Vreme čitanja: oko 3 min.

Vuk, Debeljko, Slatki i Butkica pred sudom: Bliži se kraj suđenju veka, hoće li dobiti 5.000 godina robije?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Optužbe uključuju mafijaško udruženje, pokušaj ubistva, trgovinu drogom, iznudu, zelenašenje, zloupotrebu položaja i pranje novca

  • 0
Ndrangheta Ndrangeta Italija suđenje Foto: Tanjug/AP

Stotine ljudi, za koje se veruje da su članovi ozloglašene Ndrangete, biće osuđeno ove nedelje čime će biti stavljena tačka na istorijsko suđenje koje je trajalo gotovo tri godine. Tužioci su tražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od skoro 5.000 godina za 322 optužena, koji nose nadimke kao što su Vuk, Debeli, Slatki i Jagnjeća butkica, koji se terete za niz krivičnih dela.

Sa sedištem u siromašnom južnom regionu Kalabrije, Ndrangeta je najbogatija i najmoćnija italijanska kriminalna organizacija, koja ima monopol na evropsku trgovinu kokainom. Iako se potajno proširila i sada radi u više od 40 zemalja, kod kuće Ndrangeta je ugušila lokalnu ekonomiju, infiltrirala se u javne institucije i terorisala građane decenijama.

Od januara 2021, troje sudija u Kalabriji slušalo je na hiljade sati svedočenja – uključujući desetine mafijaša koji su postali zaštićeni svedoci – o klanu Mankuzo i njegovim saradnicima, koji kontrolišu provinciju Vibo Valentija.

"To je važno suđenje jer gađa jednu od najmoćnijih Ndrangeta porodica sa sedištem u Kalabriji” rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nikaso za AFP.

Presuda se očekuje ove nedelje.

Ovo suđenje, koje je održano u dobro obezbeđenom "bunkeru od sudnice", predstavlja najveće u Italiji u više od 30 godina, a uključuje veliki broj ljudi optuženih da su deo iste zločinačke zavere.

Optužbe uključuju mafijaško udruženje, pokušaj ubistva, trgovinu drogom, iznudu, zelenašenje, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Šef provincije Vibo Valentija Luiđi "Supreme" Mankuzo (69) isključen je prošle godine sa liste optuženih da bi mu se sudilo odvojeno.

Mankuzo je proveo 19 godina u zatvoru pre nego što je otišao u podzemlje, ali je uhapšen u okviru masovne policijske akcije u decembru 2019. u kojoj je uhapšeno više od 300 osumnjičenih mafijaša.

Tužioci su tražili po 30 godina za desetak Mankusovih bliskih saradnika, zaduženih za odabir meta za napade ili iznude i održavanje odnosa sa drugim mafijama.

Ali naglašavajući uspeh Ndrangete u infiltriranju u legitimnu ekonomiju, optuženi su javni službenici, profesionalci, gradonačelnici, pa čak i visoki policijski zvaničnici. Najistaknutiji je advokat Đankarlo Piteli (70), inače bivši poslanik i senator iz stranke Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji se suočava sa 17 godina zatvora zbog svoje navodne uloge posrednika u svetu politike, finansija i ilegalne masonske lože.

Oko 67 optuženih koji su bili deo prvobitne optužnice već je osuđeno, nakon što su se opredelili za brzo suđenje.

Otkrili "zakopane" tajne

Najživopisnije svedočenje došlo je od više od 50 bivših mafijaških operativaca, koji su postali zaštićeni svedoci, uključujući i nećaka Luiđija Mankuza - Emanuela.

Oni su prepričavali davno zakopane tajne - od oružja skrivenog u kapelama na groblju i ambulantnim vozilima koja se koriste za transport droge, do opštinskih vodovoda preusmerenih na useve marihuane.

Oni koji su se suprotstavljali mafiji otkrivali su mrtve štence, delfine ili kozje glave na svojim pragovima, zapaljene automobile ili razbijene izloge.

Oni manje srećni bili su brutalno prebijani ili upucani, ili njihova tela nikad nisu pronađena.

Uspon Ndrangete

Prvobitno odbačeni kao puki kradljivci stoke, Ndrangeta je decenijama "cvetala" ispod radara dok su vlasti koncentrisale napore protiv Koza Nostre, sicilijanske mafije prikazane u filmovima "Kum".

Danas stručnjaci procenjuju da Ndrangeta, koju čini oko 150 kalabrijskih porodica i njihovih saradnika, zarađuje više od 50 milijardi evra godišnje širom sveta, od trgovine drogom i zelenašanje do muljanja sa državnim sredstvima i iznudama, dok ilegalne dobitke reinvestiraju u legitimnu ekonomiju.

Italija je napravila prodor poslednjih godina, obučavajući policijske službe širom sveta da prepoznaju Ndrangetu na svom terenu - i da izvrše hapšenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA