Vreme čitanja: oko 2 min.

Ciklon potopio popularnu evropsku prestonicu: Orkanski vetrovi rušili sve pred sobom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orkanski vetrovi bili su praćeni snažnim grmljavinskim olujama

  • 1
Poplave, Španija Foto: Tanjug/AP

Već nekoliko dana Španija i Portugalija, odnosno celo Pirinejsko poluostrvo nalaze se na udaru snažnih ciklona sa Atlantskog okeana, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz olujna nevremena i svežije vreme. Tokom jučerašnjeg dana veći deo Španije pogodio je još jedan veoma snažan ciklon.

Na udaru ciklona koji se premeštao sa Atlantika našao se veći deo Španije, uz orkanske vetrove i preko 150 km/h, koji su pričinili i materijalnu štetu.

Najkritičnija situacija sa vetrovima nalik uraganu bila je u južnim i centralnim predelima zemlje.

Orkanski vetrovi bili su praćeni snažnim grmljavinskim olujama sa obilnim pljuskovima, uz poplave i bujice.

U mnogim predelima palo je veoma obilnih 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Reč je o padavinama koje padnu i za mesec dana.

Na udaru oluja našli su se Malaga, Sevilja, Barselona i mnogi drugi gradovi, a najjači uraganski vetrovi zabeleženi su na planinama južne Španije.

Snažan ciklon nije zaobišao ni Madrid.

Jaki i olujni vetrovi bili su praćeni obilnim pljuskovima, a za manje od 24 časa palo je rekordnih 108 litara kiše po kvadratnom metru, pa su širom grada zabeležene poplave i bujice. Delovi šireg centra Madrida bili su potpuno paralisani. Prosečna količina padavina za Madrid u oktobru je 50 litara kiše, tako da je za manje od 24 časa palo dva puta više kiše nego za ceo mesec.

Ovo su najobilnije padavine ikada u jednom danu u španskoj prestonici, a i prethodne rekordne količine događale su se tokom septembra.

Madrid se odlikuje suvom klimom, uz ekstremno sušna leta, sušniji period i tokom zime, dok su jeseni najkišovitije, naročito oktobar i novembar, a tokom proleća i maj.

Kako se Madrid odlikuje suvom klimom, ova metropala ne može da prihvati takve ogromne količine padavina u kratkom vremenskom intervalu.

Pored Španije i Portugalije, veoma obilne padavine pogodile su i Italiju, a pod vodom se našao i Rim.

I dok prethodnih dana zapadni i centralni deo Mediterana ima veoma jake i obilne padavine sa grmljavinskim olujama i svežijim vremenom, uz temperature oko 20°C, istok Mediterana i Grčka i dalje uživaju u sunčanom i pravom letnjem vremenu, uz temperature od 25 do 30°C.

Serija ciklona sa padavinama i narednih dana obrušavaće se sa Atlanitka na jugozapad, zapad i severozapad Evrope i na Pirinejsko poluostrvo,

Snažan ciklon u petak doneće padavine i olujne vetrove i Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA