Vreme čitanja: oko 3 min.

Bivši učenik Mohamed M. ubio nastavnika, vičući "Alahu Akbar": Uhapšen i njegov brat kod druge škole

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek naoružan nožem ubio je jutros nastavnika i teško ranio dve osobe u srednjoj školi Gambeta u Arasu u Francuskoj. Ubrzo je uhapšen

  • 4
Napad u školi, Aras, Francuska Foto: Tanjug/AP

Mohamed M., navodni počinilac napada nožem u školi u francuskom gradu Arasu, u kom je jedna osoba ubijena a dve ranjene, uhapšen je i priveden u policiju u 11.09 časova. Uhapšen je i njegov brat Sulejman M., rođen 2006. godine, javlja "Le Parisien".

Mohamed M. koji je uhapšen u Arasu bio je predmet nedavnog aktivnog praćenja DGSI (Generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost), prema informacijama francuskog lista.

Njegovog brata je u leto 2019. godine DGSI prilikom osujećivanja jednog napada, a zatim i zbog veličanja terorizmaje. Što se tiče Mohameda M, on je od ovog leta bio predmet višestrukih obaveštajnih tehnika i aktivnih mera nadzora: prisluškivan je i bio je predmet fizičkog nadzora. U četvrtak je posebno proveren, a da mu nije pripisana krivica.

Njegovi telefonski razgovori poslednjih dana nisu otkrili nikakve elemente koji bi mu omogućili da se otkrije ovaj napad, navodi "Le Parisien". Njegov profil stoga liči na radikalizovanu osobu čiji je potencijal poznat, ali koja je iznenada odlučila da preduzme akciju, što je otežalo njegovu neutralizaciju.

Uhapšeni Mohamed, koji je osumnjičen da je ubio učitelja i ranio dve osobe, rođen je 2003. godine u Rusiji, navodi izvor "Le Parisien"-a. U Francusku je ušao 2008. godine. Njegovi zahtevi za azil su odbijeni, ali nije mogao da bude deportovan zbog apsolutne zaštite od udaljenja koju uživa, jer je ušao u Francusku pre 13. godine.

Napad u školi, Aras, Francuska Foto: Tanjug/AP

"Pokušao je da nas zaštiti"

Prema svedočenju lokalnih medija, napadnuti nastavnik je pokušao da zaštiti učenike.

"Izlazili smo sa časa da odemo do kantine i videli tipa sa dva noža kako napada učitelja koji je bio krvav", rekli su učenici trećeg razreda.

"Pokušao je da ga smiri i zaštiti nas. Rekao nam je da idemo, nismo baš razumeli, pobegli smo, a drugi su se vratili gore."

"Bio je naoružan sa dva noža"

"Imao je atletsku građu i bio je naoružan sa dva noža. Imamo problem osećaja društva, koji se ne tiče ni establišmenta, ni učenika, ni nastavnika", rekao je profesor filozofije koji se suočio sa napadačem.

Tražio nastavnika istorije

"Trajalo je oko 10 minuta. Kada sam video da ta osoba napada kuvara, krenuo sam prema njemu da ga zamolim da prestane. Kada se okrenuo da me pita da li sam nastavnik istorije, shvatio sam da je to politički čin. Mislim da nije tražio nekoga posebno. Uznemireni smo", rekao je Martin Duso, nastavnik filozofije u srednjoj školi Gambeta u Arasu.

"Prosečan učenik"

Kako se ispostavilo, napadač je bivši učenik ove škole.

"Bio je uzdržan, smiren student. Nikada ne sumnjamo da će naši učenici jednog dana nešto tako preduzeti. On je zaista bio prosečan učenik", objašnjava Fabijen Dufai, nastavnik fizičkog vaspitanja u napadnutoj srednjoj školi, koji ga je poznavao kao učenika kada je bio na poslednjoj godini.

"Učenici su šokirani, vidi im se u očima"

"Mislio sam da je to vežba", rekao je profesor fizičkog vaspitanja koji je u trenutku napada bio na času.

"Učenici su šokirani, to im se vidi u očima", dodao je on.

Licem u lice sa napadačem

Nastavnik filozofije koji je prisustvovao napadu, Martin Duso, opisao je za AFP paniku u trenutku napada, kada su se učenici srednje škole našli suočeni s naoružanim muškarcem.

"Napao je osoblje menze, hteo sam da siđem da intervenišem, okrenuo se prema meni, jurio me i pitao da li sam nastavnik istorije i geografije", rekao je on.

"Zabarikadirali smo se, a onda je stigla policija i uhapsial ga", rekao je on.

Jedan od povređenih između života i smrti

Među dvojicom povređenih su jedan srednjoškolski službenik u apsolutnom hitnom stanju, nakon što je zadobio nekoliko uboda nožem, i nastavnik u relativnoj hitnoj situaciji, rekao je policijski izvor.

Prema izvoru bliskom slučaju, službenik je "veoma teško povređen, između života i smrti". Oni su hospitalizovani u bolnici Aras.

Brat navodnog počinioca takođe je uhapšen u blizini druge škole, a prema prvim informacijama nije imao oružje, dodao je policijski izvor.

Sve škole u ​​Arasu su zatvorene.

(Telegraf.rs)

Video: Poleteo avion Er Srbije iz Tel Aviva: Putnici uzvikivali "Živela Srbija!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    13. oktobar 2023 | 15:29

    I opet ljudi islam nazivaju "religijom", podržavaju muslimane, Palestince, Arape...a isti ti su klali Srbe po Bosni, na Kosovu, vadili im organe. Islam je najopasnija imperijalistička ideologija koja ugrožava civilizaciju, zdrav um, ljudska prava, normalnost, slobodu. Nemam neko prelepo mišljenje o Jevrejima ali su civilizacija za ove bolesnike koji kolju i bebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA