Vreme čitanja: oko 4 min.

Jeziv snimak hladnokrvnog dvostrukog ubistva: Zbog blokade puta pucao na ljude

Vreme čitanja: oko 4 min.

Brojne novinarske ekipe snimile su zastrašujući trenutak kada je penzionisani advokat potegao oružje na ekološke aktiviste i hladnokrvno ubio dvojicu muškaraca

  • 1
Panama protesti, Protesti ekoloških aktivista u Panami Foto: Bernat BIDEGAIN / AFP / Profimedia

Penzionisani američki advokat ubio je u utorak u Panami dvojicu ekoloških demonstranata iznerviran blokadom puta.

Kenet Darlington (77) pojavio se pred sudijom u gradu La Espiga u sredu popodne, a posle dvočasovnog saslušanja određen mu je pritvor, javlja "Daily Mail".

Prema lokalnim medijima, američki državljanin rođen u Panami - koji je snimljen kako ubija dvojicu demonstranata koji blokiraju autoput - ranije je osuđivan za nelegalno posedovanje vatrenog oružja.

Navodno je izjavio "ovo se ovde završava" pre nego što je otišao do blokade na delu Panameričkog autoputa u okrugu Čame i ušao u žestoku raspravu sa grupom muškaraca među kojima su bile i dve žrtve.

Pred velikim brojem fotografa i televizijskih ekipa koji su tamo snimali protest, on je potom ubio dvojicu muškaraca.

Eliser Pliset, advokat žrtava, rekao je da je Darlington optužen za ubistvo i nezakonito posedovanje oružja, prenela je "TVN Noticias". Međutim, lokalni mediji su izvestili da bi mogao da izbegne zatvorsku kaznu zbog svojih godina.

Demonstranti već tri nedelje vode kampanju protiv sporazuma vlade Paname sa kanadskom firmom koja bi trebalo da vodi najveći otvoreni rudnik bakra u Centralnoj Americi još najmanje 20 godina.

Rudnik je u ekološki osetljivom području.

Darlington, koji je živeo u ekskluzivnoj četvrti Paitila u Panama Sitiju, zaglavio se u saobraćaju izazvanom demonstracijama i blokadama na autoputu, oko 90 kilometara zapadno od Panama Sitija, glavnog grada zemlje.


Navodno je ostalim putnicima u automobilu rekao kada je izašao: "Ovo se završava danas."

Video i fotografije pokazuju kako je jurišao putem od svog automobila do blokade i počeo da se svađa sa grupom, većinom sastavljenom od nastavnika.

Zatim je potegao pištolj iz džepa, pa počeo da čisti barikadu na autoputu, i dalje se svađajući sa demonstrantima.

TVN je prenela da je Darlington pitao nekoliko nastavnika ko su vođe demonstracija. Nastavnici koji su protestovali i rekli da nema vođa, pa je on odgovorio: "Neću da razgovaram sa ženama. Želim da razgovaram sa muškarcima."

Na sudskom ročištu se čulo da je na licu mesta bilo nekoliko muškaraca, a trojica su mu prišla u pokušaju da smire situaciju.

To se može videti na snimku incidenta koji je prethodio pucnjavi. Trojica muškaraca - dvojica u crnim majicama i jedan u crvenoj - suočili su se sa njim.

Čuje se kako jedan od demonstranata govori: "Zašto ne pucate?" Drugi su vikali na čoveka: "Hoćeš li nekoga da ubiješ?", na šta je on odgovorio: "Hoćeš li da budeš prvi?", prema izveštajima.

Nakon protesta sa demonstrantima, Darlington je otvorio vatru.

Prva žrtva – koja se vidi na snimku kako nosi crnu majicu, plavi šešir i zastavu – odmah je pala na zemlju.

Dok se čovek u crvenom povlači, Darlington ponovo otvara vatru, pogađajući drugog čoveka koji nosi crnu majicu. Vidi se kako se drži za rame, pravi grimasu od bola i tetura ka ivici puta gde pada.

Jedna od žrtava, Abdiel Diaz, preminuo je na licu mesta, navodi "The Times".

Druga žrtva, Ivan Rodrigez (62), prebačen je na kliniku "Huan Vega Mendes" u obližnjem gradu San Karlosu, ali je proglašen mrtvim po dolasku u bolnicu.

TVN je izvestio da se Darlington vratio do svog automobila, nakon što je uklonio više blokade puta, sa pištoljem u ruci.

Jedan od ljudi u autu ga je pitao: "Da li si svestan šta se dogodilo?" Sud je čuo da je njegov odgovor bio: "Da, jednog sam ubio, a drugog upucao."

Zatim je ušao u auto i jednoj ženi - navodnoj svojoj devojci rekao: "Idemo".

Ona je odgovorila: "Ne idemo."

TVN prenosi da je žena tada pozvala agente Nacionalne policije, koji su kasnije zaustavili automobil i oduzeli oružje. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako policija stavlja Darlingtonu lisice na ruke i odvodi ga.

Međutim, ako bude osuđen, 77-godišnjak bi mogao da dobije kućni pritvor, a ne na zatvor zbog njegovih godina, prema lokalnim izveštajima.

Predsednik Paname Laurentino Kortizo uputio je saučešće porodicama poginulih demonstranata, rekavši da takvom zločinu "nije mesto" u njegovoj zemlji.

Lokalni mediji javili su da je Darlington, koji je rođen u panamskoj provinciji Kolon, pokušavao da se vrati u unutrašnjost zemlje nakon raznih poslova koje je imao u gradu La Čorera kada je naišao na blokadu puta.

Darlington će se sledeći put pojaviti pred sudom u Panama Sitiju 15. novembra.

Uhapšen je 2005. nakon što je oružje – uključujući AK-47 i M-16 – pronađeno u njegovom stanu u Panama Sitiju, ali je oslobođen nakon što je sud prihvatio njegovu izjavu da je oružje deo kolekcije.

Takođe je bio zaposlen kao portparol Marka Harisa, panamskog računovođe koji je 2004. osuđen na 17 godina zatvora zbog pranja novca i utaje poreza.

Incident se desio u trenucima dok su dešavaju ulični protesti hiljada Panamaca tokom proteklih nedelja zbog novog ugovora o rudarstvu potpisanog sa kanadskom rudarskom firmom "First Quantum Minerals" prelili u šire nezadovoljstvo vladom Paname.

Blokade na putevima koje su postavili demonstranti izazvali su do 80 miliona dolara dnevnih gubitaka za preduzeća, prema Panamskom udruženju rukovodilaca kompanija, sa školama širom zemlje koje su zatvorene više od nedelju dana.

Zvaničnici su pozvali demonstrante da prekinu proteste, iako su sindikati građevinskih radnika i nastavnika obećali da će nastaviti da izlaze na ulice dok se ugovor ne poništi.

Novi ugovor, dogovoren 20. oktobra, potpisala je vlada Paname i pruža kompaniji "First Quantum" 20-godišnje pravo na rudarenje s opcijom da se produži na još 20 godina, u zamenu za 375 miliona dolara godišnjeg prihoda Panami.

Iako je vlada rekla da novi ugovor nudi bolje uslove od prethodnog, demonstranti se ne slažu.

PAŽNJA! SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆ!

(Telegraf.rs)

Video: "Leteći" jelen u pokušaju: Čovek kupovao kola, pa "odneo" uspomenu za čitav život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    10. novembar 2023 | 10:38

    То су западне тековине ... на идентичан начин су настале САД !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA