Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je kaptagon, "teororistički magični napitak": Dolazi iz Sirije i Libana, navodno ga koristi i Hamas

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova droga je u medijima dobila naziv "teroristička droga", ili "džihadistički magični napitak", a neki je nazovaju i "džihadističkom drogom"

  • 1
droga Captagon Izrael, Hamas Foto: JOSEPH EID/AFP, APAImages/Shutterstock Editorial/Profimedia

Vrsta amfetamina "Kaptagon" nedavno je ponovo došla u centar pažnje, nakon što su tragovi ove droge navodno pronađeni u telima zatvorenika Hamasa u Izraelu.

Neke tablete su navodno pronađene i u džepovima boraca Hamasa koji su poginuli u Izraelu nakon napada 7. oktobra.

Ova sintetička droga, dobro je poznata i u Evropi.

"Tokom analize tabletama koje su zaplenjene na teritoriji EU pronađen je skoro isključivo amfetamin. U proseku svaka tableta sadržala je oko 32 miligrama amfetamin sulfata, što znači da je 32 kilograma čistog amfetamina potrebno za proizvodnju milion ableta", navodi se u saopštenju Odeljenja za borbu protiv droga pri Savetu ministara EU.

U izveštaju sre navodi da se supstanca uglavnom proizvodi na Bliskom istoku, posebno u Libanu i Siriji, a glavno tržište im je Arapsko poluostrvo.

Veruje se da borci često koriste ovu drogu kako bi otklonili strah, bol i umor.

Kaptagon je 1960-ih prodavan kao psihoaktivni lek, a proizvodila ga je jedna nemačka farmaceutska kompanija. Prodavao se u obliku okruglih, beličastih tableta sa utisnutim prepoznatljivim logotipom koji se sastoji od dva polumeseca. Propisan je prvenstveno kao tretman za poremećaj pažnje i narkolepsiju i kao stimulans centralnog nervnog sistema. Njegova dva glavna tržišta bila su Evropa i Bliski istok.

Captagon tablete su sadržale 50 miligrama fenetilina, sintetičke droge iz hemijske porodice fenetilamina kojoj pripada i amfetamin. Fenetilin se sintetiše iz amfetamina i teofilina, prirodnog alkaloida, bronhodilatatora i stimulansa iz iste porodice kao i kofein.

Fenetillin je kasnije zabranjen. Do sredine 2000-ih, Holandija je bila jedina zemlja za koju se znalo da još uvek ima velike zalihe te supstance, piše Rai news.


Nakon napada terorista Islamske države u Parizu 13. novembra 2015. godine i u Susu u Tunisu 26. juna 2015., izneti su navodi da su počinioci navodno koristili Kaptagon pre nego što su izvršili napade.

Nakon tih napada, droga je u medijima dobila naziv "teroristička droga", ili "džihadistički magični napitak", a neki je nazovaju i "džihadističkom drogom".

Međutim, kasnije je dokazano da ne postoje činjenice koje bi potvrdile ovu povezanost jer nije bilo veze između terorističkih napada i trgovine kaptagonom.

U obdukcijskim nalazima napadača pisalo je da "oni nisu koristili alkohol ili nedozvoljene supstance pre nego što su izveli napad".

Nije bilo dokaza o upotrebi Kaptagona od strane terorista koji su izvršili napade na aerodrom u Briselu i metro u martu 2016, niti je upotreba Kaptagona direktno dokazana u napadima u drugim evropskim zemljama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM

    20. oktobar 2023 | 12:49

    Droga koja podstice na nasilje,mrznju, surova ubistva , empatije tj sazaljenje prema nekome i dr. koja ima efekat za totalno odsustvo straha za sopstveni zivot.Upravo ono sto je potrebno teroristima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA