Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je Ivanka Tramp rekla kao svedok na suđenju svom ocu Donaldu Trampu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tramp je odbacio optužbe i optužio tužiteljku i sudiju za političku pristrasnost i "mešanje u izbore"

  • 0
Ivanka Tramp Foto: Tanjug/AP

Ćerka Donalda Trampa, Ivanka, u sredu je svedočila u sudu u Njujorku, u procesu koji je razotkrio kako funkcioniše poslovna imperija bivšeg predsednika SAD. U tom postupku su iskaze prethodno dali i njen otac, kao i braća Erik i Donald Mlađi, ali za razliku od njih Ivanka nije optužena.

Kako prenosi "Glas Amerike", Ivanka Tramp je tokom svedočenja rekla da se ne seća detalja poslovnih dogovora koje je pravila sa nekretninama dok je radila u očevoj kompaniji.

Tokom ispitivanja, tužioci su predstavili dokaze da je Ivanka bila zabrinuta da njen otac nema dovoljno veliko bogastvo da bi dobio kredite koje je Trampova organizacija koristila za nekretnine u Vašingtonu i Floridi.

Trampova ćerka je priznala da je radila na tim ugovorima, ali da nije bila uključena u procenu bogastva svog oca.

"Razumela sam da postoje lične garancije. Ne mogu danas da se prisetim detalja", rekla je Ivanka Tramp.

Ivanka je navela da je bila usredsređena na renoviranje golf kluba Doral na Floridi i zgrade stare pošte u prestonci Vašingtonu, kada je bila jedna od direktorki u kompaniji od 2011. do 2017. godine. Istakla je da je bila upoznata sa "praksom u računovodstvu", ali da nije bila ekspert.

"Nisam bila uključena u izveštaje o finansijskim uslovima", rekla je Ivanka pred sudom. Takođe je navela da se ne seća da je ikada davala informacije o proceni vrednosti imovine za izveštaje ili da ih je revidirala nakon što su finalizirani.

Tužioci tvrde da je Tramp svojoj ćerki davao velike popuste za stanove, dok je u svojim finansijskim izveštajima tvrdio da vrede više.

U optužnici, koju je podigla državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, Tramp i njegova porodična kompanija optužuju se da su lažirali vrednost nekretnina da bi zavarali banke i osiguravajuće kompanije, i poboljšali imidž bivšeg predsednika kao uspešnog biznismena.

Sudija Artur Engoron već je presudio da je reč o prevari i sada razmatra odgovorajuću kaznu.

Tramp je odbacio optužbe i optužio Džejms i Engorona za političku pristrasnost i "mešanje u izbore". U utorak je ponovio te tvrdnje na društvenim mrežama i poručio da je "tužno" što Ivanka mora da svedoči.

Tokom svedočenja u ponedeljak, Tramp je priznao da procene vrednosti njegove imovine nisu uvek bile tačne, ali je isticao da nisu bile relevantne za finansijske institucije koje su koristile te izveštaje za utvrđivanje uslova ugovora.

Trampovi sinovi, Donald Mlađi i Erik, svedočili su prošle nedelje da finansijska dokumenta - zbog kojih je podignuta optužnica - nisu bila njihova odgovornost. Međutim, mejlovi i druga dokumenta pokazuju da su možda bili više uključeni nego što su tvrdili pred sudom.

Državni apelacioni sud presudio je u junu da Ivanka ne može biti optužena jer nije bila umešana u poteze zbog kojih je tužiteljka podnela tužbu.

Za razliku od svoje braće, nije vodila Trampovu organizaciju tokom Trampovog predsedničkog mandata od 2017. do 2021. godine.

Džejms je međutim navela da je Ivanka bila uključenja u falsifikovanje vrednosti imovine.

"Danas će pokušati da se distancira od kompanije, ali nažalost činjenice će pokazati da je itekako bila uključena", rekla je tužiteljka ispred sudnice.

U odluci da Tramp, njegovi odrasli sinovi i 10 kompanija mogu da odgovaraju zbog prevare, sudija je opisao kako su optuženi izmišljali vrednost imovine. Zbog te presude, Tramp bi mogao da izgubi kontrolu nad nekim od svojih najpoznatijih nekretnina, mada je taj proces zaustavljen do okončanja žalbenog postupka.

Džejms traži kaznu od 250 miliona dolara, kao i uvođenje ograničenja koja bi Trampa i njegove sinove sprečila da posluju u Njujorku.

Protiv Trampa su podignute još četiri odvojene krivične optužnice, između ostalog zbog pokušaja da poništi pobedu Džoa Bajdena na izborima 2020. godine. Međutim, ankete pokazuju da ubedljivo vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju. Takođe, prema poslednjem istraživanju, vodi u odnosu na Bajdena u državama koje će odlučiti o pobedniku izbora 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Ivanka ti li si: Predsednikova ćerka usisava, sve pršti od čistoće!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA