Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti su znale sve o ubici, on usmrtio 2 osobe: Da li je Brisel išta naučio nakon terorističkog napada 2016?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o Abdesalemu Lasudu otkrila je javnosti nedostatke koje belgijske obaveštajne službe imaju, posebno nakon neuspeha da se spreči prethodni teroristički napad iz 2016. godine

  • 0
Slajem Sluma Slayem Slouma Belgija Brisel pucnjava Foto: Tanjug/AP, Privatna arhiva

Napadač, koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dvojicu švedskih navijača, bio je na radaru belgijskih vlasti od 2016. godine zbog njegovih navodnih veza sa džihadistima, priznali su zvaničnici.

Obaveštajne službe su u više navrata informisane da je on potencijalno opasan. Juče je javnost saznala da je on živeo ilegalno u Belgiji, kao i da je trebalo da bude deportovan nakon što mu je pre tri godine odbijen zahtev za azil.

"Naoružani napadač je živeo ispod radara, a onda je u ponedeljak uveče odlučio da izađe i kukavički napadne", rekao je juče belgijski premijer Aleksandar De Kru posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost.

Priča o Abdesalemu Lasudu otkrila je javnosti nedostatke koje belgijske obaveštajne službe imaju, posebno nakon neuspeha da se spreči prethodni teroristički napad iz 2016. godine.

Ovaj 45-godišnjak nije ranije osuđivan, ali je belgijskim organima poznat po nizu sumnjivih aktivnosti, uključujući optužbe za trgovinu ljudima i pretnju za bezbednost države.

Belgijske vlasti su prvi put u julu 2016. od policije druge države dobile informacije da je on radikalno orjentisan, kao i da razmišlja da ode i bori se za džihad.

Ipak, njegovo ime nikada nije dodato na listu osoba koje su povezane sa teririzmom koja je napravljena nakon terorističkih napada na briselski aerodrom u metro stanicu 2016. godine.

Neuspeh obaveštajne službe

"Informacije su proverene, ništa drugo nije moglo da se uradi. Obaveštajne službe su u to vreme bile preplavljene velikim brojem izveštaja jer su Belgija i Evropa prolazile kroz terorističku krizu", rekao je juče belgijski ministar pravde.

Ranije ove godine, Tunižanin je uhapšen i ispitan od strane policije nakon što je navodno pretio stanovniku centra za azil koji ga je optužio da je osuđen za terorizam u svojoj zemlji, piše Politico.

Ovo je navelo belgijsku saveznu policiju, koja je sazvala sastanak operativne grupe za borbu protiv terorizma, koja je takođe osnovane nakon napada 2016. godine, da ga istraži.

Operativna grupa je trebalo da se sastane 17. oktobra, ali je napadač ubio navijače noć pre toga.

Nakon što mu je odbijen azil u oktobru 2020. godine, poslato mu je zvanično pismo u kojem mu je naređeno da napusti Belgiju. Pismo je poslato na njegovu adresu.

Međutim, prema rečima državnog sekretara za azil i migracije Nikole De Mura, pismo nikada nije predato jer on nije bio kod kuće u vreme isporuke.

Belgijski savezni poslanici će u sredu govoriti o tome kako je ilegalni stanovnik, koji je posmatran sa više strana i dalje mogao da izvede teroristički napad.

Belgija se dugo borila da se osobodi imidža da je njena višeslojna politička struktura, nesposobna da se nosi sa bezbednosnim pitanjima.

Ovaj slučaj će definitivno ispitati i odnos te države prema imigracionoj politici, jer niko nikada nije proverio da li je on nakon odbijanja azila napustio zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA