Vreme čitanja: oko 3 min.

Političar koji je preživeo hitac u glavu navodno bio na meti Irana: Usred dana mu pucali u lice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je Aleha Vidal-Kvadrasa, koji je juče preživeo hitac u glavu, pre godinu dana optužilo za "podržavanje terorizma i terorističkih grupa i širenje nasilja i mržnje"

  • 0
Aleho Vidal-Kvadras Foto: Tanjug/AP

Napad na Aleha Vidal-Kvadrasa, koji je juče preživeo hitac u glavu, mogao bi da bude povezan s Iranom i crnom listom koju je ajatolahov režim objavio pre godinu dana, a na kojoj se našao i španski političar, navodi "El Espanol".

Sve je počelo kada se iranski narod mobilisao protiv smrti Mahse Amini, žene koju je takozvana moralna policija prebila i pritvorila jer nije nosila veo, da bi ona ubrzo umrla. To je izazvalo pravu nacionalnu revoluciju i razne reakcije na međunarodnom planu. Veličina nasilja koje je persijska država izvršila nad demonstrantima je bila tolika da je Evropska unija uvela sankcije Iranu. Iranski režim je reagovao osvetom, tvrdi španski portal.

Među tim merama bilo je i stvaranje crne liste na kojoj je bilo osam evropskih entiteta i 12 ljudi, uključujući tri Španca: Aleho Vidal-Kuadras zbog njegovih kontakata sa grupom Organizacija narodnih mudžahedina Irana, i evroposlanici Herman Terč i Havier Zarzalehos, kopredsednik grupe Prijatelji slobodnog Irana u Evropskom parlamentu.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je tada izdalo saopštenje u kojem obaveštava da su sankcije primenjene na te pojedince i subjekte "zbog njihovog namernog delovanja podrške terorizmu i terorističkim grupama, promovisanja i podsticanja terorizma i širenja nasilja i mržnje, što je izazvalo nerede, nasilje terorističkih akata i kršenja ljudskih prava protiv iranske nacije".

Sankcije koje je uveo Iran zabranile su pogođenim ljudima ulazak u tu zemlju, a takođe su naložile konfiskaciju njihove imovine i imovine na iranskom tlu, pored blokade njihovih bankovnih računa u toj zemlji.

Kako je "El Espanol" uspeo da potvrdi iz policijskih izvora bliskih istrazi, istražuje se mogućnost da Iran stoji iza pokušaja atentata na Vidal-Kuadrasa.

Prema ovim izvorima, sam Vidal-Kuadras je naznačio da u svom radu kao advokat vodi slučajeve u vezi sa suprotstavljanjem režimu iranskog ajatolaha. I iz tog razloga, agenti su otvorili i ovaj pravac kao jednu od hipoteza koju istražuju da bi razjasnili činjenice u slučaju.

Nacionalni savet otpora Irana izdao je saopštenje u kojem osuđuje napad kojim je pokušano ubistvo Aleha Vidala Kvadrasa u Madridu kao delo iranskog režima.

Gotovo da nema sumnje da su zločin počinile osobe koje su političara pratile nekoliko dana po gradu da bi saznale i pratile njegovo kretanje.

Vidal-Kuadras, bivši predsednik PP Katalonije, povređen je ovog četvrtka nakon što je pogođen u lice u ulici Nunjez de Balboa broj 42, nekoliko metara od njegove kuće.

Prvi izvori ovako opisuju šta se dogodilo: motociklista sa crnom kacigom ga je čekao ispred njegove kuće, nekoliko metara od mesta gde je pucano. Nakon što ga je pratio, prišao mu je na tom mestu na ulici mašući pištoljem i ispalio mu hitac u glavu.

Napadači su iskoristili činjenicu da je ovog četvrtka u Madridu bio praznik, zbog čega je ulica bila pusta, a svi poslovni objekti zatvoreni, pa je svedoka bilo vrlo malo.

Metak je političaru ušao u desnu jagodičnu kost. Oružje koje se koristi je parabelum pištolj kalibra 9 milimetara. Izlazna rupa projektila nalazi se u levoj jagodici , što mu je možda spasilo život. Uprkos silovitosti napada, Vidal-Kuadras je sve vreme bio pri svesti.

Do sada nijedna hipoteza nije isključena. "Modus operandi", prema izvorima koje je konsultovao taj portal, liči na latinoameričke ubice. Međutim, počinje da dobija na težini i mogućnost da iza toga stoji iranski režim.

(Telegraf.rs)

Video: Udario devojku na pešačkom prelazu, pa pobegao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA