Vreme čitanja: oko 1 min.

Papa kritikovao svetske lidere jer ne sprovode mere da uspore klimatske promene: "Stidite se"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Papa Franja je uputio ovu kritiku i apel zbog "nepovratne štete" koja je već učinjena ljudima i našoj planeti, upozorivši još jednom da siromašni i najugroženiji u svetu plaćaju najvišu cenu

  • 3
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Papa Franja objavio je da bi svetski lideri trebalo da se stide, jer ne sprovode obavezujuće ciljeve za usporavanje klimatskih promena.

Apelovao je da počnu to da rade pre nego što bude prekasno, upozorivši da ubrzano zagrevanje "Božije tvorevine" dostiže "tačku bez povratka".

Papa Franja je uputio ovu kritiku i apel zbog "nepovratne štete" koja je već učinjena ljudima i našoj planeti, upozorivši još jednom da siromašni i najugroženiji u svetu plaćaju najvišu cenu, preneo je AP.

"Sada nismo u mogućnosti da zaustavimo ogromnu štetu koju smo izazvali i jedva imamo vremena da sprečimo još tragičniju štetu", upozorio je papa.

Papino upozorenje u dokumentu "Hvalite Boga", koji je objavljen na praznik imenjaka poglavara Rimokatoličke crkve svetog Franje Asiškog, sveca koji voli prirodu, ima za cilj da podstakne pregovarače da prihvate sprovođenje obavezujućih klimatskih ciljeva na sledećem skupu Ujedinjenih nacija o toj temi, koji će biti održan u Dubaiju.

Koristeći precizne naučne podatke, oštre diplomatske argumente i teološka uverenja i učenja, papa Franja je dao moralni imperativ svetu da pređe sa fosilnih goriva na čistu energiju, uz mere koje su "efikasne, obavezne i lako se sprovode", naveo je AP.

"Ono što se od nas traži nije ništa drugo do određena odgovornost za nasleđe koje ćemo ostaviti za sobom kada budemo otišli sa ovog sveta", rekao je papa Franja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dao im po prsten i crvenu kapu beretu: Papa Franja uzdigao na položaj 13 novih kardinala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    5. oktobar 2023 | 08:32

    Francisku bi bolje bilo da se pozabavi PEDOFILIJOM i drugim nastranostima u redovima njegovog svestenstva .!!!!

  • Mile

    5. oktobar 2023 | 02:43

    I ovaj laprda da kupim el auto. E neću jer nemam pare tačka. A polovan neka on vozi. I telefon mi ne drži bateriju a ne auto

  • Schwyz

    5. oktobar 2023 | 14:08

    Nek se pozabavi s pedofilima u svojim redovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA