Vreme čitanja: oko 3 min.

"Hamas ćemo uništiti, a vođe pogubiti! Bez toga nikad neće biti mira": Čuveni lovac na naciste o sukobu u Gazi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Efraim Zurof za srpske medije govorio o ratu, pozadini sukoba i vezama ekstremih islamista sa nacizmom

  • 39
Efraim Zurof Efraim Zurof, lovac na naciste... Foto: Andrija Ivanović

Ne vidim mogućnost mira u skorijoj budućnosti! Teroristička organizacija Hamas mora da bude uništena, a njeni lideri ili pogubljeni ili proterani, poručio je Efraim Zurof, jedan od najčuvenijih lovaca na naciste i čovek koji je uhvatio Dinka Šakića, komandanta koncentracionog logora Jasenovac, i Šandora Kepira, mađarskog kapetana odgovornog za Novosadsku raciju, u razgovoru sa srpskim novinarima u Jerusalimu.

- Ono što se trenutno dešava, ovo divljanje Hamasa, motivisano je velikom količinom antisemitizma u Evropi, SAD, celom svetu… To je nešto zbog čega smo veoma zabrinuti. A ključna stvar za razumevanje svega što se dešava je da ovo nije borba oko teritorije, ovo je religijski rat. Motiviše ga fanatična verzija islama u koju veruju teroristi Hamasa – rekao je Zurof, čovek koji ima specijalnu vezu sa Srbijom, istoričar Holokausta i direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu.

Ta mržnja, dodaje, ima duboke korene u Drugom svetskom ratu i delovanju Muhameda Amina el Huseinija, koji je sarađivao sa Adolfom Hitlerom.

- Ova osoba je provela godine u Berlinu, tražeći da se „konačno rešenje“ sprovodi i na Bliskom istoku, da se naprave gasne komore za Jevreje… Bio je zadužen za propagandu na arapskom jeziku, a bio je zauzet i regrutovanjem bosanskih muslimana za SS jedinice. Borba protiv postojanja jevrejske države za njega nije političko, već religijsko pitanje. Oni veruju da zemlje islamskog sveta, takozvani Dar al-Islam, ne smeju da budu pod vlašću nevernika. Ko su nevernici? Svi osim muslimana. Protiv takvih ljudi se borimo – kaže Zurof.

Poruke Hamasa

Lovac na naciste kaže da su poruke Gazi Hamada, člana političkog biroa Hamasa, date 24. oktobra za libansku televiziju jasan pokazatelj opasnosti.

- On kaže: „Izrael je zemlja koja nema pravo da postoji na našoj zemlji. Moramo da uklonimo tu zemlju jer predstavlja političku, bezbednosnu i vojnu katastrofu za Arape i islamsku naciju. Moramo da naučimo Izrael lekciju i to ćemo raditi iznova i iznova. Ovo je bio samo prvi put, a biće i drugog, trećeg, četvrtog… Mi smo zemlja mučenika i spremni smo da žrtvujemo mučenike. Okupacija mora da bude završena uništenjem Izraela“. Ovo je razlog što moramo da uništimo Hamas – naglasio je Zurof.

On je rekao da je Izrael u prošlosti postizao neke sporazume sa Hamasom.


- To je samo dalo Hamasu šansu da uzmu više novca od Katara, da izgrade još više tunela, da modernizuju rakete i svo oružje i da otežaju život stanovnicima Izraela. Hvala bogu da imamo Gvozdenu kupolu, pa broj naših žrtava nije veći. Grupa koja šalje rakete na civile i želi da ubije što više Jevreja i ljudi, takvi moraju biti uništeni. To je jednostavno. Lideri Hamasa ili moraju da budu pogubljeni ili proterani u neku arapsku zemlju odakle ne mogu da prave probleme. Da li je moguće? Ne znam. Mi smo zemlja puna jevrejskih majki, one su osetljive na svoju decu. Zavisi će od naše sposobnosti da smanjimo broj naših žrtava. Moramo da ih nađemo i pogubimo ili da ih nateramo da beže kao zečevi. Ne vidim mogućnost mira u skorijoj budućnoasti – rekao je Zurof.

Posle toga, nada se, Gaza bi mogla da bude „pod upravom konzorcijuma UN ili konzorcijuma arapskih zemalja koje imaju odnose sa Izraelom“.

- Napravili smo grešku sporazumima. Hamas krade hranu, novac i sve ostalo da popravi svoje oružje, da može da ubije još više Jevreja, za njih je to kao sport - ubiti što više Jevreja. Šta raditi sa takvima? Morate ih ubiti ili proterati sa Bliskog istoka. Nas je 7. oktobar probudio, ne možemo da im popuštamo. Znamo da uvek počne sa Jevrejima, ali se ne završi sa Jevrejima. Zapad to mora da shvati -tvrdi Zurof.

Ujedinjena zemlja

U Izraelu je bilo sukoba zbog zakonskih reformi, dodaje lovac na naciste, ali ih je napad Hamasa ujedinio.

- Ova zemlja je neverovatna, obećavam da ćemo pobediti. Pobedićemo, a Hamas će biti pobeđen. Vratili smo se ovde posle 2.000 godinama. Mi smo starosedeoci, ne muslimani – rekao je on.

Zurof je naglasio da, kada je reč o Kosovu, on na strani Srbije.

- Bio sam u Srbiji mnogo puta, osećam bratstvo sa Srbima zbog toga što se više Srba borilo sa nacistima, nego što je sarađivalo sa njima, to je veoma važno – rekao je on.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    7. novembar 2023 | 06:56

    Ако није борба око територије, зашто није основана држава Палестина на шта су се обавезале и УН ?

  • Bane

    7. novembar 2023 | 09:22

    Prica o drugom ratu i vremenu pre njeva i o jevrejskoj drzavi. A ona tada nije postojala. Jevreji nisu ziveki tada na tom podrucju. Toliko o tome

  • Gole

    7. novembar 2023 | 12:07

    Sta mu znaci "mi smo tu bili pre 2000 godina". Da li im to daje ekskluzivno pravo na tu teritoriju? Pa i kod nas su u Singidunumu, Naisusu, Viminacijumu.... bili Rimljani pre oko 2000 godina. Da li treba oni da nas isele i da jedini imaju pravo na te gradove? Svet bi bio u haosu kada bi se danasnja politika krojila na osnovu principa sta je nekad bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA