≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Vu Zunjou

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vu je bio glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti i pomoćni profesor epidemiologije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA)

  • 0
Wu Zunyou Vu Zunjou Foto: Tanjug/AP

Kineski epidemiolog Vu Zunjou, poznati stručnjak u svojoj oblasti, preminuo je u petak od raka pankreasa.

Vu je bio glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti i pomoćni profesor epidemiologije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA).

Vu je dao značajan doprinos u oblasti kontrole zaraznih bolesti, posebno kod HIV/AIDS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti korona virusa, saopštio je CDC.

Njegov rad u proteklih 30 godina u istraživanju HIV-a, zdravstvenoj politici i javnoj zdravstvenoj praksi u Kini "spasao je bezbroj života kroz poboljšanja u lečenju i prevenciji koja se protežu daleko izvan kineskih granica", navodi se.

Kao odgovor Kine na Kovid-19, Vu je analizirao podatke o epidemiji kako su prikupljeni u ranim danima izbijanja u gradu Vuhanu i od tada je pažljivo pratio trendove epidemije, saopštio je CDC.

Njegova smrt postala je druga najtraženija tema na kineskoj platformi Weibo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA