Vreme čitanja: oko 3 min.

Hamas vežbao za smrtonosan napad: Otimao "taoce" u blizini granice sa Izraelom, sve isto uradio u subotu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraga CNN analizirala je skoro dve godine treninga i propagandnog videa koje su objavili Hamas i njegove filijale kako bi otkrili mesece priprema za prošlonedeljni napad, otkrivajući da su militanti obučeni za napad na najmanje šest lokacija širom Gaze

  • 0
Hamas militanti obuka kamp napad Foto: Tanjug/AP

Snimak je iz poslednje dve godine, ali je zastrašujuće predvidljiv. Na video snimku iz decembra 2022. borci Hamasa se mogu videti kako preplavljuju teren za obuku, ispaljuju rakete i hvataju lažne zatvorenike dok okružuju lažne izraelske zgrade.

Kamp je, kako je pokazala analiza CNN, upravo izgrađen i bio je veoma blizu prelaza Erez, pešačkog prolaza između Gaze i Izraela koji su borci Hamasa na kraju probili prošlog vikenda u krvavom napadu u kojem je poginulo preko 1.200 ljudi u Izraelu.

Drugi video snimljen pre više od godinu dana, prikazuje Hamasove borce kako vežbaju poletanje, sletanje i napade paraglajderima - isti neobičan način napada koji je Hamas izveo u napadu 7. oktobra.

Istraga CNN analizirala je skoro dve godine treninga i propagandnog videa koje su objavili Hamas i njegove filijale kako bi otkrili mesece priprema za prošlonedeljni napad, otkrivajući da su militanti obučeni za napad na najmanje šest lokacija širom Gaze.

Dve od tih lokacija, uključujući mesto za obuku prikazano u decembarskom video snimku, bile su nešto više od 1,5 kilometara od najutvrđenijeg dela granice Gaze i Izraela. Od preostalih lokacija: jedno se nalazi u centralnoj Gazi, a druga tri na krajnjem jugu Gaze.

Satelitski snimci od dve godine, koje je takođe pregledao CNN, ne pokazuju nikakve indikacije ofanzivne izraelske vojne akcije protiv bilo koje od šest identifikovanih lokacija.

Ne samo da je bilo aktivnosti u kampovima u poslednjih nekoliko meseci, već su neki kampovi takođe apsorbovali okolno poljoprivredno zemljište, pretvarajući ga u neplodno područje za obuku u poslednje dve godine, prema satelitskim snimcima.


Međunarodni portparol IDF, potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da nalazi nisu "ništa novo".

Dodao je da je Hamas "imao mnogo područja za obuku" i da je izraelska vojska "napala mnoge oblasti za obuku tokom godina u različitim rundama eskalacije".

Konrikus je primetio da Izrael nije imao veću eskalaciju sa Hamasom u više od dve godine, u vezi sa izbijanjem neprijateljstava između Izraela i Hamasa 2021. To je usledilo posle višenedeljnih tenzija u Jerusalimu, gde se grupa palestinskih porodica suočila sa deložacijom iz svojih domova u Istočni Jerusalim u korist jevrejskih nacionalista.

Konrikus je takođe rekao da je Hamas možda učinio da objekti "izgledaju civilno".

Viši zvaničnik Hamasa Ali Baraka, šef Hamasa sa sedištem u Libanu za nacionalne odnose sa inostranstvom, rekao je za RT Arabic posle subotnjeg napada da se teroristička organizacija pripremala za napad dve godine.

Metapodaci koje je analizirao CNN ukazuju da je Hamas sprovodio obuke mesecima, ponekad i više od godinu dana, pre nego što je objavio propagandne montaže na svojim kanalima društvenih medija.

Snimci nagoveštavaju i događaje od 7. oktobra.

Na jednom snimku vide se militanti kako vežbaju poletanje, sletanje i napade paraglajderima. Metapodaci su pokazali da je snimljen pre više od godinu dana. Senke i položaj sunca na snimku takođe ukazuju na to da su snimljeni treninzi ili trajali satima, ili su se odvijali više dana.

Tokom napada 7. oktobra, paraglajderi su poleteli u zoru blizu dva kampa za obuku koje je geolocirao CNN, a koji se nalaze u blizini granice Gaze i Izraela.

Hamasovi teroristi se takođe vide na propagandnim video snimcima kako vežbaju sa vrstom oružja koje su upotrebili za napad 7. oktobra. Oni su napravili lažne izraelske zgrade i ulice i vide se kako na njih izvode niz različitih taktika napada.

Na snimku se vidi kako čak vežbaju hvatanje zarobljenika i vezivanje ruku u kampu.

U tri kampa za obuku čak su napravili lažne izraelske tenkove i vidi se kako borci uvežbavaju napad na njega, lansirajući eksploziv.

(Telegraf.rs)

Video: Erik u zagrljaju najmilijih nakon što je pobegao od terora Hamasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA