Vreme čitanja: oko 2 min.

Najpoznatiji "srpski Izraelac" za Telegraf.rs: Nije lako poslati sina u vojsku, a kamoli ćerku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je u vojsci i nju zovu prvu zato što ona podučava mlađe vojnike, koji tek treba da krenu na ratište, tako da ona uvek među prvima dobija poziv, rekao nam je Goran.

  • 4

Beograđanin Goran Mekić, poznat "tviterašima" kao Kibucnik, koji je pre 30 godina otišao da živi u Izraelu, takođe je preživeo pakao prilikom jezivog napada Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja.

Mekić, koji je sa najmlađim sinom satima bio zarobljen u skloništu, ispričao nam je kako je izgledao pakao koji su on i njegovi najmiliji, njegove komšije i prijatelji doživeli tokom napada terorista.

Iako je sada na sigurnom, Goran nema mira, jer njegova deca služe u izraelskoj vojsci, a ovaj Srbin imao je tu čast, odnosno "prokletstvo", da doživi da mu i starija ćerka obuče maskirnu uniformu.

"Nije svejedno. Međutim, takvo je ovo okruženje, ovde i devojke regularno idu u vojsku, služe dve godine. I one čekaju taj period da idu u vojsku. Drugačije je kad svi idu...", kaže Goran za Telegraf.rs.

Ono što bi se, da tako kažemo, mogla nazvati "olakšavajuća okolnost", jeste da devojke ne služe u borbenim jedinicama.

"Služe u jedinicama koje pomažu te borbene jedinice. Nije lako... Nije lako ni kad je sin sada mobilisan, ni kad je ćerka u vojsci... Ali, mislim da nas nema ne bi bilo ni države Izrael, to je dužnost svakog od nas", kaže Mekić.

On se za Telegraf prisetio kako je 2017. godine na društvenim mrežama postavio fotografiju svoje ćerke Mije u uniformi, koju je fotografisao sa leđa, sa puškom o ramenu.

Ćerka Gorana Mekića Foto: Twitter/@kibucnik

"Ona je u vojsci i nju zovu prvu zato što ona podučava mlađe vojnike, koji tek treba da krenu na ratište, tako da ona uvek među prvima dobija poziv. Mia poziv ovog puta nije dobila jer je bila u Africi, vratila se tek pre nekoliko dana", kaže nam Goran i dodaje da je mobilizacija sada preko 150 odsto.

"Oni koji nisu trebali da budu mobilisani, došli su. Imam dva usvojena sina koji su došli iz Amerike i sada su uključeni u borbene jedinice u Gazi", kaže Goran.

Dok smo razgovarali sa Goranom primetili smo da za pojasom nosi pištolj. Objasnio nam je da li je to praksa u njegovom kibucu.

"Mi živimo u zoni koja bezbednosno nije stabilna, postoji mogućnost da lakše dobijemo dozvolu za oružje nego drugi. Jedno vreme sam bio u civilnoj bezbednosti kibuca, ali već dve-tri godine nisam. Ali ljudi koji žele mogu veoma lako, pogotovo sada, većina njih, da dobiju oružje", rekao je Goran i dodatno da trenutno pomaže u obezbeđenju prognanih iz kibuca.

(Telegraf.rs)

Video: Majka gledala snimak kako joj sina odvode Hamasovci: "Ne znam u kakvom je stanju"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    3. novembar 2023 | 22:42

    Cccccc🦁

  • Majstor

    7. novembar 2023 | 15:03

    Sto na Kosmet ne ode..?

  • Drzava

    6. novembar 2023 | 06:56

    Izrael, vrhunski organizovana drzava, svi znaju svoja prava i obaveze. Svakom je omogucen zivot u kome moze da ima bar 3 deteta, egzistenciju, edukaciju, pokretanje posla. E takva drzava mora da se brani jer je ona kosnica blagostanja svih njenih gradjana (i palestinaca koji su pod njenom jurisdikcijom). Pa izraelci se naseljavaju u Berlin i tamo parama nemacke drzave pokrecu IT start-upove, na svoju korist, korist zaposlenih i drzave Nemacke koja ubire porez!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA