Vreme čitanja: oko 1 min.

Muž dobitnice Nobelove nagrade za mir: Ovo će dodatno podstaći njenu borbu i ohrabriti pokret žena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nobelov komitet odlučio je ranije danas da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi

  • 0
Narges Mohammadi Iranka Nobelova nagrada za mir Foto: Tanjug/AP

Suprug iranske aktivistkinje za prava žena Narges Mohamadi, kojoj je danas dodeljena Nobelova nagrada za mir, izjavio je da će nagrada dodatno podstaći njenu borbu i ohrabriti pokret koji ona predvodi.

"Ova Nobelova nagrada ohrabriće njenu borbu za ljudska prava, ali što je još važnije, to je u stvari nagrada za pokret žena, njihov život i slobodu", rekao je za Rojters suprug dobitnice Nobelove nagrade, Tagi Ramahi, koji živi u Parizu.

Nobelov komitet odlučio je ranije danas da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi.

Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, Narges Mohamadi dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, koja se bori za prava žena i ukidanje zatvorske kazne. Trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu. Bila je u zatvoru 13 puta i osuđena pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA