Vreme čitanja: oko 2 min.

Nobelovci traže od Hamasa da pusti najmlađe taoce: "Ratni zločin i duboka moralna nepravda protiv čovečanstva"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Potpisnici peticije nedvosmisleno izjavljuju da je otmica i zatvaranje dece ratni zločin i duboka moralna nepravda protiv čovečanstva u celini. Njihova poruka se završava snažnim zahtevom: 'Pustite decu'."

  • 3

Izraelsko Ministasrtvo spoljnih poslova objavilo je peticiju koju je potpisalo 86 nobelovaca, a u kom se traži oslobađanje dece koju su pripadnici Hamasa oteli tokom napada na Izrael.

Peticija koja je upućena Generlnom sekretaru Ujedinjenih nacija i svetskim liderima prenosimo u celosti:

"86 nobelovaca je zauzelo stav, podnoseći iskrenu peticiju upućenu Generalnom sekretaru Ujedinjenih Nacija Antoniju Guteresu, ali i šire, liderima nacija širom sveta. Ova peticija nosi dubok moralni imperativ: hitno oslobađanje kidnapovane dece u Gazi."

"Laureati izražavaju potresnu poruku: 'Kroz anale ljudske istorije, ratovi su se odvijali, ali čovečanstvo je dosledno povlačilo granicu između ratnih dela i ratnih zločina. Nijedan rat nikada ne bi trebalo da opravda masovna zverstva. Nijedan rat ne normalizuje akte silovanja i mučenja. Nikada rat neće dozvoliti oakao zatočeništva nevine dece.'"

"Dodajući svoj glas, oni naglašavaju, 'tokom napada, Hamas je oteo stotine izraelskih vojnika i civila, uključujući decu od šest meseci do 18 godina. Decu nikada ne bi trebalo smatrati pijunima na ratnom poprištu."

"Nobelovci su ujedinjeni u svom moralnom zahtevu za hitnim oslobađanjem ove kidnapovane dece. Oni tvrde: 'Duša deteta se razlikuje od duše odrasle osobe. Naša je sveta dužnost da zaštitimo nevine i ranjive. Naša je sveta dužnost da spasemo svoju decu. Uznemirujuće slike i reči kojima smo danas svedoci evociraju sećanja na mračnija vremena, vremena koja smo se mi, čovečanstvo kao kolektiv, nadali da ćemo ostaviti iza sebe."

"Potpisnici peticije nedvosmisleno izjavljuju da je otmica i zatvaranje dece ratni zločin i duboka moralna nepravda protiv čovečanstva u celini. Njihova poruka se završava snažnim zahtevom: 'Pustite decu'."

Ovu peticiju bez presedana predstavili su profesor Danijel Kaneman, koji predstavlja nobelovce, i Alana Cajčik i Liam Lindsi, rođaci otetih trogodišnjih blizanaca Eme i Džulije i petogodišnje Amelije, koji predstavljaju porodice kidnapovane dece.

Posebno, ovu peticiju podržava 86 vodećih svetskih naučnika i mislilaca, uključujući dobitnike Nobelove nagrade kao što su, između ostalih, Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003; Elen Džonson Sirlif, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011; Danijel Kaneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2002; Aron Čihanover, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2004; Patrik Modijano, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014; Hose Ramos-Horta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1996; Olga Tokarčuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2018. Kompletna lista potpisnika nalazi se u prilogu peticije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelski vojnici iznose tela mrtvih civila iz kibuca Kfar Aza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    23. oktobar 2023 | 10:24

    nije mi jasno da se stavlja " " citat znak kao da nije ratni zlocin ubijati i kidnapovati izraelske civile i decu.PODRSKA IZRAELU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA