Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako izgleda kopnena ofanziva Izraela na Gazu: Granicu prešli na tri glavne lokacije, ulaze sve dublje u Pojas

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto da brzo napreduju prema gradu Gazi, izraelske snage su se do sada kretale polako ka najvećem centru stanovništva enklave

  • 7
Izrael vojska Pojas Gaze kopnena ofanziva Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska počela je u petak svoju punu kopnenu operaciju, premeštajući tenkove, buldožere, pešadiju i borbene jedinice u Pojas Gaze.

Ali umesto da brzo napreduju prema gradu Gazi, izraelske snage su se do sada kretale polako ka najvećem centru stanovništva enklave.

Na osnovu snimaka i fotografija sa otvorenih i zvaničnih izvora, kao i izveštavanju medija sa lica mesta, čini se da su izraelske snage prešle granicu na tri glavne lokacije.

Prva je u severozapadnom uglu pojasa. Na snimku koje su izraelske odbrambene snage objavile su subotu ujutru vidi se buldožeri koji idu kroz pesak veoma blizu morske obale.

Jasno je vidljiv proboj u perimetarskoj ogradi, kroz koji je izgledalo da su izraelska vozila ušla u Gazu.

Ali postoje i dokazi o izraelskim snagama blizu mora južnije od ove lokacije. U snimku koji se pojavio u nedelju vidi se kako izraelski vojnici mašu zastavom sa krova hotela, koji se prema CNN nalazi u Atatri, koji se nalazi oko tri kilometra južno od ograde.


Fotografije koje je u utorak objavila vojska Izraela pokazuju vojnike još dublje u Pojasu, severno od izbegličkog kampa Al Šati ili Bič, što bi značilo da su na samo oko 4,5 kilometara od centra grada Gaze.

Druga tačka na kojoj izgleda da su izraelske snage ušle u Gazu je iz severoistočnog ugla Pojasa u blizini grada Bejt Hanun, prema snimcima i satelitskim snimcima. Video koji je objavila izraelska vojska i geolocirao CNN prikazuje desetine vojnika kako napreduju peške preko peščanog terena i, na drugom snimku, buldožer koji se probija kroz peskovito tlo kako bi stvorio liniju bez IED-a (improvizovanih eksplozivnih naprava).

Video snimci pokazuju napuštene zgrade koje su pretrpele ogromnu štetu od, kako se veruje, vazdušnih i artiljerijskih udara. Na snimcima nema vidljivog prisustva civila ili militanata Hamasa, što ukazuje da su ljudi pobegli ili povukli pre nego što je stigla izraelska vojska.

Izrael vojska Pojas Gaze kopnena ofanziva Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome, tim CNN-a samo kilometar ili nešto više od izraelske strane granice prijavio je da je čuo sporadičnu mitraljesku paljbu, a u utorak ujutru više eksplozija iz istog pravca.

Tim CNN-a je izvestio da se čini da se broj izraelskih vojnih vozila unutar perimetra povećava, jer se čini da je IDF još jednom proširio kopnenu operaciju.

Konačno, još jedan video dokaz, koji se pojavio u ponedeljak, ukazuje na moguću treću ulaznu tačku oko 16 kilometara južno, duž istočnog perimetra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za

    1. novembar 2023 | 12:06

    Da se traže oteti je samo povod da kompletno poubija onaj narod..

  • Kiri

    1. novembar 2023 | 12:29

    Ovo kao prvo i osnovno uopste nije kopnena ofanziva. Usli sa par tenkova. Kad budu usli pesice tad ce da bude kopnena ali ne smeju da udju jer ce biti pokolj na obe strane.

  • Milan

    1. novembar 2023 | 13:29

    Izgleda identicno kao varsavski geto sto je tragedija sama po sebi,tako nesto su uradila dva naroda,svaba i jevrein

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA