Vreme čitanja: oko 3 min.

Porodice talaca očajne, čekaju vesti o svojim najmilijima: "Što ih duže drže, manje su šanse da su živi"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema nezvaničnim informacijama Hamas drži najmanje 200 talaca

  • 0
Rat u Izraelu žrtve nestali Shiri i muž Yarden Foto: Društvene mreže

Jedna žena poreklom iz Britanije, rekla je za BBC da je vrlo zabrinuta za zdravlje svoje majke i brata sa dijabetesom za koje se veruje da su među taocima koje Hamas drži u Gazi.

Hamas je zauzeo majku Ajelet Svaticki Šanah Peri (79) i brata Nadava Poplevela (51) kada je njihov kibuc u južnom Izraelu napadnut 7. oktobra.

Njen drugi brat Roi (54) je ubijen.

Ona je pozvala vladu Velike Britanije da učini "sve što je u njenoj moći" da obezbedi njihovo oslobađanje.

Na dan napada, gospođa Svaticki je rekla da je dobila dve slike koje su napadači poslali sa telefona njene majke, na kojima se vidi kako oni sede u dnevnoj sobi. Ispod je pisalo "Hamas" na engleskom.

Nekoliko sati kasnije, treća slika je objavljena na Fejsbuku njene majke na kojoj se vidi kako naoružani Hamasov napadač stoji u uglu.

"To je bilo poslednje što sam čula za njih. Moja mama ima 79 godina, ima dijabetes. Svakodnevno koristi insulin. Moj brat Nadav je takođe dijabetičar. Tako da on uzima tablete za to stanje, tako da je problem sa lekovima zaista veliki", rekla je Stavicki.

Ona dodaje da ne zna koliko dugo može da preživi bez insulina, ili njen brat bez lekova.

"Nismo uspeli da nateramo Crveni krst da obezbedi lekove i da nam pruži bilo kakve nove informacije, dokaz da su živi ili pregled stanja u kom se nalaze", kazala je ona.

Gospođa Svaticki je rekla da nije bila u stanju da tuguje za svojim bratom, koji je pronađen ubijen u zadnjem delu svoje kuće nakon napada u kibucu Nirim.

"Njegovo telo nije zvanično identifikovano. Još ga nisam sahranila. Izgubila sam brata, ali moram da učinim sve što je u mojoj moći da dovedem mamu i Nadava kući. Želim da britanska vlada učini sve što je u njihovoj moći... da vrati te ljude kući. Uzeti starce i malu decu, što se mene tiče, to je ratni zločin. To su nevini ljudi, oni nikome nisu naudili", kazala je ona

Gospođa Svaticki i njena braća su svi britanski državljani. Porodica je poreklom iz Vejkfilda u Zapadnom Jorkširu.

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik rekao je u nedelju da Velika Britanija "intenzivno sarađuje sa partnerima širom regiona kako bi obezbedila oslobađanje britanskih državljana koje Hamas drži kao taoce".

Hamas nestali Foto: Porodična arhiva

Ofri traga za porodicom

Ofri Bibas Levi rekla je da je njena "najgora noćna mora" bila kada je otkrila da su članovi njene porodice uzeti kao taoci iz njihove kuće u Nir Ozu.

Nije se čula sa svojim bratom, Iardenom (34), njegovom ženom Širi i njihovo dvoje dece, četvorogodišnjom Ariel i devetomesečnom Kfirom.

"Čula sam šta je Hamas radio tog dana. Mučili su ljude, žive ih spaljivali, ubijali bebe, silovali žene, nisam mogla da zamislim kroz šta prolaze. Ne znam šta se dogodilo u kući, šta su male bebe videle", rekla je ona.

Ne zna da li je porodica još uvek na okupu i zabrinuta je da li su osnovne potrebe dece zadovoljene.

"Šta jedu? Da li se greju? Kako provode dane? Da li su negde zaključani? Imaju li sunčeve svetlosti? Da li su na mračnom mestu? Da li su videli neke strašne stvari koje dete ne bi trebalo da vidi, pita se ona.

Hamas nestali Foto: Porodična arhiva

Ona je rekla da je devetomesečni Kfir tek počeo da puzi i jede adaptiranu hranu pre nego što su uzeti kao taoci.

Njena porodica je dve nedelje tražila podršku od međunarodne zajednice, ali sada "želi samo akciju".

Ona je rekla da želi da vlada izvrši "pritisak na bilo koju vrstu humanitarne organizacije da uđe unutra i proveri ih i da ih pusti".

"Oni su civili i ne bi trebalo da budu tamo. Što su duže tamo, teže će ih biti povratiti i manje su šanse da izađu živi", rekla je uplakana Ofri.

Iako joj je teško kaže da se i dalje nada.

Hamas nestali Foto: Porodična arhiva

Podsetimo, palestinska militantna grupa Hamas počela je 7. oktobra raketne udare na jug Izraela, a potom je izvela i kopneni upad.

Prema nezvaničnim informacijama Hamas drži najmanje 200 talaca.

Izrael je žestoko odgovorio udarima na Pojas Gaze, a u sukobima je do sada poginulo više hiljada ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA