Vreme čitanja: oko 1 min.

Jeziva scena uslikana u Berlinu: "Svima je jasno ko ovde živi. Ostaću kod kuće, strah me je"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svako može na prvi pogled da vidi ko ovde živi, kaže mlada žena

  • 6
Berlin Berlin / Foto: Shutterstock

Na ulaznim vratima jedne zgrade u berlinskom naselju Prenzlauer Berg u četvrtak uveče neko je nacrtao Davidovu zvezdu. Simbolika je to koja podseća na najmračnija razdoblje nemačke istorije kad su nacisti obeležavali sve Jevreje i njihove kuće upravo takvim šesterokrakim zvezdama.

Iz policije u Berlinu je potvrđeno da je istraga ovog incidenta u toku, piše Bild.

Bildova reporterka Antonia Jamin fotografiju je objavila na platformi X uz opis na hebrejskom. U postu navodi da je razgovarala sa mladom ženom jevrejskih korena koja živi u toj zgradi. Kad se vratila kući, ugledala je Davidovu zvezdu i ostala u šoku. Odmah je nazvala berlinsku policiju iz koje su joj poručili da nemaju slobodnih policajaca i apelovali da incident prijavi preko interneta.

"Savetovali su mi da skinem Davidovu zvezdu kako ne bi izazvala dalje reakcije. Danas neću ići u sinagogu niti govoriti hebrejski na ulici", rekla je ta žena.

Ona i drugarica su uspešno uklonile grafit acetonom. Policija je, kako kaže, još uvek nije kontaktirala, ali su potvrdili da je istraga u toku zbog izazivanja mržnje i oštećenja imovine.

Ova mlada žena kaže da nema neprijatelja. Mezuza, blagoslov jevrejske kuće, visi na vratima njenog stana.

"Svako ko je upoznat može na prvi pogled videti ko ovde živi", kaže ona.

"Govorim hebrejski, telefoniram na hebrejskom i nosim Davidovu zvezdu. Stvarno sam razmišljala o tome da ostanem kod kuće. Uplašena sam jer ne mogu da procenim nivo eskalacije", rekla je za Bild.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Visionar

    14. oktobar 2023 | 16:08

    Po obicaju preteruju, mozda su i sami naslikali. Stalno traze neka prava a ne postuju nikoga. Ne sme covek ni da ih pogleda na ulici odmah si antisemista. Samo je njihova zrtva najveca…

  • Dan

    14. oktobar 2023 | 19:17

    Zaista ne mogu danas da mislim o Jevrejima... Na današnji dan, Nemci su mi ubili Kraljevo. A svet i dalje, samo o jevrejskim žrtvama govori. I samo su oni i dan danas žrtve i dan danas pobednici... Kakav paradoks. Opasno perfidan narod.

  • Sd

    14. oktobar 2023 | 20:10

    Zašto, jesu li se zapitali, zašto opet????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA