Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovaj ukrajinski grad nova Buča? Za mnoge je simbol otpora, trenutno se oko njega vode žustre borbe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avdijevka je nakratko okupirana 2014. godine, ali su ga kasnije ponovo zauzele ukrajinske snage koje su u narednih devet godina na ovoj teritoriji izgradile čvrsta utvrđenja

  • 5
Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ruske snage kojima je cilj da obuzdaju četvoromesečnu ukrajinsku kontraofanzivu, nastavile su u nedelju neprekidan pritisak na razbijeni grad Avdijevku na istoku i pojačale granatiranje u južnoj oblasti Hersona.

Rusija se fokusirala na industrijski istok otkako se povukla od neuspelog napredovanja na Kijev na početku invazije u februaru 2022. godine. Njene snage su pokušale da zadrže položaje u Hersonu otkako su napustile glavni grad u regionu krajem prošle godine.

Generalštab vojske Ukrajine, u svom večernjem izveštaju, saopštio je da su ukrajinske snage odbile skoro 20 ruskih napada u okolini Avdijevke, čije zgrade su sada uglavnom ruševine nakon neprestanog granatiranja. Ruski vazdušni udari pogodili su i obližnja sela, a mnogi meštani su u strahu.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da bi ovaj grad mogao da bude uporište najvećih borbi, kao što je to u ovo vreme prošle godine bila Buča.

Avdijevka je postala simbol otpora, na koju se gleda kao na "prolaz" za ponovno zauzimanje Donjecka i Luganska.

Nakratko je okupiran 2014. godine kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli delove istočne Ukrajine, ali su ga kasnije ponovo zauzele ukrajinske snage koje su u narednih devet godina na ovoj teritoriji izgradile čvrsta utvrđenja.

"Istina je da Avdijevka za nas ima značaj. Ovo nije prvi put da su okupatori podigli tenzije deklaracijama o preuzimanju celog Donjecka i Luganska. Njihovi planovi su propali, rokovi su pomereni. Ovo je samo još jedna napeta epizoda", rekao je Andrij Jusov, portparol Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdijevki i obližnjem gradu Marinka posebno teška.

"U ovim delovima registrovani su brojni ruski napadi, ali naše pozicije se drže. Svakog dana su nam potrebni rezultati, Ukrajina mora da izdrži ruske napade, da eliminiše okupatore, da ide napred“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je dodao da nije bitno koliko se ide napred, već da se ide i to svaki dan.

U ruskim vojnim izveštajima se ne pominje Avdijevka, ali se opisuju uspešne operacije protiv ukrajinskih položaja na istoku u Bahmutu, koje je Moskva zauzela u maju posle višemesečnih borbi.

U Hersonu, regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je da je nekoliko sela pogođeno tokom granatiranja, kao i lokacije za transport i proizvodnju hrane u gradu Hersonu.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove informacije.

Ruske snage rutinski granatiraju Herson i sela na zapadnoj obali Dnjepra sa položaja na istočnoj obali, odakle su se povukle krajem prošle godine.

Američki Institut za proučavanje rata izvestio je prošle nedelje da su ukrajinske snage prešle Dnjepar i da polako napreduju i oslobađaju svoje okupirane teritorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA