Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladi Izraelci se vraćaju u zemlju nakon napada Hamasa: "Nemamo drugog izbora"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom Hamasovog smrtonosnog i brutalnog napada koji je započeo 7. oktobra u Izraelu je ubijeno najmanje 1.200 ljudi

  • 0
Rat u izraelu, izraelski vojnici, izraelske žrtve Foto: Tanjug/AP

Kada je Ben Ovadia (38) čuo da su militanti Hamasa izvršili napad na muzički festival na kom je bila njegova porodica, za majku je izgovorio kadiš, jevrjsku molitvu za mrtve.

"Nisam znao šta da učinim. Bolje da je ubiju nego otmu", rekao je Ovadia za CNN.

Tokom osam sati on je bespomoćno čitao poruke koje su mu preko WhatsApp-a slali majka i mlađi brat, koji su se skrivali u grmlju. Pisali su mu da čuju pucnjavu i ljude koji prolaze pokraj njih i govore "Alahu Akbar".

"Svakoj poruci je trebalo oko dva minuta da stigne, a između toga nije bilo komunikacije. Svaka dva minuta ste na ivici živaca", rekao je.

Naposletku je saznao za sigurnu lokaciju, poslao upute bratu, pa je njegova porodica uspela da pobeg pobjeći s festivala.

Sledećeg jutra je Ovadia odleteo iz Londona u Izrael. U Londonu živi sa suprugom Britankom i devetogodišnjim blizancima.

On je jedan od mnogih Izraelaca koji su odlučili da se vrate iz inostranstva za vreme ovog sukoba.

Tokom Hamasovog smrtonosnog i brutalnog napada koji je započeo 7. oktobra u Izraelu je ubijeno najmanje 1.200 ljudi.

Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na Gazu i obustavio je snabdevanje palestinske enklave strujom, hranom, vodom i gorivom. U Gazi je tokom nedavnih sukoba ubijeno najmanje 1.417 ljudi. Nakon što je vieo svoju porodicu kad je sletio u Izrael, Ovadia je odmah otišao u Lod. Tamo se pridružio prijateljima u formiranju improvizirane straže.

Od tada je pomogao u isporuci donirane hrane i planira da vozi na jug zemlje jer nema dovoljno vozača koji bi ljude odvezli njihovim porodicama.

"Barem postoji nešto što mogu da učinim. Nisam mogao da ostati u Londonu i samo gledam kako se sve to događa na TV-u", kazao je.

Izrael je pozvao 300.000 rezervista

Još jedan Izraelac koji se vratio u zemlju je 30-godišnji Guj, koji u Londonu živi poslednjih pet godina. CNN ne koristi njegovo prezime iz sigurnosnih razloga. Guj se juče vratio u Izrael nakon što je saznao da je šest njegovih prijatelja nestalo na muzičkom festivalu Supernova. U međuvremenu je potvrđeno da su dvojica od njih mrtva.

Rekao je da se vraća kao vojni rezervista i da namerava da ode na sahrane svojih bliskih prijatelja.

"Generacija rođena nakon Jomkipurskog rata nikada nije videla ništa slično. Mogli smo da verujemo u mir i rešenje za dve države. Mi smo odrasli s tim. Ljudi koji idu na ove festivale samo žele da slave život", rekao je.

Izrael je pozvao 300.000 rezervista da se pridruže vojsci, rekao je juče portparol Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Doron Spielman. Iako postoje neki izuzeci, svaki izraelski građanin stariji od 18 godina dužan je da služi u IDF-u.

"Zapravo nemam drugog izbora"

22-godišnji Ben je nakon odsluženja vojnog roka nameravao da nekoliko meseci istražuje Aziju. Ali je u subotu dok je bio u planinskom selu u Nepalu odustao od tih planova zbog napada Hamasa. Tada se vratio u Izrael i sada je u pripravnosti za rezervistu u izvidničkoj jedinici.

Ilan Fisher (29) je još jedan Izraelac koji očekuje poziv u vojnu službu. Na dan napada bio je na venčanju dvoje prijatelja u Melbournu u Australiji. Iako je dobio više ponuda za ostanak u Melbournu, namerava da se u nedelju vrati u Izrael. Takođe, očekuje da će biti pozvan kao vojni rezervista.

"S obzirom na trenutnu situaciju, koliko je strašna i koliko će postati strašna, zapravo nemam drugog izbora nego da se vratim", rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA