≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD stavile veto na odluku Saveta bezbednosti UN o Izraelu i Gazi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glasanje o tekstu koji je izradio Brazil dva puta je odlagano u proteklih nekoliko dana jer SAD pokušavaju da posreduju u pristupu pomoći Gazi

  • 6
UN Security Council Savet bezbednosti Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na humanitarne pauze u sukobu između Izraela i Hamasa, prenosi Reuters.

Bezbednosni savet UN je pozivao na humanitarne pauze u konfliktu kako bi se dozvolio pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Glasanje o tekstu koji je izradio Brazil dva puta je odlagano u proteklih nekoliko dana jer SAD pokušavaju da posreduju u pristupu pomoći Gazi.

Dvanaest članova glasalo je za nacrt teksta u sredu, dok su Rusija i Britanija bile uzdržane.

Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakve akcije Saveta bezbednosti, ističe Reuters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je u sredu na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca i pristup humanitarnoj pomoći Gazi.

Nacrt rezolucije takođe je pozvao Izrael - bez navođenja imena - da povuče naređenje da se civili i osoblje UN-a u Gazi presele na jug palestinske enklave i osuđuje "terorističke napade Hamasa".

Izrael je prošle nedelje naredio oko 1,1 milion ljudi u Gazi - skoro polovini stanovništva - da se presele na jug dok se priprema za kopnenu ofanzivu u znak odmazde za najgori napad Hamasa na civile u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

(Telegraf.rs)

Video: Erik u zagrljaju najmilijih nakon što je pobegao od terora Hamasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA