Vreme čitanja: oko 5 min.

"Podstanar iz pakla" ubio čoveka kojeg je vlasnik unajmio da ga izbaci iz stana: Tvrdi da je branio svoj dom

Vreme čitanja: oko 5 min.

Poroti je rečeno da je Henderson prihvatio da duguje novac i da je platio oko 2.600 funti duga, ali da duguje više od 4.000

  • 0
Chad Henderson Foto: West Midlands Police

"Podstanar iz pakla" koji je tražio izgovore da ne plaća kiriju i razvio "opsadni mentalitet" ubio je čuvara koji je pokušao da ga izbaci iz stana, piše Mirror.

Čed Henderson, državljanin Sjedinjenih Država, ubio je Nejtana Bartona kada je pokušao da ga deložira 7. aprila 2021. Henderson je postao "opsednut" svojim stanarskim pravima i od stana u Moseliju je napravio tvrđavu, kako bi se "odbranio od invazije na svoj dom", kako je rekao na sudu.

Barton (27) otišao je u stan u Moseliju da jednom zauvek ukloni Hendersona. Ali, nakon što je nasilno otvorio vrata i popeo se uz stepenice koje su bile zabarikadirane sofom, četiri puta je izboden nožem u grudi.

Henderson je, dok je ubadao Bartona, govorio: "Zašto si ovde? Zašto to radiš? Znaš da ne bi trebalo da budeš ovde", rečeno je na sudu.

Bartona su njegove kolege izvukle napolje, a onda se srušio. Preminuo je u bolnici sledećeg dana. Nakon dve godine pravnih problema u kojima je Henderson otpustio svoje advokate i odbio da prisustvuje sopstvenom suđenju, proglašen je krivim za ubistvo, izvestio je Birmingem Live.

Henderson je došao u Veliku Britaniju u julu 2020. tražeći medicinski tretman, ali je ostao bez novca i nije mogao da radi. Odlučio je da ostane u stanu u Moseliju i upao u spor oko kirije sa gazdaricom koja se preselila u Brazil.

Tužilac je rekao da je gazdarica zapravo bila 'prilično strpljiva' sa Hendersonom i dodao da su "stvari zapravo počele da idu naopako od samog početka". Istakao je da je Henderson tražio vreme da plati kiriju.

"Izmišljao je razne razloge zašto nije mogao da plati. Rekao je da mu je krivo internet bankarstvo, zatim je rekao da je izgubio telefon sa aplikacijom za plaćanje, zatim je rekao da je internet pao, te da ne može da plati. Rekao je da je imao nesreću u Poljskoj i da mu je zbog toga glava povređena, što je uticalo na njegovo pamćenje. Takve stvari se nastavljaju. Rekao je da ima problema sa vizom", ispričao je tužilac.

Poroti je rečeno da je Henderson prihvatio da duguje novac i da je platio oko 2.600 funti duga, ali da duguje više od 4.000 funti.

Ispitivanje Hendersonovog telefona otkrilo je da je u to vreme na internetu tražio stanarska prava, ali gazdarica nije smatrala da je "stanar" i zahtevala je da ode do kraja meseca. Početkom aprila neko iz dobrotvornog skloništa se uključio i pokušao da pronađe Hendersonu negde drugde da živi, a kontaktirao je i Savetodavni biro za građane, pa čak i policiju.

U jednom trenutku rekao je gazdarici da će ona biti optužena za zastrašivanje i poslao joj mejl: "Mrzeo bih da se vaš povratak u Englesku završi tako što ćete biti uhapšeni na aerodromu. U drugom incidentu, Henderson je progovorio o 'hrabrosti ove ku***' jer je policiji tvrdio da je gazdarica falsifikovala njegov potpis. Rekao je da mu je samo dala papir za prijavu, a ponovo se žali na gazdaricu kada mu je isključena struja.

"Početkom aprila gazdarica stana rekla je optuženom da će bezbednosna firma da ga ukloni. Smatrala je da je optuženom dato više nego dovoljno slobode, po njenom mišljenju tuženi nije imao zakonsko pravo da ostane u imovini", naveo je tužilac.

Međutim, Henderson nije hteo da ode bez pružanja otpora.

"Ovaj optuženi je razvijao opsadni mentalitet i bio je spreman da izdrži svaki pokušaj da ga nateraju da napusti imovinu pripremajući se da je brani", dodao je tužilac.

Gazdaricin sin je uputio Bartona i njegove kolege da isteraju Hendersona 7. aprila. Uz pomoć bravara su provalili vrata i odmah su se suočili sa Hendersonom koji je stajao na vrhu stepenica držeći nešto što je izgledalo kao molotovljev koktel, koji je bio lažan.

Barton pretnju nije shvatio ozbiljno i mislio je da je to samo "mala predstava". Ubrzo nakon toga stigla je policija, koju je pozvao sam optuženi, i rekla grupi da im je potreban sudski nalog da ga isele. Ali tim obezbeđenja je smatrao da je policija"potpuno pogrešno shvatila celu situaciju" i nakon razgovora sa gazdaričinim sinom odlučili su da se vrate kasnije te noći, oko 22.50.

Došli su na vrata i jasno stavili do znanja da su obezbeđenje. Barton se popeo uz stepenice i Henderson ga je napao. Optuženi je ponovo pozvao policiju i rekao im da ga je Barton "napao", a zatim je tvrdio da se branio.

Tokom saslušanja Henderson je opisao da je bio "skamenjen" i rekao: "Mislio sam da će me ubiti."

Takođe je izjavio da je delovao da bi sprečio "invaziju na dom", frazu koja se češće koristi u Americi. To je agresivan oblik provale gde uljezi imaju nameru da počine još jedan zločin kada su unutra, kao što su pljačka, seksualni napad, kidnapovanje ili ubistvo.

Ali tužilaštvo je tvrdilo da on nije jednostavno 'preuveličao' svoje strahove, već je lagao.

"Nije bio spreman da urazumi bilo koga. Umesto toga, odlučio je da zapreti, a zatim da upotrebi ekstremno nasilje. Nije se branio kada su se popeli stepenicama, odlučio je da krene u ofanzivu i kazni ih", naveo je tužilac.

"Činjenica je da je ovaj optuženi bio opsednut svojim imovinskim pravima i ostvarivanjem i zaštitom za šta je verovao da su ta prava. On je odlučio da ne bude premešten ni po koju cenu, čak i ako je ta cena bila nečiji život. Onda je odabrao oružje koje mu najviše odgovara. Odluka da upotrebi tu vrstu noža bila je namerna i ubo je Nejtana Bartona, možda u besu, četiri puta", istakao je tužilac.

Hendersonovo hapšenje bio je samo početak još jedne noćne more za porodicu žrtve koja je tvrdila da su se od tada pet puta pripremale da mu se sudi. Prošle godine je tvrdio da ga je u zatvoru neko polio ključalom vodom i da mu je dozvoljeno da ode u bolnicu, ali su "naknadne istrage pokazale da je to netačno".

Kada mu je konačno suđeno u odsustvu, podneo je poslednji zahtev pred kraj postupka da svedoči, ali je njegov zahtev odbijen. Majka žrtve Beverli Barton rekla je: "Kao porodica odvedeni smo na vožnju rolerkosterom jer je jedan čovek izbegao britanski pravosudni sistem na načine koje nikada nismo mogli da zamislimo mogućim".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA