≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Palestinci imaju manje od 24 sata da se evakuišu iza "ove linije": Gde je Vadi Gaza i zašto je bitna?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozorenje o evakuaciji odnosi se na 1,1 milion stanovnika Gaze, što je skoro polovina ukupne populacije stanovništva u pojasu Gaze

  • 6
Wadi Gaza dolina Printskrin:Google maps, ResearchGate GmbH

Izraelska vojska je malo pre ponoći rekla Ujedinjenim Nacijama da svi koji žive severno od Vadi Gaze treba da se evakuišu u narednih 24 sata. Šta je Vadi Gaza i gde se nalazi?

Prema rečima UN, upozorenje o evakuaciji odnosi se na 1,1 milion stanovnika Gaze, što je skoro polovina ukupne populacije stanovništva u pojasu Gaze.

Vadi Gaza je rečna dolina koja se nalazi oko centra Pojasa Gaze, koja se prostire celom širinom i završava se u Sredozemnom moru. Poznata je po svojim obalnim močvarama i biodiverzitetu.

Rezervat prirode Vadi Gaza je proglašen prirodnim rezervatom od strane Uprave za kvalitet životne sredine Palestinske uprave u junu 2000. Ograničen je na tok Vadi Gaze i njene poplavne ravnice i obale unutar Pojasa Gaze.

Ranije je Vadi Gaza bila priznata kao važno područje za ptice, jer je bila stajalište na glavnom migracionom putu tokom migracija ptica između severnog Palearktika i Afrike.

Potreba za zaštitom područja je prvi put dokumentovana 1998. godine. Naknadnim istraživanjima utvrđen je obim potrebne zaštite jedinstvenih staništa u ovoj oblasti.

Prvobitno odabrano područje obuhvatalo je šire kopnene pojaseve oko Vadija, ali je pod pritiskom lokalne opozicije zaštita dodeljena mnogo ograničenijoj oblasti.

Ovo područje je jedina obalna močvara u Gazi sa jedinstvenim biološkim diverzitetom i jedna od retkih močvara na najistočnjoj mediteranskoj obali, pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti i razvoja zemljišta.

Ruta Vadi Gaze preko Pojasa Gaze je oko 9 km od ukupne dužine od 105 km i proteže se od granične linije u istočnoj Gazi do obale gde se uliva u mora. Ruta ima osam velikih promena na trasi unutar Pojasa Gaze. Njegova širina unutar Gaze varira između 20 i 270m, a najšire mesto je kod ušća.

Nalazi se u centru duž obale Pojasa Gaze, a na severozapadu se graniči sa morem. Sa severa, Vadi je okružena zemljama lokalnih vlasti Al-Zahre, Al-Mughrake i seoskog veća Vadi Gaze. Sa juga je omeđen izbegličkim kampovima Nuseirat i Bureij.

Hamas poziva Palestince u Gazi da se ne evakuišu

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je danas Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske da se celokupno stanovništvo severa te oblasti u roku od 24 sata evakuiše na jug.

Hamas je optužio Izrael da vodi "psihološki rat" slanjem poruka u kojima palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama kaže da treba da se evakuišu na jug, prenosi CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    13. oktobar 2023 | 10:30

    Ono sto je Hamas uradio je za osudu ali ono sto sad rade jevereji je identicno. Nema razlike izmedju njih.

  • Čika Velja

    13. oktobar 2023 | 10:02

    A hoće li Hamas ostati da se bori i štiti civile,ili će da šetaju u papučama okolo???

  • Sasa

    13. oktobar 2023 | 11:09

    Za Hamas civili nemaju znacaj. Svejedno kod njih je dizvoljeno da muskarac ima vise zena pa ionako jedna porodica uma po 20 dece. Brzo nadoknade gubitak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA