≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Izrael objavio do sada neviđene snimke napada Hamasa: "Mama, golim rukama sam ubio 10 Jevreja"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Snimak s kamere na telu, montiran zajedno sa snimcima s video nadzora, kamera u vozilima i mobilnih telefona Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, pokazala je do najsitnijih detalja pravi užas koji se dogodio na muzičkom festivalu i porodičnim četvrtima u južnom Izraelu

  • 19
Hamas otmica Izrael Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska održala je juče medijsku projekciju neobrađenih snimaka pronađenih na kamerama na telima Hamasovih militanata, nastojeći da podseti svet na brutalnost napada na Izrael pre više od dve nedelje.

Snimak s kamere na telu, montiran zajedno sa snimcima s video nadzora, kamera u vozilima i mobilnih Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, pokazala je do najsitnijih detalja pravi užas koji se dogodio na muzičkom festivalu i porodičnim četvrtima u južnom Izraelu, piše BBC.

Izraelska vojska takođe je objavila dokumente za koje je rekla da su pronađeni kod poginulih pripadnika Hamasa, a koji sadrže detaljno operativno planiranje i upustva za napade na četvrti i uzimanje talaca.

Snimak od 43 minuta prikazan u vojnoj bazi blizu Tel Aviva u ponedeljak sastavljen je od stotina sati materijala prikupljenog nakon napada, saopštila je izraelska vojska. Sadrži snimke Hamasovih naoružanih pripadnika koji s očiglednom radošću pucaju u civile na ulici, a kasnije vrebaju stazama kibuca i ubijaju roditelje i decu u njihovim domovima.

Jedna traumatična sekvenca, snimljena kućnim kamerama u kibucu, prikazuje oca kako gura svoja dva dečaka u sklonište, nekoliko sekundi pre nego što su Hamasovi napadači bacili granatu, ubivši oca i ranivši dečake. Nakon što su se dva dečaka, krvava i u šoku, teturajući i vrišteći vratila u svoj dom, Hamasov naoružani napadač mirno je ušao i pretražio frižider ispred njih, zastajući da popije piće pre nego što je ponovo izašao.

Jedan od dečaka rekao je bratu: "Tata je mrtav, ovo nije šala" i zapitao se: "Zašto sam ja živ?" Njegov brat je očigledno oslepeo od granate. Vojni portparol koji je prisustvovao projekciji nije mogao da kaže jesu li preživeli.

Film je takođe sadržao audio snimak jednog od Hamasovih naoružanih napadača kako zove kući svoje roditelje u Gazu s telefona žrtve kako bi se pohvalio da je "golim rukama ubio najmanje 10 Jevreja".

"Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko je mrtvih", više puta je preklinjao svoje roditelje, očigledno misleći na slike ili snimke napada koje je poslao kući.


"Vaš sin je ubio mnogo Jevreja. Mama, tvoj sin je heroj", rekao je pripadnik Hamasa.

Druga sekvenca prikazuje jednog Hamasovog naoružanog napadača kako puca u naizgled mrtva tela civila unutar kibuca na slavljenički način i pokušaj odrubljivanja glave baštenskom motikom nekome za koga se činilo da je još živ.

Snimci, neki preuzeti s mobilnih telefona žrtava, takođe su pokazivali strah onih koji su se sakrili u sigurnim sobama i skloništima dok su se zvuci pucnjave i eksplozija približavali.

Odluka da se neobrađeni snimci prikažu novinarima odražava očiglednu frustraciju među višim oficirima izraelske vojske što je medijsko izveštavanje o Hamasovom brutalnom napadu 7. oktobra ustupilo mesto izveštavanju o izraelskim vazdušnim napadima na Gazu i humanitarnoj krizi stvorenoj izraelskom naredbom da se stanovnici Gaze presele na jug, prenosi BBC.

Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general-major Majkl Edelštajn, bivši komandant divizije IDF-a u Gazi, rekao je da je bio šokiran izveštavanjem.

"Vidimo da neki od kanala pokušavaju da uporede ono što radi Izrael i ono što rade ti podli teroristi. Ne mogu da razumem nikog ko to upoređuje. Nakon ovoga što smo podelili s vama, trebalo bi to da znate", rekao je on.

Više od 1.400 Izraelaca ubijeno je od napada Hamasa 7. oktobra, prema podacima izraelskih vlasti - velika većina u prvom napadu. Veruje se da ih je više od 220 uzeto za taoce unutar Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas kaže da je više od 5.000 Palestinaca ubijeno otkako su počeli izraelski vazdušni udari, a prema palestinskom ministarstvu zdravlja na okupiranoj Zapadnoj obali, 91 Palestinac je tamo ubijen od 7. oktobra.

Nakon prikazivanja snimka u ponedeljak bilo je dostupno iskustvo virtualne realnosti, stvoreno korišćenjem videa hitnih službi koje su prve ušle u porodične kuće u kibucima koje je Hamas napao.

Upozorenje: Snimak je uznemirujući!

Izraelska vojska takođe je objavila dva priručnika s uputstvima koji su pronađeni kod poginulih Hamasovih napadača, a sadrže detaljne planove za napad i uzimanje talaca.

"Moraju da nanesu što više žrtava, uzmu taoce i neke od njih raznim automobilima odvedu u Pojas Gaze", stoji u jednom delu priručnika.

U posebnom dokumentu koji se posebno odnosi na taoce, Hamasovim operativcima je naloženo da "ubiju problematične i one koji predstavljaju pretnju" i okupe druge da ih koriste kao "topovsko meso".

Izraelska vojska još se oporavlja od napada 7. oktobra, najgoreg proboja odbrane na jugu u poslednjih 50 godina. Uprkos ogromnim resursima koji su uloženi u uništavanje Hamasovih tunela i širenje izraelske sigurnosne ograde ispod zemlje i izvan mora, Hamas je uspeo da napadne i probije ogradu na mnogim mestima.

Više od 1.000 militanata prešlo je u Izrael u početnom upadu, rekao je general Edelštajn u ponedeljak. Prvi minuti kompilacije prikazivali su kamionete prepune Hamasovih naoružanih militanata, kako se slobodno voze izraelskim auto-putevima i pucaju po civilima.

Dokumenti pronađeni kod poginulih militanata Hamasa jasno pokazuju da je Hamas "došao s naredbom da ubije i spali građane. Jednostavno su odlučili da spale porodice unutar njihovih domova. I uzeli su žive taoce, cilj im je bio da odvedu decu natrag u Gazu. Postojala su naređenja koliko ljudi treba ubiti, a koliko uzeti kao taoce. Naređeno je bilo silovati, sve je bilo napisano i određeno", rekao je general Edelštajn.

Govoreći pre projekcije, portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je da su pripadnici vojske raspravljali hoće li da prikažu snimak, ali da je on lično odlučio da krene s tim.

"Već znamo da moramo da stvorimo kolektivno sećanje za budućnost. Nećemo dopustiti da svet zaboravi", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    24. oktobar 2023 | 12:57

    Molim boga da ih Izrael unisti skroz. Zivotinje

  • Rule

    24. oktobar 2023 | 13:01

    Laž, i ako je istina koliko je jedan takvi izraelski napadc ubio il zadavio dijeca, zena ?

  • Ned

    24. oktobar 2023 | 17:18

    Kur'an i Muhammad to blagosiljaju. ..sve u ime Alaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA