Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštani besni zbog turista koji dolaze samo zbog selfija: Podseća na omiljeni dečji film, mami milione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok u selu živi oko 800 stanovnika, do 10.000 turista dnevno prođe kroz njegove živopisne ulice tokom sezone

  • 0
Hallstatt, Austria, protesti Foto: Reinhard HOERMANDINGER / AFP / Profimedia

Stanovnicima zadivljujućeg austrijskog sela, za koje se priča da je inspirisalo Diznijev film "Frozen", dosta je gomile turista koji hrle ovde da bi napravili selfi.

Halštat, ušuškan u planinama Austrije, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, sa prelepim, starim kućama koje se nižu uz obale alpskog jezera, dok se u pozadini izdužu snežni vrhovi.

Dok u selu živi oko 800 stanovnika, do 10.000 turista dnevno prođe kroz njegove živopisne ulice tokom sezone.

Meštani Halštata nedavno su protestovali protiv prekomernog turizma, problema sa kojim se suočavaju mnogi istorijski gradovi u Evropi.

U avgustu su stanovnici Halštata organizovali protest blokiranjem glavnog tunelskog puta koji vodi u grad, preneo je BBC.

Na fotografijama se vide demonstranti kako drže znakove sa porukama poput "Ograničenje posetilaca, povratite stanište" i "Radikalne granice za masovni turizam". Na drugim natpisima je pisalo "Svetska kultura na svom kraju" i „Turizam da. Masovni turizam ne".

Hallstatt, Austrija Foto: Profimedia

Halštat je poslednjih godina postao turistička atrakcija. Prikazan je u južnokorejskom filmu iz 2006. godine, koji je na njega skrenuo pažnju mnogih ljudi u Aziji, preneo je BBC.

Potpuna replika Halštata je čak izgrađena u Kini. Predstavljena je 2012. godine, a njena izgradnja koštala je 940 miliona dolara.

Grad je takođe dugo bio povezan sa popularnim Diznijevim filmom iz 2013. "Frozen", koji ga je još više učinio popularnim. Ali dok su fanovi spekulisali da je Halštat inspiracija za izmišljeno kraljevstvo Arendel - a sličnosti su očigledne - umetnički direktor filma rekao je da je putovao u Norvešku i Kanadu po inspiraciju, a ne u Austriju.

Uprkos tome, grad i dalje ostaje povezan sa filmom.

Hallstatt, Austria Foto: BARBARA GINDL / AFP / Profimedia

Mišel Knol, menadžerka kancelarije za turistički odbor Halštata, ranije je rekla za New York Times da se čini da mnogi turisti dolaze samo zbog selfija.

"Mnogi posetioci imaju samo malo vremena i dolaze samo da se slikaju. Broj turista je jednostavno preveliki", rekla je ona.

Grad je već preduzeo neke mere za ograničavanje turizma, uključujući ograničenja broja turističkih autobusa koji su dozvoljeni dnevno.

Hallstatt, Austria Foto: Walter Pernkopf / AFP / Profimedia

U maju su stanovnici čak postavili veliku drvenu ogradu na jednom mestu kako bi sprečili turiste da se gomilaju tamo da bi napravili selfije. Ali zid je uklonjen nakon negodovanja na društvenim mrežama, preneo je BBC.

Meštani koji protestuju kažu da je potrebno mnogo više da se uradi na kontroli kvantiteta i kvaliteta turista.

"Halštat više ne živi od turizma; guši ga prenatrpanost", rekao je za NBC News Fridrih Idam, 62-godišnji lokalni stanovnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA