Vreme čitanja: oko 1 min.

Donedavno prestonica, a sada "grad duhova": Za dve nedelje pobeglo je više od 100.000 ljudi, snimci su jezivi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne zna se šta je jezivije - fotografiej ili video snimci

  • 0
Nagorno-Karabah, Stepanakert Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Gotovo celokupno etničko jermensko stanovništvo pobeglo je iz Nagorno-Karabaha otkako je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad tim regionom u munjevitoj oružanoj akciji pre dve nedelje.

Poslednjih godina populacija Nagorno-Karabaha procenjivana je na oko 145.000 ljudi. Ali, misija Ujedinjenih nacija koja je ove nedelje posetila taj region javila je da je tamo ostalo manje od 1.000 ljudi, javlja nezavisni ruski medij "Meduza".

Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbajdžan za etničko čišćenje. Putevi koji vode do glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta, gotovo su puste - tu su uglavnom vozila azerbajdžanske policije i vojske - a grad je, kako pokazuju brojne fotografije, ali i video snimci koji su se pojavile na društvenim mrežama, nakon egzodusa lokalnog stanovništva mahom u Jermeniju postao "grad duhova".

Ovo planinsko područje na jugu Kavkaza međunarodno je priznato kao teritorij Azerbajdžana, ali bilo je većinski naseljeno Jermenima. Tri decenije Nagorno-Karabah je vodila separatistička lokalna vlast, a Jermenija i Azerbajdžan su dva puta ratovali zbog tog područja, sve dok pre dve nedelje azerbajdžanske snage preuzele potpunu kontrolu nad područjem.

Jermensko stanovništvo je pobeglo, uprkos uveravanjima zvaničnog Bakua da želi da reintegriše region bez diskriminacije lokalnog stanovništva.

(Telegraf.rs)

Video: Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA