Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi crnac na čelu Donjeg doma kanadskog parlamenta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članovi Predstavničkog doma sa 338 poslanika glasali su za Grega Fergusa

  • 0
Greg Fergus Foto: Profimedia/Zuma Press/Sean Kilpatrick

Donji dom kanadskog parlamenta izabrao je danas Grega Fergusa za novog predsedavajućeg, čime je poslanik Liberalne partije postao prvi crnac koji je bio na toj funkciji nakon što je njegov prethodnik Entoni Rota dao ostavku jer je pozvao bivšeg nacističkog vojnika u parlament.

Članovi Predstavničkog doma sa 338 poslanika glasali su za Fergusa na tajnom glasanju, prenosi Rojters.

„Danas ste prvi crni Kanađanin koji je postao predsedavajući parlamenta. To bi trebalo da bude inspirativno za sve Kanađane, posebno za mlađe generacije koje žele da se bave politikom", rekao je premijer Džastin Trudo.

Povodom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Kanadi, 22. septembra 98-godišnji Jaroslav Hunka pozvan je u kanadski parlament, koji je publici predstavljen ''kao veteran borbe protiv Rusa''.

Kasnije se ispostavilo da je on bivši vojnik SS divizije „Galicija“, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja je, osim što se borila protiv Crvene armije, bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo se kasnije izvinio za „užasnu grešku” u odavanju počasti ukrajinskom esesovcu, a predsedavajući Donjeg doma parlamenta Entoni Rota, koji je inicirao Hunkin poziv, podneo je ostavku.

(Telegraf.rs)

Video: Rakun upao u parlament, ljudi počeli da vrište kao da je karakondžula

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA