Vreme čitanja: oko 3 min.

Dr Marijana, koja je bila dežurna kad je Aleksandra umrla, otišla na godišnji: Porodica traži paprenu odštetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Porodica će od bolnice tražiti milionsku odštetu

  • 0
Alexandra Ivanov Foto: Facebook/Alexandra Ivanov

Prošlo je više od dva meseca od tragične smrti trudnice Aleksandre Ivanov, a GAK u Botošanima i dalje nije doneo odluku šta će uraditi sa doktorkom Marijanom P., koja je kobne noći bila dežurna.

Prema pisanju medija, čeka se nalaz disciplinske komisije, a do sada je odlučeno da dve medicinske sestre koje su u noći kada je Aleksandra primljena u GAK bile na smeni, više ne rade na odeljenju.

S druge strane, odluka o dežurnoj lekarki još nije doneta i kako navode iz bolnice, ona se nalazi na godišnjem odmoru.

"Sestre su prebačene na druga odeljenja unutar bolnice, i više nisu deo GAK, a doktorka je tražila godišnji odmor preko svog advokata. Ona je imala veliki broj neiskorišćenih dana od prošle i ove godine, i biće na odmoru sve dok komisija ne donese odluku", navode iz bolnice za lokalne medije.

Mediji pišu da doktorka Marijana P. neće biti u bolnici do kraja godine, a očekuje se da će do tada odluka disciplinske komisije biti doneta, te da će biti predložene mere protiv onih protiv kojih se vodio disciplinski postupak.

Navodi se da je istraga sprovedena nad svim zaposlenima koji su bili na smeni u noći između 17. i 18. avgusta 2023. godine.

Ipak, konačne odluka o njihvom daljem angažmanu biće na Upravnom odboru, koji će glasati nakon što disciplinska komisija da predlog za dalje postupanje.

"Sada čekam izveštaj i odluku interne disciplinske komisije", rekla je direktorka bolnice.


Dve sestre koje su u noći Aleksandrine smrti bile na smeni biće raspoređene na drugim odeljenima najmanje 60 dana. Ipak, porodica ne želi da se protiv njih pokreće postupak, jer navode da je sigurno jedna od sestara, R. B., bila uz Aleksandru tokom čitave noći, i da je pratila njeno stanje.

Majka preminule devojke istakla je da je sestra R. B. njenu ćerku više puta vodila do toaleta i da je čak pokušala da objasni lekarima više puta da se Aleksandra žali na stravične bolove. Uprkos insistiranju sestre, lekar je ocenio da Aleksandri nije neophodna hitna operacije, jer nije došlo do obilnijeg krvarenja.

Osim istrage interne disciplinske komisije, paralelno se sprovode još dve istrage u bolnici, a jednu od njih vodi tužilaštvo. Prema nezvaničnim saznanjima rumunskih medija, očekuje se da budu saslušani radnici koji su došli u smenu 18. avgusta ujutru, kada je Aleksandra preminula.

Takođe, porodica je odlučila da tuži bolnicu zbog nesavesnog lečenja i planiraju da traže 7 miliona evra odštete. Iz bolnice su saopštili da su upoznati sa namerama porodice i navode da je bolnica osigurana za takve slučajeve, ali da postoji problem sa osiguravajućom kućom, te da ostaje da se vidi kako bi se šteta isplatila kad i ako sud odluči da odšteta treba da se isplati.

Podsetimo, Aleksandra, majka troje male dece, bila je u 13. nedelji trudnoće i 17. avgusta uveče primljena je u bolnicu zbog stravičnih bolova u stomaku i krvarenja. Ustanovljeno je da im visok pritisak, da je anemična, i da beba nema otkucaje srca.

Nakon što je smeštena na odeljenje i nakačena na infuziju, niko je nije obišao 7 sati, uprkos njenim brojnim molbama, pozivima i porukama. Oko 7.30 ujutru pronašli su je bez svesti, a krv joj je išla iz nosa i usta. Tada je hitno prebačena u šok sobu bez srčanog ritma. Reanimacija je trajala 40 minuta, nakon čega je proglašena smrt.

Ustanovljeno je da je Aleksandra preminula od embolije pluća i zastoja rada srca, usled infekcije izazvane smrću ploda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA