Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je IDF i koliko je izraelska vojska zaista jaka ?

Vreme čitanja: oko 1 min.

IDF se sastoji od kopnenih snaga, vazduhoplovstva i mornarice. Vojna obaveza uvedena je 1948. godine, što znači da svi građani stariji od 18 godina moraju da služe najmanje 24 meseca u jednom od ova tri vida

  • 13
Joav Galan, ministar odbrane Izraela Foto: Tanjug/AP

Izrael proširuje svoju kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, a trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ulaze sve dublje u enklavu kako bi postigle zadate ciljeve.

Ono što sve interesuje jeste koliko je veliki IDF? Da bi se odgovorilo to pitanje, prvo mora da se objasni šta je zapravo IDF.

IDF se sastoji od kopnenih snaga, vazduhoplovstva i mornarice. Vojna obaveza uvedena je 1948. godine, što znači da svi građani stariji od 18 godina moraju da služe najmanje 24 meseca u jednom od ova tri vida.

U ta tri roda, ima nešto manje od 170.000 aktivnih vojnih lica prema vojnom bilansu Međunarodnog instituta za strateške studije za 2023, piše Sky News.

Poređenja radi, oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva u punom obimu (obučeni i neobučeni vojnici) broje nešto manje od 152.400 pripadnika - od čega je više od polovine u vojsci.

SAD, koje imaju jednu od najvećih oružanih snaga na svetu, imaju 1,4 miliona vojnog osoblja, podaci su Statista. Dok se veruje da Kina ima najveću vojsku sa više od dva miliona ljudi.

Osim atkivnih vojnika, Izrael ima mogućnost da u bilo kom trenutku pozove do 465.000 rezervista - i već je pozvao najmanje 300.000 njih.

To bi značilo da Izrael sada broji ukupno 470.000 aktivnog osoblja, uključujući rezerve i ima mogućnost da pozove još 165.000, ako se to smatra neophodnim.

Organizaciono, kopnene snage, mornarica i vazduhoplovstvo potpadaju pod jedan Generalštab, pri čemu načelnik Herci Halevi direktno odgovara ministru odbrane Joavu Galantu i indirektno premijeru Benjaminu Netanjahuu i širem kabinetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno

    1. novembar 2023 | 10:36

    Jaka je onoliko, koliko USA pomaže .

  • Vlada

    1. novembar 2023 | 09:47

    U doba kada je ratovanje prevazidjena stvar, osim za finansijsku dobit proizvodjaca municije i opreme, neke zemlje imaju toliki broj vojnika. Strhovito. Necije porodice se unistavaju zarad necije koristi

  • nikolas

    1. novembar 2023 | 17:26

    JAKI SU TOLIKO DA NECE NIKADA NIKOME DOZVOLITI NOVI HOLOKOUST -BUDITE SIGURNI U TO I BEZ TUDJE POMOCI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA