Vreme čitanja: oko 2 min.

Dečak (13) brutalno pretučen u školi jer je uzeo dodatak za doručak: Bio u komi 11 dana, slike su užasne

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kada sam ga video u bolnici nije mogao da izađe iz kreveta, niti da govori", kazao je otac dečaka Fred Mvangi

  • 1
dete, Kenija, crnac, škola Foto: Andrew Aitchison / Alamy / Profimedia

Upozoreje: Tekst sadrži ekstremno potresne detalje i snimke

Kaleb Mvangi imao je 13 godina kada su ga u školi u Keniji pretukli, jer je za doručak uzeo dodatak, a zbog batina je bio u komi i proveo 11 dana na odeljenju za intezivnu negu.

Nesrećni događaj se dogodio 2021, a otac i majka kažu da dečak i dalje ima posledice koje su proistekle iz indukovane kome.

- Kada sam ga video u bolnici nije mogao da izađe iz kreveta, niti da govori - rekao je otac tinejdžera Fred Mvangi iz Mombase.

Kaleb ume da bude jako povučen, ali isto tako agresivan i da u afektu udara zid, navode roditelji. Oni dodaju da su ovakve stvari normalne nakon traume koju je telo preživelo.

Na svojim leđima dečak ima ogroman ožiljak koji mu je ostao nakon intervencije u bolnici.

Hirurg je morao da skida zdravu kožu sa njegovih butina kako bi prekrio oštećenja na leđima. Pored toga, dečak ima još mnogo manjih ožiljaka.

- Celo telo je bilo ovakvo, bilo ih je na stotine - objasnila je za BBC majka Agneš Mutiri pokazivajući na Kalebove fotografije iz bolnice.


Telesno kažnjavanje u Keniji je zabranjeno još 2001, ali iz ovog primera možemo zaključiti da nije iskorenjeno.

Kaleb navodi da ga je prvo tukla direktorka obrazovnog centra Gremon u ​​gradu Bamburi, Nensi Gačeva, a da je potom naredila ostalim učenicima da nastave s kažnjavanjem.

Gačeva to poriče i kaže da nije bila u školi kada se incident dogodio.

Ona i stariji učenik, Id Salim, uhapšeni su i optuženi za napad i nanošenje teških povreda.

Salim je 2022. osuđen na četiri godine zatvora i nakon sporazuma o priznanju krivice svedočio je protiv Gačeve. Proces se nastavlja.

Rezultati ankete sprovedene 2019. govore da većina učenika između 18 i 24 godine smatra da je fizičko kažnjavanje od strane nastavnika opravdano.

Takođe, za BBC je otkriveno da je u poslednje vreme u porastu broj prijavljenih slučajeva za teže fizičko nasilje. Broj se utrostručio sa sedam na 29, a većina incidenata nikada nije ni prijavljena.

- Postaje kriza i osećamo da nam izmiče kontroli. Slučajevi ranjavanja i sakaćenja dece su užasni, neki su rezultirali i smrću - rečeno je BBC Afrika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA