Vreme čitanja: oko 5 min.

Dok Palestinci pate, lideri Hamasa uživaju u nezamislivom luksuzu: Bogatstvo procenjeno na 11 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 5 min.

Hamas ima kancelariju u glavnom gradu Katara, Dohi, a njegovi lideri Ismail Hanije, Musa Abu Marzuk i Kaled Mašal žive luksuznim načinom života

  • 10
Khaled Mashal Ismael Hanijeh i Mousa Mohammed Abu Marzook palestina siromaštvo Foto: AA/ABACA / Abaca Press /Vitaliy Belousov / Sputnik /Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial Profimedia, Tanjug/AP

Dok njihov narod čami u siromaštvu i tretira se kao živi štit, lideri Hamasa žive milijarderskim načinom života, piše "New York Post".

Samo tri najviša lidera ove terorističke grupe vrede neverovatnih 11 milijardi dolara i uživaju u luksuznom životu u Kataru.

Ovaj emirat je dugo pozdravljao vođe Hamasa i smeštao ih u svoje luksuzne hotele i vile u isto vreme kada je bio domaćin velikog američkog vojnog prisustva.

Sada je republikanski kongresmen iz Tenesija Endi Ogls, kosponzor zakona kojim bi se Kataru oduzeo status ključnog američkog saveznika, kako saznaje "The Post", osim ako ne protera vođstvo Hamasa.

Teroristička grupa, koja je odgovorna za masakr 7. oktobra nad više od 1.400 nevinih civila u južnom Izraelu, i dalje drži oko 242 taoca u Gazi.

Hamas ima kancelariju u glavnom gradu Katara, Dohi, a njegovi lideri Ismail Hanije, Musa Abu Marzuk i Kaled Mašal žive luksuznim načinom života.

Jedan od sinova vođe Hamasa Ismaila Hanijea živi u luksuznom hotelskom apartmanu u Kataru. Hanije vredi više od četiri milijarde dolara.

Lideri Hamasa žive na visokoj nozi, dok mnogi od više od dva miliona stanovnika Pojasa Gaze žive u krajnjem siromaštvu.

Viđeni su diplomatskom klubu, fotografisani u privatnim avionima i mnogo su putovali.

Rukovodstvo Hamasa je bilo u Katartu tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, navodi "New York Post".

Nasuprot tome, većina stanovništva od više od dva miliona u Pojasu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine, živi u krajnjem siromaštvu.

Ismael Hanijeh lider Hamasa Ismail Haniyeh Ismail Hanije Foto: Tanjug/AP

Hanije (61), šef Hamasovog politbiroa, bio je premijer Palestine nakon izbora 2006. godine, iako je smenjen sa funkcije godinu dana kasnije. Nastavio je da vlada pojasom Gaze do 2017. pre nego što je završio u Kataru.

Hanije, otac 13 dece koji predsedava jednom od najbogatijih terorističkih grupa na svetu, vredi više od četiri milijarde dolara.

Fotografisan je sa svoja dva odrasla sina, Maazom i Abdelom Salamom, kako žive u luksuznim hotelima u Kataru i Turskoj, navodi se u nedavnoj objavi na društvenim mrežama Ambasade Izraela u SAD.

Hanije je prošle nedelje otputovao u Iran da se sastane sa vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

Iran je, inače, dugogodišnji sponzor Hamasa.

Prošlog meseca kongresmen Majk Volc pozvao je Bila Gejtsa da Hamasu zabrani boravak u bilo kom hotelu "Four Seasons", uključujući i onaj u Dohi. Gejts, inače, poseduje kontrolni paket akcija u tom lancu hotela.

Takođe prošlog meseca, hotel "Four Seasons" u Dohi saopštio je da Hanije nije jedan od njihovih gostiju.

Nije navedeno da li je ranije boravio tamo.

Granični prelaz Rafah humanitarna pomoć pojas Gaze kamioni Foto: Tanjug/AP

Među vrhunskim ponudama tog hotela su apartmani s pogledom na more, s cenama počevši od 900 dolara za noć.

Hanijeov sin Maaz poznat je kao "otac nekretnina" u Gazi zbog svoje kolekcije vila i zgrada.

U Turskoj živi plejbojskim načinom života, a ove godine je dobio turski pasoš, navodi "Israel Today".

Drugi lider Hamasa, Kaled Mašal, je entuzijasta po pitanju stonog tenisa. Ovaj milijarder živi luksuznim životom u Kataru, a takođe i u Turskoj, prema izveštajima.

Izraelska vlada procenjuje da Abu Marzuk (72), visoki politički lider Hamasa koji je na čelu njihove "kancelarije za međunarodne odnose", ima tri milijarde dolara.

On je magistrirao građevinarstvo na Državnom univerzitetu Kolorado i bio je uhapšen u Njujorku kada su američke imigracione vlasti našle njegovo ime na listi za nadzor terorista 1995.

Mašal (67), koji je uputio globalnu pretnju Jevrejima nakon masakra 7. oktobra, vredi više od četiri milijarde dolara, prema izraelskoj vladi.

Khaled Mashal Kaled Mašal Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Abu Marzuka, koji se smatra drugim komandantom Hamasa, uhapsile su američke imigracione vlasti 1995. godine i držale ga u zatvorskom centru na Menhetnu.

Emirat već dugo opravdava prisustvo lidera Hamasa u Kataru kao deo svoje podrške pretvaranju terorističke grupe u "odgovornu vladajuću silu", navodi se u izveštaju Fondacije za odbranu demokratija.

Ta zemlja obezbeđuje Hamasu između 120 i 480 miliona dolara godišnje, prema oktobarskom izveštaju neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu koja proučava spoljnu politiku.

"Ova sredstva koriste Hamasovim liderima direktno kroz platne liste i šeme povrata novca i indirektno kroz socijalne usluge i vladine operacije koje pomažu Hamasu da održi političku kontrolu nad Gazom", navodi se u izveštaju.

"Katar je Hamas, a Hamas je Katar", rekao je Jigal Karmon, predsednik Bliskoistočnog instituta za istraživanje medija sa sedištem u Vašingtonu u intervjuu za "The Post" u Izraelu.

Ali, potezi za prisilno delovanje na Hamas sada se pojačavaju u Vašingtonu.

Predlog zakona kongresmena Oglsa bi Kataru oduzeo poseban status u najvišem rangu američkih saveznika koji nisu u NATO-u, pored Izraela, Tajvana, Južne Koreje, Australije i Japana.

Mousa Mohammed Abu Marzook Musa Abu Marzuk Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

Ogles je za "The Post" u utorak rekao:

"Dok Hamasovi teroristi nastavljaju da uništavaju živote nedužnih izraelskih civila, Sjedinjene Države moraju osigurati da nema saveznika koji ih podržava. Nažalost, država Katar još finansira i podržava Hamas, jer njegovo rukovodstvo uživa političko utočište u Dohi."

Ta zemlja ima poseban status od prošle godine, ali bi je Oglsov potez primorao da bude uslovljena uklanjanjem Hamasa.

Uz domaćinstvo Hamasu, Katar je takođe jedna od najvažnijih vojnih baza SAD na Bliskom istoku.

Tamo se nalazi prednja baza američke Centralne komande na Bliskom istoku u džinovskoj vazdušnoj bazi Al Udeid, koja je sama po sebi vitalna za operacije vazduhoplovnih snaga u Zalivu.

Katar nije jedini izvor novca Hamasa. Grupa je takođe uzela gotovo 400 miliona dolara u poslednje dve godine od UN, koje ne priznaju Hamas kao terorističku organizaciju.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad obezbedila je Hamasu 380 miliona dolara od 2021, prema Fondaciji za odbranu demokratije (FDD). Veliki deo tog novca došao je od Bajdenove administracije, koja je obezbedila milijardu dolara UNRWA od 2021.

„Pošto je UNRWA dugo insistirala da nema političku pomoć, i pošto se Hamas smatra političkom strankom, znamo sa gotovom sigurnošću da su naši dolari poreskih obveznika isporučeni u ruke Hamasa", navela je FDD, dodajući da je Trampova administracija prekinula davanje američkih doprinosa UNRWA zbog veze sa Hamasom.

(Telegraf.rs)

Video: Kibuc Be'eri 18 dana nakon zverskog napada Hamasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    8. novembar 2023 | 16:51

    Ovi ko naši na vlasti, samo bahato.

  • ChiSerb

    8. novembar 2023 | 17:23

    Onda posle krivite Izrael za patnje Palestinaca

  • Перагеније

    8. novembar 2023 | 19:26

    Хехе, сад се Американци одричу и Хамаса. Недавно се одрекли ИСИСа, бежали од Талибана, сада је и Хамас пуштен низ воду. А ни Зеленском се не пише добро.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA