Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađeni ostaci poginulih u podmornici "Titan": Otkriveni četiri meseca posle tragedije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obalska straža je izvukla preostale krhotine, uključujući i pretpostavljene ljudske ostatke sa mesta olupine, nakon što je "Titan" implodirao u dubokom zaronu u Atlantskom okeanu

  • 0
Ostaci podmornice Titan Foto: Tanjug/AP

Ljudski ostaci pronađeni su četiri meseca nakon što je podmornica "Titan" implodirala tokom ronjenja do ostataka "Titanika", javlja "Mirror".

Hamiš Harding, Šahzada Davud i njegov sin tinejdžer Sulejman, kao i francuski istraživač Pol-Anri Nargeolet, Stokton Raš, izvršni direktor kompanije "OceanGate", poginuli su u eksploziji.

Izvlačenje preostalih delova završeno je prošle srede, rekli su u Obalskoj straži, a na fotografiji se vidi neoštećeni krmeni titanijumski poklopac te podmornice.

OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Obalska straža je sada izvukla preostale krhotine, uključujući i pretpostavljene ljudske ostatke, s mesta olupine nakon što je "Titan" implodirao u dubokom zaronu ispod površine Atlantskog okeana, saopštili su zvaničnici u utorak.

Dodatni pretpostavljeni ljudski ostaci pažljivo su izvučeni iz "Titanovih" ostataka i prevezeni na analizu koju će obaviti američki medicinski stručnjaci. Spasilačka misija sprovedena prema sporazumu s američkom mornaricom bila je nastavak početnih operacija na dnu okeana, otprilike 488 metara od Titanika.

Obalska straža je ranije saopštila da je pronašla pretpostavljene ljudske ostatke zajedno sa delovima "Titana" nakon što se polje krhotina nalazilo na dubini od 3.800 metara. Istražitelji veruju da je "Titan" implodirao dok se spuštao u duboke vode severnog Atlantika 18. juna.


Višednevna potraga pokrenuta nakon što je "Titan" izbugio vezu s matičnim brodom privukla je pažnju širom sveta. Podmornica je pokušavala da priđe britanskom putničkom brodu koji je potonuo 1912. Istražni odbor Obalske straže saopštio je da su se istražitelji iz Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja SAD i Odbora za bezbednost u transportu Kanade pridružili ekspediciji spasavanja, a obalska straža koordinirala je sa međunarodnim istražnim agencijama radi zajedničkog pregleda dokaza kako bi se utvrdili naredni koraci za forenzičke testove.

U međuvremenu, istražni odbor nastaviće s analizom i intervjuima sa svedocima uoči javne rasprave o tragediji, rekli su zvaničnici u utorak. "OceanGate", operater plovila, od tada je prestao da posluje. Među poginulima u eksploziji bio je i Stokton Raš, pilot podmornice i izvršni direktor te kompanije.

(Telegraf.rs)

Video: Nestala turistička podmornica "Titan": Među nestalima javne ličnosti i milijarderi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA