Vreme čitanja: oko 1 min.

Norveška uvela novi paket sankcija protiv Rusije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Norveška se na ovaj način pridružila 11. paketu sankcija Evropske unije

  • 0
Oslo, Norveška Foto: Pixabay/office8

Norveška je danas uvela nove sankcije Rusiji, čime se pridružila 11. paketu sankcije Evropske unije, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da "doprinese povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektora odbrane i bezbednosti", a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Nemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe čiji je uvoz zabranjen.

- Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog aresorskog rata - navela je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije, kao i da predstavljaju snažnu i jasnu evropsku reakciju na "brutalni agresorski rat Rusije u Ukrajini".

- Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i nose sa sobom veliki rizik - poručila je Hjuitfelt.

(Telegraf.rs)

Video: Jedan od najgorih dana u istoriji Srbije: Pre 30 godina su nam uveli sankcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA