Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši britanski zvaničnici brisali poruke na Vocapu zbog istrage o pandemiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomoćnik bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona Dominik Kamings već je odlučio da unapred objavi pojedine od svojih poruka

  • 0
London Velika Britanija korona virus Foto: Tanjug/AP

Bivši najviši zvaničnici britanske vlade suočavaju se sa kritikama ove sedmice povodom rezultata javne istrage u vezi sa pandemijom korone, a o njihovim postupcima svedoče poruke na Vocapu koje su slali u to vreme, objavio je "Politiko".

Istraga je zahtevala masovno otkrivanje poruka iz šifrovane aplikacije, uprkos neuspešnom pokušaju britanske vlade da se blokira njihovo objavljivanje. Pomoćnik bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona Dominik Kamings već je odlučio da unapred objavi pojedine od svojih poruka.

Drugi svedoci su bili manje predusretljivi, tvrdeći da su poruke u njihovim telefonima odavno obrisane.

Ipak, istraga je već objavila nekoliko poruka na Vocapu iz doba pandemije, koje je napisao sekretar vlade Sajmon Kejs koji je još na toj funkciji. Jedna od Kejsovih poruka na Vocapu glasi: "Ne mogu da se nosim sa ovim", dok je u drugoj Džonsonovu suprugu Keri nazvao "pravom odgovornom osobom".

Funkcija brisanja poruka je pokrenuta 2020. godine, a kada se jednom uključi briše razgovore nakon određenog vremenskog perioda, osim ukoliko bilo koji od učesnika ne odluči da ih zadrži.

Jedan neimenovani vladin zvaničnik je rekao za "Politiko" da "otprilike polovina kabineta" sada koristi tajmer za brisanje poruka. Prema četiri izvora iz vlade, Kejs sada koristi tajmer podešen da briše poruke na sedam dana. Tu funkciju koristi i najmanje 11 od 50 specijalnih savetnika britanske vlade, objavio je "Politiko".

Viši istraživač na Institutu za vladu Alis Lili rekla je da rutinsko postavljanje poruka za brisanje nakon sedam dana "pokreće veliki broj pitanja o transparentnosti i odgovornosti".

Lili je istakla da postoji argument da bi trebalo doneti smernice o brisanju poruka i da bi moralo da bude određeno minimalno vreme od 60 do 90 dana, kao i detaljniji zahtevi o tome koliko često poruke treba da se otpremaju u vladine sisteme.

Prema pravilima, "značajne državne poslove" treba izbegavati na "ne-korporativnim komunikacionim kanalima" kao što je Vocap, a ukoliko do toga dođe, zapis o razgovoru treba da bude prosleđen sistemu vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA