≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta će Izrael učiniti sa taocima koje drži Hamas?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako Hamasu trebaju živi taoci, imajući u vidu brutalnost sukoba do danas, ova militantna grupa bi mogla da koristi društvene mreže da bi pokazali šta će se dogoditi sa njima ukoliko Izraelci ne ispune njihove zahteve

  • 3
Rat u Izraelu žrtve nestali Foto: Facebook/AIPAC

Više od 100 talaca militantna grupa Hamas drži zarobljene u objektima širom Gaze.

S obzirom na to da izraelska vojska (IDF) priprema kopnenu ofanzivu u regionu, analitičari koji pomno prate dešavanja u Izraelu smatraju da će tražiti načine da ih spasu.

Vojni analitičar Šon Bel opisao je za Sky news, šta bi izraelske trupe mogle da učine, kao i kakvi su rizici za ovakve akcije.

"S obzirom na to da Hamas drži više od 100 talaca koji su zaroblejni u objektima širom teritorije Gaze, biće izuzetno teško ući u trag i sve ih osloboditi", smatra Bel.

On dodaje da će izraelska vojska iskoristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju za prikupljanje obaveštajnih podataka bilo sa terena, tokom presretanja komunikacija, ili sa satelitskih snimaka, kako bi specijalnim snagama dali što više informacija.

"Čini se da će se Izraelci fokusirati na svoj primarni cilj uništenja Hamasa. Ono što je Hamas uradio po pitanju kidnapovanja ljudi osmišljeno je tako da izgleda kao da su izraelskom rukovodstvu dali zamku koju treba da reše", smatra on.

Iako Hamasu trebaju živi taoci, imajući u vidu brutalnost sukoba do danas, ova militantna grupa bi mogla da koristi društvene mreže da bi pokazali šta će se dogoditi sa njima ukoliko Izraelci ne ispune njihove zahteve.

"Hamas je ranije pokazao da je spreman da koristi taoce kao živi štit u pokušaju da zaštiti svoju infrastrukturu. Rešavanje situacije sa taocima zahteva pregovore i kompromis, međutim, čini se da obe strane trenutno nisu spremne ni za jedno ni drugo", dodao je analitičar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA