Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbor turskog parlamenta u četvrtak raspravlja o članstvu Švedske u NATO-u

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je predlog zakona parlamentu na ratifikaciju pre tri sedmice, što je potez koji su pozdravili NATO i Švedska

  • 1
Švedska NATO Foto: Shutterstock

Odbor turskog parlamenta za spoljne poslove, raspravljaće u četvrtak o predlogu zakona kojim se odobrava članstvo Švedske u NATO-u, prema zvaničnom dnevnom redu odbora.

Švedska je danas saopštila da pozdravlja tu odluku i da se "raduje što će biti članica NATO-a", preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je predlog zakona parlamentu na ratifikaciju pre tri sedmice, što je potez koji su pozdravili NATO i Švedska.

Turska je do sada blokirala ratifikaciju tog predloga, navodeći da se Švedska nije dovoljno angažovala u izručivanju Ankari osumnjičenih za terorizam.

Erdogan je ovoga meseca rekao da će pokušati da olakša ratifikaciju koliko god je to moguće.

Odbor parlamenta za spoljne poslove mora da odobri taj predlog pre nego što o njemu glasa skupština, a nakon toga treba da ga potpiše Erdogan.

Ministri spoljnih poslova NATO sastaće se u Briselu 28. i 29. novembra. Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO u maju prošle godine, a u međuvremenu, Finska je postala članica Alijanse u aprilu.

Članstvo Švedske treba još da ratifikuje i parlament Mađarske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA