Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zima dolazi, spremite se": Dramtično upozorenje Zelenskog narodu Ukrajine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro je polovina novembra i moramo biti spremni da neprijatelj može povećati broj udara dronova ili raketa na našu infrastrukturu, rekao je Zelenski

  • 2
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je građane da se pripreme za nove talase ruskih napada na infrastrukturu kako se zima približava.

Zelenski je rekao da trupe očekuju juriš na istočnom frontu.

Njegovo upozorenje stiglo je u nedelju kada je vojni portparol rekao da su ruski napadi na razoreni istočni grad Avdijevka ublaženi proteklog dana, ali da će se verovatno intenzivirati.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su u eksploziji poginula najmanje tri ruska vojnika u gradu Melitopolju na jugu zemlje koji je okupirala Rusija, što je opisala kao "čin osvete" grupa otpora.

Zelenski se obratio građanima putem video poruke dan nakon što su ruske snage izvele vazdušni napad na Kijev, prvi u poslednjih sedam nedelja.

"Skoro je polovina novembra i moramo biti spremni na činjenicu da neprijatelj može povećati broj udara dronova ili raketa na našu infrastrukturu. Rusija se sprema za Ukrajinu. A ovde, u Ukrajini, sva pažnja treba da bude usmerena na odbranu, na odgovor teroristima, na sve što Ukrajina može da uradi da prebrodi zimu i unapredi sposobnosti naših vojnika", rekao je Zelenski.

Prošle zime Rusija je izvela brojne napade na elektrane i druga postrojenja povezana sa energetskom mrežom, što je dovelo do nestanka struje u različitim regionima.

Ministar energetike Nemac Galuščenko rekao je u subotu da će Ukrajina imati dovoljno energetskih resursa da preživi zimu, ali je rekao da je "pitanje koliko budući napadi mogu uticati na snabdevanje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    13. novembar 2023 | 09:57

    Да је запад уместо у војску и наоружање уложио у економију Украјине ( од званично од 2014 то траје ) и Руси ( држављани Украјине) би гласали за њих али западу није циљ бољи живот већ разарање, уништавање, рат и тероризам !

  • Teo kralj

    13. novembar 2023 | 10:23

    Dooolaziiii ziiiimaaaaaa dugaaa i hladnaaaaaa ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA