≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Izraelska elitna vojna jedinica čeka znak da bi spasla taoce u Gazi: Od njenih specijalaca svi strepe

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sajeret Matkal, po uzoru na SAS, čeka da bude pozvan da se upusti u "rizične i opasne" misije spasavanja u Pojasu Gaze

  • 0
Operacija Entebe oslobađanje talaca Izrael Foto: Wikipedia/IDF Spokesperson's Unit/, Tanjug/AP

Legendarna jedinica izraelskih specijalnih snaga po uzoru na SAS je u pripravnosti da pokuša da spasi taoce odvedene u Gazu, saznaje The Telegraph.

Specijalizovana za misije spasavanja, Sajeret Matkal je najpoznatija po svojoj ulozi u napadu na aerodrom Entebe u Ugandi 1976. godine, kada su njegovi komandosi spasili 100 Izraelaca od palestinskih otmičara.

Ali sa Hamasom koji drži najmanje 100 Izraelaca i stranih državljana na lokacijama širom Gaze, i sa enklavom za koju se veruje da je opterećena zamkama i koju brane teroristički borci, Izrael se suočava sa talačkom krizom neviđenih razmera.

Stručnjaci kažu da će zbog svoje stručnosti biti pozvan Sajeret Matkal, kao i jedinica specijalnih snaga Jamam izraelske nacionalne policije. SAD su takođe ponudile pomoć misijama spasavanja talaca u planiranju i obaveštajnoj podršci.

"Izrael je usavršio protivterorističku misiju spasavanja talaca. Ove jedinice su prikupljale obaveštajne podatke i blisko sarađivale sa Mosadom i izraelskom službom Šin Bet", rekao je Aron Koen, stručnjak za izraelske specijalne snage, pozivajući se na domaće i strane špijunske agencije u zemlji.

Međutim, dodaje da su ove misije izuzetno opasne.

Hamas je već zapretio da će početi da pogubljuje svoje zarobljenike kao odgovor na izraelske napade na Gazu, a svaka spasilačka misija rizikuje da taoce ubiju po kratkom postupku na najmanji pogrešan korak.

Čuvena elitna jedinica uliva strah nakon operacije Entebe

27. juna 1976. godine, avion A300 kojim je upravljala Air France poleteo je iz Tel Aviva za Pariz. Mnogi od 248 civilnih putnika radovali su se letnjem odmoru u Evropi, koja je bila usred toplotnog talasa. Umesto toga, palestinski otmičari preuzeli su kontrolu nad avionom i uz pomoć diktatora Idija Amina, preusmerili avion do aerodroma Entebe u Ugandi.

Dok su bespomoćni putnici teturali niz stepenice za ukrcavanje, žene su štitile decu od pušaka koje su im mahale ispred lica, a mnogi su verovali da nikada više neće videti dan.


U narednim danima, nejevrejski putnici su pušteni, ali su svi izraelski državljani ostali u zatočeništvu, bojeći se za svoje živote.

Otmičari su tražili oslobađanje 53 militanata kao cenu njihove slobode, ali jerusalimski parlament, Kneset, nije bio raspoložen za pregovore sa teroristima.

Umesto toga, odlučio se za dramatičnije rešenje.

4. jula, nedelju dana nakon što su teroristi oteli avion, izraelske specijalne snage su doletele u Entebe, ubile 45 ugandskih vojnika, svakog od palestinskih otmičara i spasile 102 od 105 talaca.

Do danas, na spasavanje se gleda kao na plan koji treba pratiti i nastavlja da se izučava od strane stručnjaka za protivterorizam širom sveta.

Operacija je bila delo Sajereta Matkala, elitne, veoma tajne izraelske snage koja sprovodi najopasnije misije države.

Samo jedan izraelski vojnik je poginuo tokom akcije - Jonatan Netanjahu. Ako vam prezime zvuči poznato, niste pogrešili - u pitanju je brat izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kao i njegov stariji brat pre 47 godina, Netanjahu se sada suočava sa odbranom svog naroda od militanata.

Sam premijer je jednom služio u Sajeret Matkalu i bio je pogođen u rame dok je spasavao oteti belgijski avion koji je putovao iz Beča u Tel Aviv, četiri godine pre nego što je njegov brat ubijen.

Da je metak bio malo bliže srcu, on danas verovatno ne bi vodio svoju naciju.

Stručnjaci veruju da će se Matkalu, poznatom i kao Izviđačka jedinica Generalštaba, Netanjahu sada obratiti za pomoć u trenutku kada je Izraelu potreban.

Bivši izraelski premijer Naftali Benet je još jedan veteran Sajereta Matkala.

U trenutnoj krizi, desetine talaca se koriste kao živi štit širom Pojasa Gaze.

Oni su navodno postavljeni u "svim delovima" pojasa, kaže Hamas, u tunelima i stambenim zgradama, ali verovatno i na vojnim lokacijama kako bi se odvratili od vazdušnih udara.

Izraelski eksperti su rekli da je jedna od prednosti to što veći broj talaca znači da će procureti lokacije na kojima se nalaze. Izrael možda već tačno zna gde su neki, ili mnogi, taoci sakriveni.

"Kada imate 100-130 talaca, nije ih lako sakriti. Verujem da ćemo pronaći informacije o lokacijama", rekao je Avner Avraham, bivši oficir Mosada.

"Ali to je veoma komplikovano, veoma teško. Biće potrebno vreme i mi ćemo, nažalost, izgubiti ljude", dodao je on.

Postoji i ogromna dilema sa kojom se treba suočiti: čak i ako jedinica komandosa uspe da uspešno spase grupu talaca, Hamas bi mogao da uzvrati ubijanjem drugih zatvorenika.

Po istom principu, ako bi velika sila bila poslata i otkrivena, to bi moglo da se završi istim tragičnim rezultatom. Jedna od mogućnosti je da se specijalne snage koriste u isto vreme kao kopnena invazija koja će zauzeti sav fokus Hamasa, omogućavajući komandosima da iskoriste haos i uđu ispod radara.

Izrael je počeo da gomila vojsku oko granice sa Gazom, ali još uvek nije doneta odluka o kopnenoj ofanzivi.

(Telegraf.rs)

Video: Sa jedne strane Palestina sa druge Izrael: Protesti u Njujorku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA