≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj deo Evrope okovan je snegom i sa -30°C, a na drugom kraju +30°: A da li je Srbija na putu polarnog udara?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaka hladnoća praćena je i obilnim snegom

  • 1
Polarni talas Foto: Pixabay

Širom Evrope i ovogodišnji novembar kao prethodna dva meseca prolaze u znaku toplijeg vremena od proseka, dok jedan deo našeg kontinenta beleži i više nego hladno, odnosno ledeno vreme.

Veći deo našeg kontinenta ima ekstremnu toplu jesen, ali to nije slučaj na krajnjem severu.

Od početka novembra polarni vazduh okovao je sever Skandinavije i sever Rusije snegom i ledom.

Jezgro ledene vazdušne mase nalazi se u unutrašnjem delu severne Skandinavije, iznad Laponije i u pograničnom delu Norveše, Finske i Švedske, uz jutarnje temperature i do -30°C, dok su danas i u najtoplijem delu dana tek neznatno iznad -20°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Ledeno je širom Skandinavije, uz temperature ispod 0°C, a hladnoća je znatno ublažena na krajnjem jugu Skandinavije, zbog efekta toplije morske vode, uz temperature od 0 do 5°C.

Istovremeno, dok temperature na severu Skandinavije padaju ispod -20°C, ono što je interesano jeste to što se ide severnije ka polarnim predelima da je toplije, uz temperature u priobalnim predelima oko 0°C, zahvaljujući efektu Golfske struje.

I dok su temperature na krajnjem severu Evrope i više od 10 stepeni niže od proseka, na jugu Evrope vreme je pravo prolećno, na Mediteranu čak i letnje.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Temperatura u Srbiji u utorak dostigla je prolećnih 23°C, a juče je na jugu Španije u Malagi bilo čak 32°C, dok je istovremeno na severoistoku Norvške ujutro mereno -28°C, što je čak 60 stepeni razlike.

Ovog poslepodneva na Siciliji, Sardinini i Korzici je do 28°C, a na istočnoj obali Španije čak 30°C koliko se meri u Valensiji.

Trenutne temperature vazudha Foto: Meteociel

Leto ne posustaje na istoku Mediterana, pa od juga Grčke do Turske i Kipra temperature vazduha prelaze 25°C, a temperatura mora je od 21 do 25°C, što je i više nego idealno za kupanje i to usred novembra, dok je kraj sezone uglavnom rezervisan za sredinu oktobra.

Narednih dana ledena vazdušna masa sa severa Evropa premeštaće se u zadnjem delu ciklona, ka jugu i na njemom udaru naći će se istočna i severoistočna Evropa, uz jače zahlađenje širom zapadne Rusije i pad dnevnih temperatura na -5°C, a veoma hladan vazduh prodraće sve do Crnog Mora.

Srbija se neće naći na direktnom putu ovog ledenog vazduha, ali se tokom vikenda očekuje jače zahlađenje i pad temperatura tokom dana na 6 do 10°C, uz sneg na planinama, a susnežica i sneg očekuju se čak ponegde ujutro i u nižim predelima.

(Telegraf.rs)

Video: Hladno vreme nam stiže, ovi oblaci najavljuju obilne kiše

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Amer

    15. novembar 2023 | 10:16

    Čito sam u jednim naučnim novnama da se kornjača pomera đe je planeta zemlja i to izaziva zemljotrese i promenu klime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA