Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su arapske zemlje reagovale na napad Hamasa na Izrael

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napad dolazi usred nedavnog talasa normalizacije odnosa između Izraela i arapskih država. Kako su reagovale velike arapske zemlje?

  • 4
Izrael Palestina rat sukob Foto: Tanjug/AP

Palestinska grupa Hamas izvela je najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina, ubivši više od 800 ljudi u iznenadnoj operaciji koja je uključivala borce koji su ušli u Izrael kopnom, morem i vazduhom koristeći paraglajdere nakon baraža raketa ispaljenih iz pojasa Gaze.

Izrael je saopštio da je Hamas objavio rat, a premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će "uzvratiti".

Ovako su reagovale ključne arapske zemlje:

Saudijska Arabija

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da Saudijska Arabija "pomno prati dešavanja bez presedana između različitih palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga, što je rezultiralo eskalacijom nasilja na nekoliko frontova".

U njemu se navodi da Rijad poziva na "trenutni prekid eskalacije" između obe strane i "zaštitu civila".

Katar

Katar, koji se oštro protivi normalizaciji odnosa sa Izraelom, izrazio je "duboku zabrinutost" zbog razvoja situacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Izrael "isključivo odgovoran za tekuću eskalaciju zbog kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda, uključujući nedavne ponovljene upade u svetu džamiju Al-Aksa pod zaštitom izraelske policije".

Pozvao je međunarodnu zajednicu "da primora Izrael da zaustavi svoja očigledna kršenja međunarodnog prava, da ga smatra odgovornim da poštuje legitimne međunarodne odluke i istorijska prava palestinskog naroda i spreči da se ovi događaji iskoriste kao izgovor za podsticanje novog nesrazmernog rat protiv palestinskih civila u Gazi".

UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su "duboku zabrinutost" zbog eskalacije u saopštenju u kojem je naglašena potreba "zaustavljanje eskalacije i očuvanje života civila".


Pozvao je na "trenutno reaktiviranje međunarodnog kvarteta kako bi se oživeo put arapsko-izraelskog mira" i pozvao međunarodnu zajednicu da unapredi sve napore uložene u postizanje sveobuhvatnog i pravednog mira i spreči da se region povuče na "novi nivo nasilja, napetosti i nestabilnosti".

Kuvajt

Kuvajt je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja događaja između Izraela i Palestinaca, okrivljujući Izrael za, kako je rekao, "očigledne napade".

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju pozvalo međunarodnu zajednicu da "prekine provokativnu praksu okupacije" i "politiku širenja naselja".

Oman

Oman je pozvao Izrael i Palestince da budu maksimalno uzdržani, javila je državna novinska agencija citirajući zvanično saopštenje.

U saopštenju se traži od međunarodne zajednice i međunarodnih strana da "odmah intervenišu kako bi zaustavile tekuću eskalaciju i pribegle pravilima međunarodnog prava".

Egipat

Egipat, koji je normalizovao odnose sa Izraelom 1980. prema mirovnom sporazumu, upozorio je na "teške posledice" eskalacije tenzija između Izraela i Palestinaca u saopštenju ministarstva spoljnih poslova koje je prenela državna novinska agencija.

Poziva se na "maksimalnu uzdržanost i izbegavanje izlaganja civila daljoj opasnosti".

Moroko

"Kraljevina Maroko izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije i izbijanja vojne akcije u pojasu Gaze i osuđuje napade na civile gde god da se nalaze", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Libanski Hezbolah

Libanski Hezbolah je u saopštenju pohvalio Hamas za njegovu "herojsku operaciju".

"Hezbolah čestita palestinskom narodu koji pruža otpor", navodi se u saopštenju libanskog šiitskog pokreta, pozdravljajući Hamas i njegovo krilo, za „veliku, herojsku operaciju“.

Hezbolah je rekao da njegovo rukovodstvo prati razvoj događaja i da je "u direktnom kontaktu sa rukovodstvom palestinskog otpora u zemlji i inostranstvu".

Hezbolah je rekao da je operacija Hamasa u Izraelu "odgovor na kontinuirane zločine okupacije i nastavak napada na sveta mesta".

Sirija

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je operaciju Hamasa "časnim dostignućem koje dokazuje da je jedini način da Palestinci dobiju svoja legitimna prava otpor u svim njegovim oblicima".

Sirija je takođe izrazila "podršku" palestinskom narodu i snagama koje se "bore protiv cionističkog terorizma".

Jemen

Pobunjenici Huti koji kontrolišu glavni grad Sanu rekli su da podržavaju "herojsku operaciju džihadista".

Operacija je nazvana "bitkom za dostojanstvo, ponos i odbranu".

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak otmice mladog izraelskog para za taoce palestinskih boraca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    9. oktobar 2023 | 16:24

    "Napad dolazi usred nedavnog talasa normalizacije odnosa između Izraela i arapskih država" - ТО је остварила КИНА. Питам се, питам, КОЈОЈ ШУШИ то не одговара и одакле је стигло оружје за Хамас... мало сутра - СВИ ЗНАМО!

  • Oliks

    9. oktobar 2023 | 17:49

    Sve je ovo rezirano hamas nije vojska to je slabo organizovana grupa koji hoce slobodny palestinu a nosac aviona americki dolazi i on ce se razracunat sa Hwjsbulahom kog podrzava iran zato izrael provoricira liban da se ukljuce i oni pa da sugavi ameri intervenisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA