≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 talaca u bolnici: Lider Hezbolaha želi da rat traje što duže

Vreme čitanja: oko 12 min.

* Otvoren koridor za stanovnike Gaze da pobegnu na jug * Abas: Spremni da preuzmemo kontrolu nad Gazom * Raste broj Izraelaca koji žele pregovore o taocima *

  • 3
RAT U IZRAELU Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Činjenice:

  • Netanjahu: Ako treba, ući ćemo još jače u Gazu i pobiti ubice
  • Izraelska vojska gađala ciljeve u Siriji
  • Hamas ispalio rakete duboko u Izrael
  • IDF: Tri aviona iz Libana upala u vazdušni prostor Izraela
  • Izrael revidirao broj poginulih od napada Hamasa sa 1.400 na 1.200

Rat u Izraelu ušao je u 36. dan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja ne želi da osvoji, okupira ili vlada Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući "uverljive snage", bude li potrebno sprečavanje vojne pretnje.

Vojska Izraela je saopštila da je juče izvela napade na Siriju kao odgovor na napad dronom na školu u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu.

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat za "Times of Israel".

Iz časa u čas:

22.16 Ganc: Dosadašnji učinak IDF-a impresivan

Izraelski ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc izjavio je večeras dosadašnji učinak izraelske vojske (IDF) impresivan, kao i da ceo svet treba da zna da je čitavo izraelsko društvo ujedinjeno.

"Ceo svet treba da zna da je čitavo izraelsko društvo ujedinjeno i snažno. Naš jedini interes je pobeda Izraela. Svi neophodni resursi su usmereni na poraz Hamasa i povratak talaca", rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi "Times of Israel". On je dodao da "nema moralnije borbe" od borbe Izraelaca za "pravo da žive bezbedno u svojoj zemlji".

"Morate da delujete kako bi kasnije bila moguća drugačija realnost i kako Gazom više ne bi upravljali oni čije su ruke natopljne krvlju nevinih", poručio je Ganc liderima na Bliskom istoku.

Govoreći o današnjem islamsko-arapskom samitu u Rijadu, izraelski ministar je rekao da njegova zemlja neće prihvatiti moralisanje sirijskog predsednika Bašara el Asada koji "kolje sopstveni narod" ili "đavola iz Irana", aludirajući na iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

"Oni koji su se rukovali sa liderom Irana sećaju se šta je Iran uradio", rekao je Ganc i dodao da lideri u regionu mogu da pošalju humanitarnu pomoć Palestincima, ali i da treba da se sete "da realnost zahteva promenu režima u Gazi".

21.53 Stotine propalestinskih demonstranata u blizini Bajdenove kuće u Delaveru

Stotine aktivista protestovalo je danas u blizini kuće američkog predsednika Džozefa Bajdena u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze.

Nakon što je održao govor u Vašingtonu povodom Dana veterana ranije tokom dana, Bajdena su na maloj udaljenosti od njegove rezidencije u Vilmingtonu dočekali demonstranti koji su ga optužili za genocid, prenosi "Fox News".

Marš je usledio nakon masovnih demonstracija na Grand Central terminalu u Njujorku.

Bela kuća je saopštila da je Izrael pristao na svakodnevne pauze u borbama za omogućavanje pomoći u Gazi, ali se i SAD i Izrael protive prekidu vatre.

U Gazi je ostalo oko 240 Hamasovih talaca, a veruje se da je među njima i 10 Amerikanaca.

21.34 Sunak osudio nasilje na propalestinskom protestu u Londonu

Britanski premijer Riši Sunak osudio je nasilje na današnjem propalestinskom protestu u Londonu i demonstrante krajnje desnice koji su se sukobili sa policijom.

"Ono što smo danas videli ne brani čast naših oružanih snaga, već je reč o potpunom nepoštovanju", naveo je Sunak u saopštenju povodom propalestinskog skupa koji je organizovan na Dan primirja, prenosi Rojters.

Dodao je da se osuda odnosi na organizaciju EDL (Engleska odbrambena liga) "nasilnike koji napadaju policajce, one koji pevaju antisemitske pesme i mašu Hamasovim zastavama".

Londonska policija je saopštila da je na današnjem skupu bilo 300.000 demonstranata, kao i da su uhapšene 92 osobe, članovi krajnje desničarske grupe.

Organizatori, sa druge strane, tvrde da je na ulicama Londona bilo prisutno više od 800.000 demonstranata.

21.13 Netanijahu: Pojas Gaze će biti demilitarizovan nakon završetka rata sa Hamasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, ali da će Izrael nastaviti da ima bezbednosnu kontrolu nad tom oblasti.

"Nećemo stati do završetka misije. Ne postoji alternativa pobedi. Pobedićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike", poručio je Netanijahu na konferenciji za medije, prenosi "Times of Israel".

On je rekao da će izraelska vojska ostati u Pojasu Gaze "koliko god bude potrebno" kako bi sprečila da ta oblast bude upotrebljena za terorističke napade na Izrael. Istakao je da će se Izrael protiviti povratku palestinskih vlasti u Gazu nakon okončanja rata.

"Neće postojati civilna vlast koja svoju decu vaspitava da mrze Izrael, da ubijaju Izraelce, da eliminišu Izrael. Ne može postojati vlast koja porodicama ubica daje pare na osnovu broja ljudi koje su ubili. Ne može postojati vlast čiji lider ni 30 dana kasnije nije osudio strašni masakr 7. oktobra", poručio je Netanijahu, govoreći o palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Netanijahu je naglasio da ne bi pristao da se odrekne bezbednosne kontrole nad Pojasom Gaze "ni pod kojim okolnostima".

"Hamas je praktično izgubio kontrolu nad severom Pojasa Gaze. Nema gde bezbedno da se sakrije. Arapski lideri kojima je stalo do budućnosti zemalja u regionu moraju da se suprotstave Hamasu. Za 16 godina vladavine, Hamas je doneo katastrofu Gazi i samo dve stvari: krv i siromaštvo", rekao je izraelski premijer.

Upozorio je libansku militantnu grupu Hezbolah da se ne uključuje u rat između Izraela i Hamasa.

"To će biti greška vaših života", rekao je izraelski premijer.

20.13 IDF: Pomoći ćemo u evakuaciji beba iz bolnice Al Šifa

Izraelska vojska pomoći će u evakuaciji beba zarobljenih u bolnici Al Šifa u Gazi, izjavio je danas portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

"Osoblje bolnice Šifa je zatražilo da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice. Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Nevladina organizacija Lekari za ljudska prava-Izrael (PHR-I) saopštila je ranije danas da su dve prevremeno rođene bebe umrle u bolnici Al Šifa u Gazi. Kako navodi PHR-I, jedinica intenzivne nege za novorođenčad prestala je da radi jer je poslednji generator koji je snabdevao bolnicu strujom oštećen u izraelskim napadima, prenosi BBC.

IDF je demantovala da napada bolnicu Al Šifa.

19.53 IDF: Hamas je izgubio kontrolu nad severom Gaze

Hamas je izgubio kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze, rekao je portparol IDF Danijel Hagari.

"Hamas čini ratni zločin koristeći bolnice i šireći lažne poruke da napadamo bolnicu Al Šifa", dodao je Hagari.

"Ovo je laž, borimo se samo sa teroristima u blizini bolnice."

19.18 Hamas tvrdi da je uništio više od 160 izraelskih vojnih ciljeva

Brigade Iz el Din al Kasam, naoružano krilo Hamasa, saopštile su da su potpuno ili delimično uništile više od 160 izraelskih vojnih ciljeva u Gazi u poslednjih 48 sati. To uključuje više od 25 vozila, navodi se.

"Konfrontacija je neravnopravna, ali plaši i užasava najmoćniju silu u regionu", rekao je portparol Abu Ubaida.

Stanovnici Gaze su izvestili o sukobima između izraelskih trupa i militanata Hamasa cele noći u i oko grada Gaze.

18.57 Šin Bet i IDF: U napadima na Gazu ubijeno oko 20 terorističkih operativaca

Izraelska služba bezbednosti Šin Bet i izraelska vojska naveli su u zajedničkom saopštenju da je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 20 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hamasa, koji su poslednjih godina radili na unapređenju napada na Izraelce na Zapadnoj obali i Izraelu.

U saopštenju se navodi da su oko polovina operativaca bili članovi Hamasovog takozvanog štaba na Zapadnoj obali, tela kome je povereno regrutovanje operativaca sa Zapadne obale i Jerusalima za izvođenje napada u Izraelu, finansiranje i upravljanje aktivnostima Hamasa na Zapadnoj obali, preneo je "Times of Israel".

Izraelske odbrambene snage (IDF) pogodile su oko 10 meta u delovima grada Gaze gde žive operativci Hamasa koji su pušteni iz izraelskih zatvora u sporazumima o razmeni zatvorenika, koji su posle oslobađanja nastavili da se angažuju u unapređenju terorističkih aktivnosti, sa naglaskom na finansiranje i planiranje Hamasovih napada na Zapadnu obalu i Izrael, navodi se u saopštenju.

16.45 Hezbolah preuzeo odgovornost za dva napada na Izrael

Hezbolah je izdao dva saopštenja u kojima tvrdi da je izveo dva napada na Izrael usred svakodnevnih sukoba između Hezbolaha i izraelskih snaga duž južne granice Libana.

Prvi put od napada Hamasa 7. oktobra, Izrael je izveo napad 40 km pored svoje severne granice u Liban, pogodivši kamion u Zahraniju.

Za sada, incidenti se dešavaju u okviru Plave linije, linije razgraničenja između dve zemlje koju su definisale UN.

16.06 Nasralah: Rat odugovlačiti što više

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poziva da se rat između Izraela i Hamasa odugovlači što je duže moguće.

"Pritisak treba povećati", kaže on. "Vreme je neophodno za pokrete 'otpora'."

On kaže da je izraelska ekonomija pretrpela "desetine milijardi dolara gubitaka" od napada Hamasa 7. oktobra "uprkos 14 milijardi dolara vojne pomoći koju su pružile SAD", misleći na američku vojnu pomoć Izraelu koja još nije odobrena.

14.55 Raisi: "Ljubimo ruke Hamasu"

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela i pozvao islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu.

"Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu. Ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu", rekao je Raisi na vanrednom islamsko-arapskom samitu povodom situacije u Pojasu Gaze koji se održava u Rijadu, prenosi Rojters.

"Jedino rešenje za ovaj sukob je nastavak otpora izraelskom ugnjetavanju do uspostavljanja palestinske države od reke do mora", poručio je Raisi i pozvao prisutne na samitu da zauzmu jasan stav i izaberu na čijoj su strani.

14.04 Al Tani: Katar ulaže napore kao posrednik radi oslobađanja izraelskih talaca

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani izjavio je danas da njegova zemlja ulaže napore kao posrednik radi oslobađanja izraelskih talaca u Gazi i da se nada da će uskoro biti postignuto humanitarno primirje u Pojasu Gaze.

12.30 IDF: Napadi na položaje Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas izvele vazdušne napade i artiljerijsko granatiranje brojnih lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na raketni napad na sever Izraela.

IDF je u objavi na platformi X naveo da je pogođena infrastruktura koja pripada Hezbolahu, preneo je "Times of Israel".

Prethodno su libanski mediji javili da je izraelski dron jutros pogodio kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu. Nije bilo izveštaja o eventualno povređenima u tom napadu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na lokaciju sa koje su lansirane rakete zemlja-vazduh na izraelske dronove iznad granice između Izraela i Libana. Izraelski vojni radio javio je da je to bio napad na najdublji deo libanske teritorije otkad su počeli sukobi preko izraelsko-libanske granice, nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra napala Izrael.

12.26 Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 ljudi kao živi štit

Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala komandanta Hamasa Ahmeda Sijama koji je, kako se navodi, "držao kao živi štit oko 1.000 stanovnika Gaze u bolnici Rantisi“, piše Tanjug.

U saopštenju se navodi da su, nakon obaveštajnih podataka koje su prikupili Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, izraelske trupe usmerile borbeni avion da napadne lokaciju na kojoj je bio Sijam, komandant Hamasove jedinice Naser-Radvan, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je Sijam ubijen dok se skrivao u školi al-Burak u gradu Gazi, zajedno sa drugim operativcima Hamasa pod njegovom komandom. Pre dva dana izraelska vojska je iznela tvrdnju da Sijam sprečava oko 1.000 Palestinaca da se evakuišu iz bolnice Rantisi, u severnoj Gazi.

11.47 Napad IDF na lokaciju u Libanu

Izraelski dron pogodio je jutros kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, na oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu, javili su libanski mediji. Nije bilo izveštaja o eventualno povređenima u tom napadu, preneo je "Times of Israel".

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na lokaciju sa koje su lansirane rakete zemlja-vazduh na izraelske dronove iznad granice između Izraela i Libana, ne navodeći tačnu lokaciju.

Izraelski vojni radio javio je da je to bio napad na najdublji deo libanske teritorije otkad su počeli sukobi preko izraelsko-libanske granice, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

10.08 Sirene na severu Izraela

Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.

Sirene upozorenja oglasile su se samo dan nakon što je Hezbolah lansirao tri bespilotne letelice napunjene eksplozivom na položaje izraelskih snaga na severu Izraela i ranio više vojnika, a, kako podseća izraelski portal, Hezbolah je poslednjih nekoliko nedelja izveo desetine raketnih napada.

Više raketa ispaljeno je jutros i na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze, ali za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili materijalnoj šteti, objavio je jutros "Times of Izrael".

09.48 LBG: Jako bombardovanje kod bolice Al-Šifa

Organizacija Lekari bez granica (LGB) saopštila je danas, nakon izveštaja o jakom bombardovanju u blizini medicinskog kompleksa Al-Šifa u Pojasu Gaze, da je izgubila kontakt sa svojim osobljem angažovanim u toj zdravstvenoj ustanovi, piše Tanjug.

"Tokom poslednjih nekoliko sati, napadi na bolnicu Al-Šifa su dramatično intenzivirani. Osoblje Lekara bez granica u toj bolnici prijavilo je katastrofalnu situaciju unutar bolničkog kompleksa", objavila je jutros u 03.43 po lokalnom vremenu ta humanitarna organizacija na platformi X.

U saopštenju se izražava izuzetna zabrinutost za bezbednost osoblja i pacijenata u bolnici Al-Šifa, od kojih su neki u kritičnom stanju i ne mogu da se kreću ili evakuišu, prenosi CNN.

"Postoje pacijenti kojima je potrebna operacija. Postoje pacijenti koji leže i leče se na našem odeljenju. Ne možemo da se evakuišemo i ostavimo ove ljude unutra. Kao lekar, kunem se da ću pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna", izjavio je doktor Mohamed Obeid, hirurg u bolnici Al-Šifa.

Komunikacije unutar Gaze su povremeno u prekidu otkako je prošlog meseca, nakon napada Hamasa, počela izraelska vojna kampanja,

Izraelci tvrde da je bolnica Al Šifa korišćena kao štit za vojnu infrastrukturu Hamasa, što ova palestinska militantna organizacija poriče.

08.47 IDF: Preuzeli smo kontrolu nad 11 uporišta Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu u enklavi, piše Tanjug.

"Kopnene trupe nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze. Od početka kopnene operacije vojska je preuzela kontrolu nad 11 vojnih punktova koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

Trupe "Nahal" brigade tokom noći su pronašle i uništile ulaz u tunel u blizini jedne škole, navela je izraelska vojska, prenosi Tajms of izrael. Dodaje se da je mornarica tokom noći gađala zgrade koje koriste Hamasovi operativci u severnoj Gazi. Mornarica je gađala i skladišta oružja koja pripadaju Hamasovim pomorskim snagama, navedeno je u saopštenju.

08.14  Rakete na granici Izraela i Pojasa Gaze

Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze. Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Times of Israel".

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze. Kisufim se nalazi u severozapadnoj pustinji Negev u Izraelu.

07.41 Netanjahu reagovao na izjavu Makrona

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je, reagujući na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da "prestanu da ubijaju žene i bebe u Gazi", da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamo

    12. novembar 2023 | 02:23

    Sve komandanti

  • Питање питања

    11. novembar 2023 | 20:27

    Може ли неки пошири текст о томе поради чега је Иран толико против јеврејске државе иако није семитска држава, да ли је разлог само у вјерској основи, или ту има нешто шире? / Или бар кроз коментаре неко објасненије!/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA