Vreme čitanja: oko 3 min.

"Blokira pristupanje Švedske, rukuje se sa Putinom": Orban je usamljen na sceni, ali ipak ima "keca u rukavu"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poraz poljske stranke Pravo i pravda i to što se Turska kreće ka ratifikaciji kandidature Švedske u NATO dodatno su izolovali mađarskog premijera

  • 7
Viktor Orban Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Lider Mađarske Viktor Orban je izolovan više nego ikad do sada - ali i dalje podstiče frustracije širom Evrope.

Mađarski lider, jedan od najistaknutijih evropskih političara krajnje desnice, dugo je bio izvan zajednice na evropskoj sceni. Dok u četvrtak stiže u Brisel na samit lidera EU, biće usamljeniji nego inače.

Konzervativna stranka Pravo i pravda izgubila je ovog meseca na ključnim izborima u Poljskoj, ostavljajući Budimpeštu uglavnom samu u borbi sa Briselom oko poštovanja demokratskih normi.

U međuvremenu, Turska je preduzela korak ka ratifikaciji kandidature Švedske za članstvo u NATO, čime je usmerena pažnja na oklevanje Mađarske da da svoj pristanak.

Nedavni sastanak Orbana i Vladimira Putina je dodao sve veću nelagodu među evropskim zvaničnicima koji prijateljske veze Mađarske sa Moskvom i Pekingom vide kao nesaglasne sa zapadnom alijansom i čak štetne za nju, prenosi Guardian.

"Mađarski premijer pokušava da održi ulogu mostobrana između zapada i istoka", rekao je Peter Kreko, direktor istraživačkog instituta Political Capital sa sedištem u Budimpešti.

On je dodao da je Orban želeo da maksimizira "korist od odnosa u oba smera - uprkos sve očiglednijim znacima da je to nemoguće u trenutnoj geopolitičkoj realnosti", prenosi Guardian.

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Ali, daleko od toga da se povlači, mađarski lider je poslednjih dana samo pojačao ovu retoriku, uperivši svoj gnev na evropske institucije.

"Moskva je bila tragedija; Brisel je loša savremena parodija", rekao je on u govoru u ponedeljak tokom komemoracije mađarske pobune protiv Sovjetskog Saveza 1956.

"Moskva je bila nepopravljiva, ali Brisel i Evropska unija se mogu popraviti", rekao je on, ukazujući na izbore za Evropski parlament sledeće godine.

Retorika nije prošla nezapaženo, a visoki evropski zvaničnici su rekli da veruju da ponašanje Budimpešte postaje sve veća briga.

"Nedavni sastanak Orbana sa Putinom u Pekingu i način na koji je mađarski premijer uporedio EU sa Sovjetskim Savezom postavlja pitanje da li još uvek možemo da verujemo ovoj zemlji kao savezniku i kao partneru", rekao je jedan visoki evropski diplomata, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Problemi sa Mađarskom "verovatno će postajati sve dublji i sve više ugrožavati zajedničke odluke o strateški važnim pitanjima", rekao je diplomata.

Drugi visoki evropski diplomata rekao je da je "Mađarska sve više izolovana, jer odlaganje švedskog članstva u NATO-u negativno utiče na bezbednost svih saveznika".

Orban je i sam priznao da je često sam.

"Činjenica je da sam ovde ja jedini šef vlade iz Evropske unije", rekao je on u govoru na forumu inicijative kineske vlade "Pojas i put" u Pekingu prošle nedelje.

"S obzirom na stanje u svetu, bilo bi prirodno da su mnogi evropski lideri ovde. Ali nisu došli", dodao je on.

Ali iako se čini izolovanijim, mađarski premijer - jedan od najiskusnijih šefova evropskih vlada - i dalje ima karte u rukavu.

Mađarska bi trebalo da predsedava rotirajućim predsedništvom Saveta EU u drugoj polovini sledeće godine, a u Briselu već postoji zabrinutost kako će Budimpešta iskoristiti tu ulogu.

Mađarska vlada takođe zadržava novu vojnu pomoć EU Ukrajini, a podrška Budimpešte biće potrebna za predloženo povećanje budžeta bloka i finansijske pomoći Kijevu.

I dok je Orban pretrpeo veliki neuspeh kada je Brisel zamrznuo milijarde evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava, sada postoje signali da bi barem deo novca mogao da bude odmrznut - delimično kao način da Mađarska potpiše ključne finansijske odluke za EU.

Neki evropski zvaničnici kažu da ne misle da bi izolacija promenila ponašanje mađarskog lidera. Postojale su i spekulacije da bi Robert Fico, novi premijer Slovačke, mogao biti Orbanov saveznik u nekim evropskim političkim bitkama.

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Upitana o uticaju poljskih izbora, Judit Varga, bivša ministarka za koju se očekuje da će voditi kampanju za Fides, Orbanovu stranku, u trci za Evropski parlament, rekla je da savezi te stranke "ostaju jaki i cvetaju".

Ali iza zatvorenih vrata, raspoloženje je drugačije.

"Postoji mnogo neizvesnosti oko budućnosti. Ali ono što je sigurno je da će postojati veći rizik od izolacije u budućnosti", priznao je visoki mađarski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

U međuvremenu, Orbanovi kritičari kažu da ne bi trebalo biti ustupaka.

"On blokira pristupanje Švedske NATO-u. Rukuje se sa Putinom. On upoređuje EU sa ubilačkom diktaturom Sovjetskog Saveza", rekao je nemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd.

"Orban je za manje od nedelju dana dostavio dovoljno dokaza da nije sposoban da preuzme predsedavanje EU. To što Evropska komisija čak razmatra da Orbanu odmrzne sredstva u ovoj situaciji je smešno", dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. oktobar 2023 | 14:18

    GOSPODIN VIKTOR ORBAN JE JEDINI LIDER KOJI NIJE MARIONETA DEMENTNOG I STITI NITERESE MADJARA I MADJARSKE !!! OSTALI LIDERI SATIRU GRADJANE EU !!!! ORBAN JE ZASLUZIO NOBELA ZA MIR !!!

  • Iggy

    26. oktobar 2023 | 14:07

    Svaka njemu cast, treba se i AV ugledati na njega i nauci kako se bori za svoj narod!

  • Невена

    26. oktobar 2023 | 14:40

    Најпаметнији политичар у том леглу похлепних и саможивих змија ... заједнице држава која се назива ЕУ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA