Vreme čitanja: oko 2 min.

"Na trenutak sve deluje normalno, a onda bežimo pred bombama": Izraelac Džejkob o životu u Tel Avivu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ima britanski pasoš, Džejkob nije ni pomislio da se u vreme sukoba skloni u Britaniju

  • 16
Izrael Tel Aviv Izraelac Džejkob Foto: Telegraf.rs/Milan S. Prelić

Na prvi pogled život u Tel Avivu deluje normalno - ljudi džogiraju ulicama, opuštaju se na klupama na plaži, igraju odbojku. Ima i grupica mladih koje maskirane idu na žurke u čast Noći veštica. Međutim, kada se popriča sa ljudima, jasno je da žive u strahu, ali da ne žele da se predaju.

Ta normalnost je samo privid, kaže za Telegraf Džejkob, koji se predstavlja kao britanski Izraelac.

"Živimo pod tenzijom, sve je nepredvidivo. Još ne možemo da se oporavimo od šoka koji smo preživeli pre oko četiri nedelje. Ne možemo da verujemo da se dogodila tragedija tog nivoa. Ali zahvalni smo vojsci i nadamo se da će IDF da ispuni svoju misiju i da će konačno da porazi teroriste Hamasa", rekao je on.

Na komentar da ulice Tel Aviva deluju normalno dok se ne čuju sirene, kaže da ništa nije normalno.

"Ja sam danas dva puta trčao u sklonište zbog bombi, juče sam bežao dva puta, prekjuče tri puta... U nekim momentima deluje normalno, ali pre samo pola sata rakete su stigle do Tel Aviva. Svi u gradu su uplašeni, mnogo radnji više ne radi... To, jednostavno, nije Tel Aviv koji znamo i volimo", rekao je on.

Iako ima britanski pasoš, Džejkob nije ni pomislio da se u vreme sukoba skloni u Britaniju.

"Nadam se da će se ovo brzo završiti. Osim toga, iako svako ima svoje mišljenje, ja mislim da ako napustim zemlju, to je upravo ono što Hamas suštinski želi - da nas uplaše i da odemo iz Izraela. Najbolje što možemo da uradimo je da živimo što normalnije - da kupujemo izraelsku robu, idemo u izraelske restorane... Da podržimo izraelsku ekonomiju", rekao je Džejkob, koji je zamolio da ga, zbog bezbednosti, slikamo samo otpozadi.

Podsetimo, reporteri Telegraf.rs Andrija Ivanović i Milan S. Prelić otputovali su danas u Izrael, gde se već 25 dana vode žestoke borbe protiv terorista Hamasa, koji su 7. oktobra otpočeli krvavi napad na izraelsku teritoriju ubijajući i otimajući civile.

Naša ekipa, koja se u Izrael uputila sa kolegama iz drugih redakcija u regionu, trenutno je stacionirana u Tel Avivu, a domaćini su učinili sve da bezbedno stignu do Izraela.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf.rs u Izraelu: Ovako se šalje podrška vojnicima koji se bore sa teroristima Hamasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    1. novembar 2023 | 00:29

    Kakvim bombama u Gazi padaju bombe koje prave rupe od 5 km . U izraelu padaju raketice rucne proizvodnje jedva se auto zapali od njih. Masakr je u Gazi. Jeste teroristicki napad od hamasa ali ovo je genocid. Nezna se sta je gore.

  • Rale

    1. novembar 2023 | 04:47

    Oni beze? Lik ladno to kaze! Neki drugi uopste ne uspeju da pobegnu.

  • Saša

    1. novembar 2023 | 07:44

    Yel Aviv je moderan grad,kao da si u Evropi,tu nije problem i nije isto biti u Tel Avivu i Jerusalimu.A što ne izveštavate o Gazi?Nego ste na sigurnom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA