≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neustrašiva Izraelka (25) spasila kibuc: Sama ubila pet pripadnika Hamasa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Požurila je da otvori oružarnicu, podelila oružje 12-članom bezbednosnom timu i koordinisala njihov odlučan odgovor usred napada koji se odvijao

  • 5
Inbal Liberman Foto: Facebook/Inbal Liberman

Hamas nije bio mnogo za neustrašivu 25-godišnju Izraelku — koja je spasila ceo kibuc tako što je navela grupu stanovnika da ubiju više od dvadesetak terorista koji su napredovali, uključujući petoricu koje je sama ubila, javlja "New York Post".

Inbal Liberman, koordinator za bezbednost Kibuca Nir Am od decembra 2022, čula je eksplozije u subotu rano ujutru, kada su teroristi pokrenuli svoj neviđeni napad na jevrejsku državu, navodi "Valla News".

Shvatila je da su zvuci bili drugačiji od onih koji su se čuli tokom uobičajenih raketnih napada na kibuc — koji se nalazi u blizini Sderota i na korak od pojasa Gaze.

Stoga je požurila da otvori oružarnicu, podelila oružje 12-članom bezbednosnom timu i koordinisala njihov odlučan odgovor usred napada koji se odvijao.

Postavila je svoj odred na strateške položaje širom naselja i zasede koje su uhvatile naoružane pripadnike Hamasa nespremne.

Inbal Liberman Inbal Liberman Foto: Facebook/Inbal Liberman

Libermanova je sama ubila pet terorista, dok su ostali ubili još 20 tokom četiri sata, dok su Nir Am pretvarali u neprobojnu tvrđavu — dok su obližnji kibuci pretrpeli velike gubitke, izvestila je "Vala News".

Ilit Paz, kulturni koordinator u Nir Amu, rekao je za novinsku kuću "Israel Haiom": "Bilo je neverovatno. Moj muž je bio deo jedinice za pripravnost koja je radila na sprečavanju više žrtava."


Izraelska policija, dolazak pojačanja u kibuc koji je napao Hamas Izraelska policija: Dolazak pojačanja u kibuc koji je napao Hamas Foto: Israel police

"Čuli su pucnje i sami uspostavili kontakt sa drugim pripadnicima pripravne jedinice i sa Inbal — i shvatili su da im je rečeno da budu u pripravnosti."

"Ali, Inbal je odlučila da ne čeka. U stvari, činjenica da su tako uradili sprečila je desetine žrtava“", dodala je ona.

Objava na društvenim mrežama takođe je pohvalila ovu heroinu, objavio je dnevnik "Maariv".

Izraelska policija, dolazak pojačanja u kibuc koji je napao Hamas Izraelska policija: Dolazak pojačanja u kibuc koji je napao Hamas Foto: Israel police

"Kada se sve završi, ova žena će dobiti nagradu Izraela. Priča o njenom herojstvu je priča koja će generacijama biti zapisana u izraelskom predanju. Inbal je razlog zašto postoji jedan kibuc u celoj okolini koji je ostao nepovređen — Nir Am", navodi se u objavi.

Najmanje 900 ljudi je poginulo, a 2.600 je povređeno u Izraelu, prema najnovijim podacima.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelski vojnici iznose tela mrtvih civila iz kibuca Kfar Aza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    10. oktobar 2023 | 21:09

    Vala ga preceraste:)

  • @ Kiki

    10. oktobar 2023 | 22:33

    Srećna ruka, sigurno oko i hrabro srce. Neka te sreća kroz život prati. Sve najbolje joj želim

  • Aja

    11. oktobar 2023 | 00:52

    Ako nije propaganda, onda joj svaka čast na umeću i hladnokrvnosti u odbrani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA