≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Policija brutalno prebila osumnjičenog, tvrdi da snimak opravdava upotrebu sile: Da li se slažete? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Žalosno je što šerif veruje da je premlaćivanje nenaoružanog čoveka opravdano", rekao je advokat uhapšenog

  • 0
Džeksonvil, Florida, upotreba sile prilikom hapšenja Foto: Tanjug/AP

Šerif Floride je u ponedeljak objavio video s kamere na telu policjaca za koji kaže da pokazuje da su njegovi policajci opravdano uzastopno udarali pesnicama, laktovima i kolenima osumnjičenog za dilovanje droge koji se, kako se činilo, se opirao hapšenju čak i nakon što je pogođen elektrošokerom i prikovan za zemlju, javlja AP.

Advokat osumnjičenog, u međuvremenu, poziva na federalnu istragu Šerifove kancelarije Džeksonvila i optužio je šerifa T.K. Votersa zbog prikrivanja.

Hapšenje Le'Kijana Vudsa u petak privuklo je nacionalnu pažnju nakon objavljivanja snimka na mobilnom telefonu prolaznika na kojem se vidi kako ga policajci tuku i izgleda da ga udaraju licem o zemlju nakon što su mu stavljene lisice.

Voters i Majk Šel, njegov pomoćnik za javnu odgovornost, rekli su na konferenciji za novinare da su policajci znali da je Vuds ranije bio optužen za ubistvo, da je bio na uslovnoj slobodi zbog oružane pljačke i da je povezan sa trgovinom vatrenim oružjem i drogom, kada su ga u petak jurili nakon zaustavljanja saobraćaja.

Na snimcima nakon hapšenja vidi se Vuds sa oba otečena oka i modricama i posekotinama na licu.

"Upotrebljena je sila pri hapšenju i da, ta sila je ružna. Ali realnost je da je svaka sila, svako nasilje ružno", rekao je Voters.

"Ali samo zato što je sila ružna ne znači da je nezakonita ili u suprotnosti sa politikom", dodao je on. Šerif je rekao i da svi policajci ostaju "tamo gde im je mesto" - na ulici.


Vuds se tereti za pružanje otpora hapšenju uz nasilje, oružanu trgovinu kokainom i metamfetaminom i druga krivična dela.

Hari Danijels, Vudsov advokat, rekao je da će podneti peticiju američkom Ministarstvu pravde da istraži prebijanje njegovog klijenta.

"Žalosno je što šerif veruje da je premlaćivanje nenaoružanog čoveka opravdano", rekao je Danijels.

"Očigledno je da je on saučesnik i omogućava očigledno nedolično ponašanje svojih službenika. Nije iznenađujuće što šerifova kancelarija nije otkrila nikakvo nedolično ponašanje jer oni sami istražuju", rekao je advokat.

Snimci pokazuju da su policajci Džeksonvila, uključujući Hantera Salivana, zaustavili kamionet "Dodž Ram" u parking garaži stambenog kompleksa. Šel je rekao da je do zaustavljanja došlo ubrzo nakon što je Vuds završio prodaju droge na benzinskoj pumpi. Tada se vide policajci kako upiru oružje u dvojicu muškaraca sa Vudsom i oni se predaju bez incidenata. Voters je rekao da su u kamionu pronađeni kokain, fentanil, metamfetamin i pištolj.

Na snimku se, međutim, vidi Vuds kako beži sa suvozačevog sedišta u stambeni kompleks, a Salivan ga juri. Salivan više puta viče Vudsu da se spusti na zemlju ili će ga upucati iz svog pištolja za omamljivanje. Kada se Salivan dovoljno približio, dva puta ga je upucao iz omamljivača i Vuds je pao licem na trotoar.

Salivan tada skače na Vudsa i više puta mu govori da stavi ruke iza leđa. Vuds, koji je 1,7 metara i težak 72 kilograma, migolji se i povremeno stavlja jednu ili drugu ruku iza leđa, ali onda drugu pomera ispod sebe.

U izveštaju o hapšenju koji je takođe objavljen u ponedeljak, Salivan je naveo da je više puta udario Vudsa u glavu i rebra i laktom u lice, plašeći se da je posegnuo za pištoljem u pojasu. Detektiv DŽosu Gariga je stigao i naveo u izveštaju da je klekao Vudsu na glavu i ramena, dok ga je drugi policjac udario pesnicom. Nakon otprilike dva minuta, Vudsu su stavljene lisice, prema snimku.

Na drugom video snimku vidi se da policajci i dalje optužuju Vudsa da se opirao hapšenju dok pokušavaju da ga podignu sa zemlje, pa ga potom bacaju nazad. Zatim ga stavljaju u sedeći položaj na tlu.

Danijels, Vudsov advokat, rekao je da šerifova kancelarija nije imala zakonski razlog da zaustavi kamionet. U izveštaju, policajci su naveli da su prvobitno pokušali da zaustave kamionet jer vozač nije bio vezan pojasom, ali da nije hteo da stane.

"Nisu imali razloga da napadnu gospodina Vudsa, nijedan", rekao je Danijels.

On je dodao da se Vuds nije opirao hapšenju dok se borio sa Salivanom i drugim policajcima, ali je pokušavao da se zaštiti od nezakonitog premlaćivanja.

"Svaki čovek koji dobije batine će se odupreti tom batinanju ili će poginuti", rekao je Danijels.

Vuds je u ponedeljak bio smešten u zatvoru Džeksonvil. On je bio na uslovnoj kazni zbog pljačke u Talahasiju 2017. u kojoj su on i njegov cimer pokušali da opljačkaju dilera marihuane uz pretnju pištolja, prema sudskim spisima.

Diler je izvukao svoj pištolj i ubio cimera, dok je Vuds pobegao. Vuds je prvobitno bio optužen za ubistvo drugog stepena u smrti svog cimera, ali je prošle godine postignut sporazum o priznanju krivice zbog čega je pušten na slobodu.

Gariga je 2019. godine upucao čoveka na zaustavljanju saobraćaja zbog otkopčanog sigurnosnog pojasa, prema javnoj evidenciji. Tužioci su utvrdili da je pucnjava bila opravdana, a tužba koju je podnela porodica mrtvog čoveka kasnije je rešena uz odštetu za neotkriveni iznos, pokazuju spisi federalnog suda.

PAŽNJA! SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆ!

Da li mislite da je policija preterala?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Pijani GTA na ruski način: Razvalio džipom pola kraja i tu nije kraj!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA