Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ima znakova mučenja, silovanja, ima obezglavljene dece": Izraelski forenzičari o žrtvama napada Hamasa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojno osoblje koje je nadgledalo proces identifikacije nije predstavilo nikakve forenzičke dokaze u vidu slika ili medicinske dokumentacije

  • 1
Rat u Izraelu Hamas izraelski vojnici vojska Foto: Tanjug/AP

Vojni forenzički timovi u Izraelu uradili su obdukcije tela žrtava, ubijenih u napadu Hamasa na zajednice oko granice sa Pojasom Gaze prošle subote. Timovi tvrde da su pronašli brojne znake torture, silovanja, mučenja i drugih zverstava, prenosi Reuters.

Oko 1.300 tela doneto je u vojnu bazu u Ramli, u centralnom Izraelu, gde su forenzičari utvrđivali identitet ubijenih, kao i okolnosti pod kojima su žrtve stradale.

Identifikovano je oko 90 odsto vojnika, a timovi su na pola puta u identifikovanja civila, rekao je rabin Izrael Vajs, bivši glavni vojni rabin, jedan od zvaničnika koji nadgleda identifikaciju mrtvih.

Vajs je rekao da su na mnogim telima pronađeni znakovi mučenja, kao i silovanja.

"Videli smo iskasapljena tela, na kojima su isečene noge i stopala. Ljudi su obezglavljeni, dete je obezglavljeno", rekao je novinarima rezervni zastavnik identifikovan samo po imenu Avigail.

Avigail kaže da su prilikom obdukcije utvrđeni brojni slučajevi silovanja, te da se tela čuvaju u hladnjačama.

"Identifikacije vršimo svim sredstvima koja imamo. Videli smo tela koja su prošla teške faze zlostavljanja. Vidimo rane od metka i znakove čistog mučenja", rekao je vojni zubar, identifikovan kao kapetan Majan.

Vojno osoblje koje je nadgledalo proces identifikacije nije predstavilo nikakve forenzičke dokaze u vidu slika ili medicinske dokumentacije.

Hamas, islamistički pokret koji kontroliše Pojas Gaze, odbacilo je optužbe o zlostavljanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    15. oktobar 2023 | 10:51

    U ratu lažu obe strane. Čuj Hamas kaže nije bilo zlostavljanja? Baš im verujem. Sa druge strane, pre par dana, je bila priča o 40 masakriranih i obezglavljenih beba i dece, a sada kažu jedno dete? Da se razumemo i jedno je mnogo! Samo ukazujem da obe strane lažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA