Vreme čitanja: oko 6 min.

Ako bude osuđen za prevaru, Tramp bi mogao da ostane bez nekih od ovih skupocenih nekretnina

Vreme čitanja: oko 6 min.

Bivši predsednik SAD se suočava s velikim gubicima

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Decenijama pre svog predsedničkog mandata, Donald Tramp je dugo bio sinonim za industriju nekretnina - kao i za njegove istoimene nekretnine u Njujorku, koje su nedavno bile predmet velike diskusije, piše "New York Post".

Tada je njujorški sudija, Artur F. Engoron iz državnog Vrhovnog suda, u presudi od 35 stranica zaključio da je Tramp preuveličao vrednost svog vlasništva da bi obezbedio povoljne uslove zajma i osiguranja kod finansijskih institucija.

Odluka sudije Engorona doneta je u okviru građanskog postupka za prevaru od 250 miliona dolara državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms protiv bivšeg predsednika, njegove kompanije i rukovodilaca. A ako ta presuda na kraju bude pravosnažna, Tramp bi mogao da izgubi kontrolu nad nekim dobro poznatim nekretninama u Njujorku koje nose njegovo ime.

Suđenje je počelo u ponedeljak, a u uvodnoj reči Trampov advokat Kristofer Kajs tvrdio da optuženi nisu nameravali da prevare bilo koga sa različitim vrednostima imovine. Rekao je da je to suština tržišta nekretnina: "Kupci imaju pogled, prodavci imaju pogled, niko od njih nije u pravu."

Zaista, advokati autora "Art of the Deal" i stručnjak za industriju nekretnina takođe su tvrdili da Džejmsova tužba ne uzima u obzir vrednost Trampovog brenda ili subjektivne procene, u kojima zajmodavci i zajmoprimci nude različite procene.

Jedan insajder iz industrije je čak rekao za "New York Post": "Ništa nije izvan domena Njujorka. Da li ste videli cene nekretnina u poslednje vreme? Imate jednostavan penthaus koji košta 195 miliona dolara. Tako da ne mogu da vam dam tačnu procenu koliko vrede sve Trampove nekretnine na Menhetnu... Procene u Njujorku su uvek bile subjektivne."

A sada je na kocki desetak nekretnina u vlasništvu ili delimično pod kontrolom Trampa i njegovog poslovanja. Evo pogleda na neke od njih.

Trampova kula

Na adresi Peta avenija 721 u Midtaunu, nalazi se Trump Tower, neboder od 58 spratova koji je završeen 1983. godine.

Služi kao centralno sedište Trampove organizacije i može se pohvaliti mešavinom stanova, kancelarija i prodavnica. Ali možda najpoznatija karakteristika zgrade je penthaus bivšeg predsednika Trampa, koji se nalazi visoko iznad grada.

Tužba državnog tužioca tvrdi da je Trampova organizacija koristila obmanjujuće postupke kako bi dobila najveću moguću vrednost za zgradu. Na primer, organizacija je bazirala vrednost na transakciji za zgradu koja se nalazi u blizini, čiji su naslovi navodno postavili svetski rekord.

Međutim, bivši predsednik i sadašnji kandidat, zajedno sa svojim saradnicima, tvrdili su da je vrednost tornja porasla za 170 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Sudija je odbacio ovaj argument i presudio da je zgrada procenjena između 114 i 207 miliona dolara.

Takođe je ranjiv i taj tripleks penthaus. U tužbi se navodi da vredi manje nego što se tvrdi. Džejms i Engoron navode da su Tramp i njegovi saradnici preuveličali veličinu jedinice - dovodeći je sa otprilike 11.000 kvadratnih stopa na 30.000. U finansijskim izveštajima Trampove organizacije, vrednost kuće je skočila za 400%, sa 80 miliona dolara u 2011. na 327 miliona u 2015.

Trampova odbrana je to branila tvrdeći da je "proračun kvadrature subjektivan proces koji može dovesti do različitih rezultata ili mišljenja na osnovu metode koja se koristi za izračunavanje".

Izvan Vrhovnog suda na Menhetnu u ponedeljak, i sam Tramp je iskoristio priliku da se obruši na Džejmsa i Engorona, nazvavši potonjeg "nepravednim, nepokolebljivim i zlobnim u potrazi za mnom".

Tramp Park Avenija

Na Petoj aveniji 502, Trump Park Avenue je pretvorena u stambenu zgradu iz hotela 2004. nakon Trampove kupovine početkom 2000-ih.

Tramp je kupio za 115 miliona dolara. "Costas Kondylis & Partners", arhitekte za mnoge Trampove stambene zgrade i brojne druge širom Menhetna, kreirali su 120 luksuznih stanova, veličine od jedne do sedam spavaćih soba. Navodno, ukupni troškovi renovatora bili su 100 miliona dolara.

U zgradi se nalazi 12 jedinica za iznajmljivanje sa stabilnom rentom, za koje se u tužbi navodi da ih je organizacija procenila kao da su iznajmljene po tržišnim cenama. Trampova organizacija je za njih ponudila vrednost od skoro 50 miliona dolara, dok u tužbi stoji da je vrednost koju je naveo treći procenjivač bila mnogo manja - 750.000 dolara.

Bivši "Najktaun"

Trampove nekretnine Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Mnogi možda prepoznaju ovu adresu kao bivšu lokaciju "Niketown"-a.

U 2019, Tramp i njegove kompanije koje iznajmljuju zgrade procenile su kamate na imovinu na 445 miliona dolara, navodi "New York Times". U tužbi se navodi da je ta suma naduvana zbog neusklađenosti perioda prihoda i rashoda. Ta razlika je najmanje 37 miliona dolara. U tužbi se tvrdi da je ovo rezultat organizacije korišćenja viših cifara o prihodima koji gledaju u budućnost u kombinaciji sa nižim ciframa o troškovima okrenutim unazad.

Neboder na Vol Stritu

U Finansijskom okrugu, ovaj komercijalni neboder od 71 sprata, završen 1930. godine, proglašen je za gradsku znamenitost 1998. godine.

Procena Trampove organizacije za 2015. godinu koju je zakupila zgradu iznosila je 735,4 miliona dolara - iako je procena koju je naručio zajmodavac iznosila 540 miliona dolara, prema tužbi. Procena je uključivala zakup od 1,4 miliona dolara sa visokom pijacom hrane "Dean & DeLuca" za nivo prizemlja zgrade, iako nije potpisan. (Na kraju, do tog posla nije ni došlo.)

U međuvremenu, finansijski izveštaji takođe potcenjuju troškove izgradnje. Tajms je primetio da je Trampova organizacija prijavila naknade za upravljanje i troškove od 100.000 dolara svake godine za 2012, 2013. i 2014. — iako su naknade bile bliže milionu dolara godišnje.

Zgrada na Aveniji Amerika

Trampove nekretnine Foto: Patti McConville / Alamy / Alamy / Profimedia

Po tužbi, Tramp poseduje 30% udela u ovoj zgradi u Midtaunu, koja se nalazi na glavnom delu avenije pored "Radio City Music Hall"-a i Rokfeler centra, ali pravila partnerstva ograničavaju Trampovu sopstvenu sposobnost da proda svoj udeo.

Ipak, prilikom procene tog udela, organizacija je optužena da je izračunala 30% vrednosti tornja minus njen dug. Tramp je takođe optužen da koristi "ograničenu stopu", meru procene vrednosti nekretnina za upoređivanje investicija, kako bi povećao vrednost zgrade.

Trampov nacoinalni golf klub Hadson Veli

U tužbi, detalji u vezi s ovim golf terenom na severu države, u blizini Poukipsija, imaju veze sa naduvavanjem troškova članstva kako bi se povećala vrednost imovine. U 2011. i 2012. godini, bila je navedena naknada za troškove od 10.000 dolara. U 2011. godini, organizacija je odredila vrednost na 93% od 161 neprodatog članstva na minimum od 15.000 dolara. Sledeće godine, organizacija je procenila 78% od 254 neprodata članstva između 15.000 i 30.000 dolara.

Seven Springs

Trump Legal Troubles Estate Foto: Tanjug/AP

Podružnica "Trump Organization" kupila je 1995. godine zemljište od 212 hektara u severnom predgrađu koje se protezalo kroz tri grada. Više od 10 godina kasnije, sin Erik Tramp planirao je da izgradi rezidencije na 24 luksuzne parcele na tom zemljištu. Godine 2014, angažovani procenitelj je odredio vrednost parcela na oko 30 miliona dolara. Iste godine, prema tužbi, kompanija je imala procenu od 23 miliona dolara za svaku parcelu u samo jednom od ta tri grada, Bedfordu. U finansijskim izveštajima su prikazane vrednosti da su te 24 luksuzne kuće bile izgrađene, dok je u stvarnosti postojao pravni izazov od strane Zaštite prirode koji je tražio ograničenja za ono što bi tamo moglo da se podigne.

Trampov nacionalni golf klub Vestčester

Što se tiče ovog golf terena, tužba navodi da mu je organizacija naduvala vrednost uključivanjem prihoda od nade da će zaraditi od novih članova. Procena iz 2011. navodno se oslanjala na pretpostavku da će od 67 novih članova svaki platiti po 200.000 dolara kao članarine. U stvarnosti, mnogi nisu platili ni centa.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA