Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je Hamas? Kratka istorija grupe koja je napravila haos na Bliskom istoku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljamo vam ovu grupu čiji jučerašnji upad u Izrael je najveća takva akcija od njenog osnivanja.

  • 13
Rat u Izraelu, Hamas, izraelski tenk Foto: Tanjug/AP

Napad Hamasa na Izrael ponovo je u prvi plan izbacio ovu palestinsku militantnu grupu koju jedan deo sveta tretira kao borce za slobodu, a drugi kao teroriste. Ipak, posle današnjih snimaka ubistava i otmica nenaoružanih civila, onih prvih je mnogo manje. 

Predstavljamo vam ovu grupu čiji jučerašnji upad u Izrael je najveća takva akcija od njenog osnivanja.

Šta je Hamas?

Hamas je palestinska islamistička militantna grupa koja vlada pojasom Gaze. Hamas se zakleo na uništenje Izraela i vodio je nekoliko ratova sa jevrejskom državom otkako je preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, piše BBC.

Hamas je vlast u Pojasu Gaze tada preuzeo nakon kratkog rata protiv snaga Fataha lojalnih predsedniku Mahmudu Abasu, šefu Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Između tih ratova, Hamas je ispalio ili dozvolio drugim grupama da ispaljuju hiljade raketa na Izrael, te je izvodio druge smrtonosne napade. Izrael je takođe više puta napadao Hamas vazdušnim udarima i, zajedno sa Egiptom, blokirao je pojas Gaze od 2007. godine, kako je objašnjeno, zbog bezbednosti.

Izrael, Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile, označavaju Hamas u celini, ili u nekim slučajevima njegovo vojno krilo, terorističkom grupom. Iran podržava Hamas finansiranjem i njegovim pripadnicima obezbeđuje oružje i obuku.

"Revnost"

Hamas je, inače, skraćenica za Islamski pokret otpora i na arapskom znači "revnost", objašnjava "Al Jazeera".

Grupa politički kontroliše Pojas Gaze, teritoriju od oko 365 kvadratnih kilometara koja je dom za više od dva miliona ljudi, ali je blokirana od strane Izraela.


Hamas su osnovali u Gazi 1987. imam šeik Ahmed Jasin i njegov pomoćnik Abdul Aziz al-Rantisi, ubrzo nakon početka prve Intifade, ustanka protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Pokret je započeo kao izdanak egipatske organizacije Muslimanska braća i stvorio je vojno krilo, Brigade Iz al-Din al-Kasam, da bi vodio oružanu borbu protiv Izraela sa ciljem oslobađanja istorijske Palestine.

Takođe je nudio programe socijalne zaštite palestinskim žrtvama izraelske okupacije.

Koji su principi palestinske grupe?

Za razliku od PLO, Hamas ne priznaje državnost Izraela, ali prihvata palestinsku državu na granicama iz 1967.

"Nećemo se odreći ni inča palestinskog matičnog tla bez obzira na nedavne pritiske i bez obzira na to koliko dugo traje okupacija", rekao je 2017. Kaled Mešal, vođa te grupe u egzilu.

Hamas se nasilno protivi mirovnom sporazumu iz Osla koji su pregovarali Izrael i PLO sredinom 1990-ih.

Zvanično se zalaže za uspostavljanje palestinske države unutar svojih granica. Ovaj cilj pokušava da ostvari kroz napade na izraelske vojnike, naseljenike i civile kako na okupiranim palestinskim teritorijama tako i u Izraelu.

Ko su im saveznici i pristalice?

Hamas je deo regionalnog saveza koji takođe uključuje Iran, Siriju i grupu Hezbolah u Libanu, koja se protivi politici SAD prema Bliskom istoku i Izraelu.

Hamas i Islamski džihad, druga po veličini oružana grupa u regionu, često su ujedinjeni protiv Izraela i najvažniji su članovi zajedničke operativne grupe koja koordinira vojne aktivnosti između različitih naoružanih grupa u Gazi.

Odnos između dve grupe bio je napet kada je Hamas izvršio pritisak na Islamski džihad da zaustavi napade na Izrael.

(Telegraf.rs)

Video: Čula se pucnjava dok palestinski naoružani napadači ulaze u izraelski pogranični grad Sderot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    8. oktobar 2023 | 21:04

    Rec „teroristi“ je projekat USA, EU i GB….ta zemlja je od uvek bila Palestina…Izrael je poklon posle 2. SR i svo zlo dolazi od jevreja!!! Podrska Palestini, podrska SLOBODI

  • Sale-Berlin

    8. oktobar 2023 | 22:46

    Podrška ama baš NIKOME! Jevreji su podržani od SADa, priznali Kosovo. A palestince znam ovde u Berlinu kakvi su i kako se ponašaju, ne daj Bože... zato podrška NIKOME!

  • Hm...

    8. oktobar 2023 | 20:54

    A KO IH FINANSIRA ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA