Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovom delu sveta usred pustinje preti katastrofa: Tropski ciklon za 24 časa doneće kišu koja padne za 20 godina

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tropski cikoloni u ovom delu sveta veoma su retka, ali ne i neuobičajena pojava

  • 0
snežna mećava Foto: Shutterstock

Nad Arabijskim morem formirao se veoma snažan tropski ciklon, koji će se sada direktno obrušiti na Arabijsko poluostrvo, odnosno na severoistočni deo Jemena i jugozapadni deo Omana. 

Tropski ciklon Foto: zoomearth

Nad otvorenim delom mora udari vetra u ciklonu bili su 205 km/h, a tropski ciklon svojim centrom prošao je malo istočnije od ostrva Sokotra. Ovom ostrvu koji se odlikuje polupustinjskom klimom doneo je rekordne kiše, poplave, olujne vetrove i visoke talase.

Danas će tropski ciklon direktno pogoditi severoistočno obalno područje Jemena i to u blizini grada Al Gajda, koji bi mogao da pretrpi katastrofalnu štetu.

Očekuju se uraganski vetrovi od 120 km/h i talasi visine i preko 10 metara, a ono što posebno zabrinjava jeste kiša. Neposredno pred obalno područje vetrovi će biti 160 km/h, što odgovara uraganima 4. kategorije.

Očekuju se ekstremno obilne padavine, pri čemu bi za 24 do 48 sati palo i preko 500 litara kiše po kvadratnom metru. To je količina kiša koja u Srbiji i u Beogradu padne za nešto manje od godinu dana.

Inače, tropski ciklon pogodiće pustinjski deo, jer se veći deo Omana i Jemena sastoji od pustinja.

Tropski ciklon Foto: zoomearth

U ovom delu sveta za godinu dana u proseku padne oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, od toga oko 2 litra u oktobru, dok će ovaj ciklon za dan do dva doneti kišu koja u proseku padne za 10 godina.

Prosečna količina padavina u gradu Al Gajda u oktobru je 2 litara, a očekuje se i do 200 puta više kiše, na širem području grada oko 500 litara.

Ovakve padavine doneće razorne poplave i bujice i veliku materijalnu štetu u naseljenim predelima.

Ulaskom na kopno, tropski ciklon vrlo brzo će oslabiti na tropsku oluju, a oluja će naglo slabiti kako se bude premeštala prema centralnom delu Jemena.

U naredna dva dana čak će i najsušniji centralni predeli Jemena dobiti 10 do 50 litara kiše, što su padavine za godinu dana, pa se takođe očekuju poplave i bujice.

Dejstvo tropskog ciklona osetiće se od grada Mukala na zapadu u Jemenu sve do zapada do grada Salah u Omanu.

I dok je u predelima sveta gde se javljaju tropski cikloni (uragani, tajfuni) oni karakteristčna pojava tokom leta i jeseni (maj-novembar), iznad Arabijskog mora i Bengalskog zaliva tropski cikloni nastaju u vreme "tišina", odnosno u periodu između smene letnjeg i zimskog monsuna (oktobar-novembar) i smene zimskog i letnjeg (april-maj), jer su tada visinske struje veoma slabe i na visinama preovldavaju tušine.

Tropski cikloni u oblasti Arabijskog mora veoma su retka pojava, godišnje u proseku 2-3. Mogu se obrušiti na zapadnu i severozapadnu obalu Indije, obalu Pakistana, Omana i Jemena, ali i da udare o istok Afrike, odnosno Somaliju.

Najveći deo ovih predela su pustinje, pa kada tropski ciklon udari o kopno, osim razornog vetra donese padavine koje u proseku padnu i za 10 do 20 godina, pri čemu suvo pustinjsko tlo ne može da prihvati takvu količinu padavina, pa nastanu razorne poplave i bujice.

Koliko je opasno kada tropski ciklon udari o pustinjska područja, govori i mediteranski uragan Danijel, koji je u septembru pogodio severoistok Libije, razorio grad Derna i ubio oko 20.000 ljudi.

U julu se snažan uragan sa Tihog okeana obrušio na pustinjski deo jugozapada SAD (Kalifornija), pri čemu su u pustinjama oko Doline Smrti pale kiše koje padnu za 10 godina, a rekodne kiše i poplave dobio je i Los Anđeles, koji u proseku u julu nema padavine, a tropska oluja donela je u jednom danu 100 litara kiše ili trećinu padavina od godišnjeg nivoa.

Tropski cikloni kada je reč o polupustinsjkim predelima mogu se javiti i na zapadu Australije.

Inače, dok će veoma snažan tropski ciklon danas pogotiti Arabijsko polupostrvo, nad Bengalskim zalivom formirao se znatno slabiji tropski ciklon, koji će se kao ciklon sa vetrovima od 150 km/h obrušiti direktno na pogranični deo Bangladeša i Mjanamara, uz poplave i bujice, a jaki vetrovi i obilne kiše, uz vioske talase pogodiće i severoistočni deo Indije i šire područje Kalkute.

Iako su i ovde tropski cikloni retka pojava, dva do tri u proseku godišnje, mogu biti opasno razarajući, naročito zbog toga što se obrušavaju na jednu od najgušću naseljenu oblast u svetu, gde živi više stotina miliona ljudi na malom prostoru.

U maju 2008. godine tropski ciklon sa Benglaskog zaliva ubio je u Mjanmaru više od 100.000 ljudi, dok je 1970. godine uu tropskom ciklonu u Bangledašu nastradalo oko milion ljudi

Tropski ciklon Foto: zoomearth

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA