Vreme čitanja: oko 2 min.

Umrla tinejdžerka povređena u misterioznom incidentu zbog nenošenja hidžaba: Posle sahrane uhapšena advokatica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrt mlade Geravand usledila je nakon višenedeljne kome u (bolnici) u Teheranu i godinu dana od smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je pokrenula proteste širom Irana

  • 3
Armita Geravand Iran voz Teheran hidžab Foto: Tanjug/AP

Iranske vlasti uhapsile su vodeću advokaticu za ljudska prava u nedelju nakon što je prisustvovala sahrani tinejdžerke koja je umrla nakon što je pre tri nedelje povređena u misterioznom incidentu u metrou u Teheranu.

Vlasti su uhapsile Nasrin Sotoudeh (60) pod optužbom da je prekršila obaveznu iransku maramu ili hidžab, prenela je agencija Fars.

Mnoge druge iranske novinske kuće ponovo su objavile izveštaj i saopštile da je bilo više hapšenja na sahrani Armite Geravand, koja takođe nije nosila maramu u trenutku kada je povređena.

U subotu je Sotoudeh, poznata po odbrani aktivista, opozicionih političara i žena u Iranu koje su krivično gonjene zbog skidanja marama - nazvala je smrt Armite "još jednim državnim ubistvom".

Tinejdžerka je sahranjena u nedelju ujutru.

Smrt mlade Geravand usledila je nakon višenedeljne kome u (bolnici) u Teheranu i godinu dana od smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je pokrenula proteste širom Irana, preneo je AP.

Povreda Armite Geravand 1. oktobra u teheranskom metrou, a sada i njena smrt, prete da ponovo zapale gnev naroda u Iranu, posebno zbog toga što žene i u Teheranu i drugim delovima zemlje i dalje prkose zakonu o obaveznom nošenju hidžaba, nezadovoljne iranskom teokratskom vlašću.

Misterija je šta se dogodilo Armiti Geravand u nekoliko sekundi nakon što je ušla u vagon metroa.

Njena je prijateljica rekla iranskoj državnoj televiziji da je Geravandova udarila glavom o platformu stanice, na video snimku nepoznata osoba je blokirala mesto na kojem se nalazila tinejdžerka, a samo nekoliko sekundi kasnije, njeno nepomično telo je odneto.

Izveštaj iranske državne televizije nije uključivao nijedan snimak iz samog voza i nije ponudio nikakvo objašnjenje zbog čega video nije pušten, iako je većina vagona u teheranskom metrou pokrivena CCTV kamerama, koje nadziru pripadnici obezbeđenja.

Roditelji tragično nastradale tinejdžerke pojavili su se na državnim medijima rekavši da su problem sa krvnim pritiskom, pad ili možda i jedno i drugo doprineli (kobnoj) povredi njihove kćerke.

Iranski aktivisti u inostranstvu tvrde da je Geravand možda gurnuta ili napadnuta, jer nije nosila hidžab. Oni su, takođe, zatražili nezavisnu istragu misije Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica, navodeći da iranske vlasti vrše pritisak na porodice žrtava i podsećajući da je državna televizija emitovala stotine iznuđenih priznanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • so you know

    30. oktobar 2023 | 14:27

    kuran nigde ne navodi i ne kaže da žene moraju da nose hidžab

  • kako kažu

    30. oktobar 2023 | 14:27

    islam tolerantna religija

  • Lol

    30. oktobar 2023 | 16:15

    Te žene su čudne što ne poštuju pravila kada znaju šta može da im se desi. Ova je verovatno bila malo pritupa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA